Copilul si pericolele din casa

Recent, s-a consumat o tragedie a carei victima a fost copilul unei celebritati, Mike Tyson.
Recent, s-a consumat o tragedie a carei victima a fost copilul unei celebritati, Mike Tyson. Fiica lui, Exodus, de doar patru ani, a murit in urma unui accident casnic. A fost gasita de fratele ei (7 ani) langa o banda de alergare, cu un cablu infasurat in jurul gatului.

Dincolo de acesta drama mediatizata, statisticile  UNICEF spun ca 44% dintre accidentele in care mor copii sub 5 ani sunt  consecinta tragediilor consumate in casa.
Peste 75% dintre copiii sub 5 ani care ajung la spital au drept cauza exclusiva accidentele petrecute in casa sau pe terenul de joaca.


Nu esti niciodata prea atenta


Concluzia este ca nu poti spune niciodata ca esti suficient de atenta pentru a evita astfel de situatii. "O tragedie nu trebuie sa se intample de doua ori. Este mereu suficient un singur moment de neatentie din partea adultului, pentru ca un copil mic sa sufere un traumatism major”, afirma doctorul Laurentiu Fotescu in volumul "Accidentele din casa”, publicat in 1993 la editura Ceres.

Pericolele sunt peste tot in casa. "Poate fi vorba despre o cazatura de la inaltime, despre o arsura din diferite cauze (foc, apa oparita, electricitate), ori despre altfel de accidente (sufocari, rani, leziuni oculare) care pot lasa urme sau un handicap pe viata, sau pot produce moartea”, explica doctorul Laurentiu Fotescu.


Conform sfaturilor lui, casa trebuie sa fie un teren sigur, in care oricare ar fi activitatile copilului, acesta sa nu se expuna nici unui posibil accident. Situatia este insa una ideala, pentru ca in orice casa exista zeci de pericole, unele dintre ele nebanuite. La aceasta se adauga si hazardul sau un cumul de situatii care pot crea o situatie potential periculoasa pentru copilul mic. 
"Supravegherea adultului poate avea scapari, astfel ca masurile de prevedere fac parte dintr-o strategie care elimina riscurile si aduc siguranta copilului”, mai spune Laurentiu Fotescu.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ana pe 10 Iun 2009, 14:10
    Asa, si cum facem cu aragazul si cu butoanele de la aragaz?

    Asa, si cum facem cu aragazul si cu butoanele de la aragaz?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod