Copilul tău: Cum să-l convingi pe cel mic să mănânce legume

Morcovii, țelina, roşiile și buchețelele de broccoli se numără printre cele mai sănătoase şi necesare alimente din dieta copilului tău, însă au un singur "defect": nu sunt la fel de gustoase ca prăjiturile şi cartofii prăjiţi. Când copilul tău refuză cu desăvârşire să mănânce legume, probabil că nu i-ai făcut cunoştinţă cu ele într-un mod atrăgător şi distractiv.

Morcovii, țelina, roşiile și buchețelele de broccoli se numără printre cele mai sănătoase şi necesare alimente din dieta copilului tău, însă au un singur "defect": nu sunt la fel de gustoase ca prăjiturile şi cartofii prăjiţi. Când copilul tău refuză cu desăvârşire să mănânce legume, probabil că nu i-ai făcut cunoştinţă cu ele într-un mod atrăgător şi distractiv.

Înainte să cedezi şi să-i oferi preparatele nesănătoase pe care ţi le cere, doar-doar să se hrănească în cele din urmă cu ceva, este important să le mai dai o şansă legumelor. Bogate în antioxidanţi, fibre şi vitamine necesare creşterii, acestea ar trebui să fie zilnic în farfuria copilului tău. Cum îl faci pe cel mic să le consume? Apelând la cele patru lucruri pe care prichindeii le adoră: culorile, jocurile, învăţarea de lucruri noi şi senzaţia că sunt trataţi ca adulţi în toată regula.

1.

Speculează atracţia copilului pentru culori

Atracţia celor mici pentru culori este un mare atu în mânecă pentru tine, când vine vorba de convingerea copilului tău să mănânce cu plăcere legume. De pildă, seara îi poţi propune să pregătiţi împreună o salată diversificată, în care să vă jucaţi cu nuanţele vii ale ingredientelor. Pune pe masă salată verde, felii de roşii, rondele de castraveţi, felii de morcov, fâşii de ardei roşu, galben şi verde, buchete de broccoli, boabe de porumb conservate şi orice altă variantă îţi mai trece prin minte.

Propune-i celui mic să aleagă dintre ingredientele colorate, ce doreste să pună în salată, astfel încât să obţină o combinaţie cromatică pe gustul lui. Lasă-l să aleagă şi dressingul salatei, tipul de brânză etc.
Va fi foarte tentat să savureze propria lui operă de artă!

2. Transformă totul într-un joc amuzant

Propune-i năzdrăvanului un joc foarte captivant pentru cei mici: să vă întreceţi zi de zi în "cât de multe culori mâncaţi la fiecare masă". La finalul zilei, fiecare spune ce a mâncat, din punct de vedere cromatic: albastru de la afinele din iaurtul cu cereale, portocaliu din morcovi şi sucul de portocale, roşu din mărul servit la gustare, verde din sparanghelul de la cină, galben din banana de dimineaţă etc. Cine bifează cel mai complex curcubeu, câştigă o bombonică la desert.

3. Serveşte-i legume când îi e foame

Fă tot posibilul să reduci gustarea de după-amiază la un măr sau un iaurt, fără dulciuri sau chipsuri.
În acest mod, îi va fi foame la cină şi va accepta mai uşor să mănânce un aperitiv cu legume colorate, din morcovi, castraveţi, ardei roşu etc.

4. Fă supă de legume atrăgătoare

O supă banală de legume va fi pentru orice copil o opţiune pe care să nu o ia în calcul. Lucrurile se schimbă radical dacă introduci în supă fidea în formă de animăluţe, litere, personaje din desene animate etc. Va fi atât de preocupat să formeze cuvinte şi să identifice forme interesante, încât nici nu va observa cum înghite legumele odată cu Spiderman sau Scooby-Doo.

5. Ia-l cu tine la cumpărături

Copiii devin foarte receptivi atunci când sunt responsabilizaţi, deci trataţi ca adulţii. Mergeţi împreună la supermarket şi roagă-l să te ajute în alegerea legumelor, explicându-i de ce este excelent că a ales ardeiul gras, castraveţii etc, pentru că îl ajută să crească mare, isteţ şi sănătos.

6.
Stimulează-i ambiţia


Când refuză o legumă, spune-i senină "Ah, nu-ţi place ţelina? Probabil că mai trebuie să creşti până să-i poţi simţi gustul bun, copiii mari se dau în vânt după ea". Vei observa cum, brusc, îşi va schimba atitudinea, pentru a fi şi el "copil mare".


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod