Copilul tău: 5 sfaturi utile pentru un concediu liniştit şi relaxant

Pentru un concediu reuşit este nevoie de foarte multă planificare, mai ales când adulţii sunt însoţiţi şi de copii. Şi totuşi un concediu relaxant se poate transformă uneori pe neaşteptate, într-o perioadă plină de griji şi de stres dacă cel mic se îmbolnăveşte. O soluţie pentru a preveni sau a rezolva acest lucru este să pleci de acasă pregătit cu o trusă medicală de concediu.
Pentru un concediu reuşit este nevoie de foarte multă planificare, mai ales când adulţii sunt însoţiţi şi de copii. Şi totuşi un concediu relaxant se poate transformă uneori pe neaşteptate, într-o perioadă plină de griji şi de stres dacă cel mic se îmbolnăveşte. O soluţie pentru a preveni sau a rezolva acest lucru este să pleci de acasă pregătit cu o trusă medicală de concediu.
 
"Un concediu înseamnă o schimbare de mediu pentru copii. Fiecare dintre ei poate reacţiona diferit la noul program, la schimbările apărute în alimentaţie, la aerul curat de munte sau la excesul de soare de la mare şi de aceea este bine ca părintele să fie prevăzător şi împreună cu medicul pediatru să stabilească o lista de medicamente la care ar putea apela în caz de urgenţă." a declarat dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Sf. Maria Iaşi.
 
1. Stabileşte cu medicul tău ce medicamente să ai cu ţine în caz de urgenţă
"Înainte de a merge la farmacie şi de a alcătui trusa de concediu este foarte important că părinţii să se consulte cu medicul pediatru sau medicul de familie. El ştie cel mai bine istoricul medical al copilului, ştie cum reacţionează acesta la anumite medicamente, care sunt dozele potrivite şi modalităţile de administrare. Noi insistăm asupra acestui mesaj pentru că cele mai des întâlnite afecţiuni în concediu sunt răcelile sau stările febrile, iar studiul făcut de ARPIM la începutul acestui an arată că simptomele sau afecţiunile cele mai des tratate fără recomandarea medicului sunt tusea - 57%, febră - 53%, naşul înfundat -51%. Intervenţia corectă în aceste cazuri este esenţială fiindcă erorile pot determină agravarea sau chiar accidente nedorite," a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
 
"Într-o trusă de medicamente pentru concediu, părinţii ar trebui să includă antitermicele - în cazul în care cel mic face febră mare, antihistamice - pentru episoadele de alergie sau de urticarie care sunt atât de frecvente şi antivomitive - pentru că alimentaţia inadecvată, schimbarea mediului sau chiar răul de maşină îi pot provoca celui mic stări de greaţă sau ameţeli. În plus, familia trebuie să ştie care sunt primele măsuri utile în caz de diaree, mai ales la copii mici care se deshidratează mai uşor. Este foarte important de subliniat că părinţii trebuie să discute cu medicul pediatru despre ce medicamente să ia din aceste categorii, în ce condiţii să le administreze şi mai ales cum. Unele clase de medicamente sunt indicate în funcţie de vârstă şi greutate: de exemplu antihistaminicele sunt indicate doar după doi ani, singurul recomandat la vârstă mică este desloratadina (aerius). Aspirina nu se administrează că antitermic la copil, iar antibioticele nu sunt antitermice. Administrarea lor trebuie recomandată de medic. Sunt utile medicamente dezinfectante pentru răni şi trebuie luat în deplasare carnetul de vaccinări sau fişa medicală dacă sunt probleme deosebite de sănătate," a declarat dr. Evelina Moraru.
 
Părinţii cu copii de vârstă mică trebuie să se informeze care sunt serviciile disponibile în caz de urgenţă, astfel, dacă cel mic se îmbolnăveşte şi boală persistă mai mult de trei zile, ei să poată legătură cu cel mai apropiat spital şi să meargă la cameră de gardă. De asemenea, este important că părinţii să menţină legătură cu medicul pediatru pe toată durată concediului în cazul în care apar probleme.
 
2. Nu folosi medicamentele rămase în urmă tratării altor afecţiuni
Înainte de a pune medicamentele recomandate de medic în trusă de concediu, dacă le luaţi din sertarul de acasă, asiguraţi-va că sunt încă în termenul de garanţie şi că au fost depozitate şi păstrate corect, în condiţii adecvate. Dacă nu sunteţi siguri de valabilitatea anumitor medicamente, dacă aspectul lor este schimbat cel mai bine este să le aruncaţi pentru că pot fi periculoase. Important este să includeţi în trusă doar acele medicamente despre care aţi vorbit cu medicul pediatru şi nu şi alte medicamente rămase de la tratarea unor afecţiuni în trecut.

"De cele mai multe ori când copilul se îmbolnăveşte şi prezintă simptome similare cu unele pe care le-a avut în trecut, părinţii sunt înclinaţi să îi administreze acestuia aceeaşi schemă de tratament că în cazul anterior. Părinţii trebuie să ia în calcul că mai multe afecţiuni pot avea simptome comune şi este bine să se consulte cu medicul pediatru înainte de a-i da celui mic medicamentul," a adăugat dr. Evelina Moraru.  
 
3. Depozitează medicamentele la temperaturile indicate pe cutie şi departe de accesul copiilor
Dacă sunt depozitate în condiţii improprii, medicamentele îşi pierd din eficientă şi de aceea este important că părinţii să acorde atenţie la condiţiile de păstrare, fie în maşină, unde temperaturile depăşesc cu mult 22 de grade, fie în cameră de hotel. Medicamentele trebuie ţinute departe de căldură soarelui, o ladă frigorifică putând fi o soluţie optimă pentru transport. Aveţi însă grijă că acestea să nu îngheţe. În plus, trusa de concediu trebuie să fie păstrată în locuri unde nu este accesibilă copilului pentru evitarea intoxicaţiilor accidentale.

4. Asigură-te că ai cantităţi suficiente pentru anumite medicamente/siropuri
Tratamentele sunt eficiente dacă sunt administrate într-o anumită cantitate şi la o anumită frecvenţă, variabile pe care numai medicul le poate stabili, mai ales în cazul copiilor. Asiguraţi-va că aveţi dozele de medicament necesare, pregătiţi-vă pentru situaţiile de urgenţă.
 
5. Fiţi pregătiţi suplimentar în cazul unor destinaţii exotice
Pentru părinţii care aleg să călătoarească împreună cu copiii într-o destinaţie exotică, trusa medicală nu este suficientă. Ei ar trebui să discute cu medicul pediatru pentru a vedea dacă sunt necesare anumite vaccinuri sau chiar analize speciale înainte. Copiii nu pot experimenta experienţe culinare deosebite, iar în cazul în care au rău de maşină sau urcă în avion, nu se vor administră medicamente preventiv decât dacă medicul le recomandă. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod