Copilul nu te asculta. Ce e de facut?

Ii spui sa isi faca ordine in dulap sau in camera - nu te asculta. Il rogi sa stea cuminte la masa si sa manance tot ce ii pui in farfurie - cuvintele tale parca se izbesc de un zid.

Ii spui sa isi faca ordine in dulap sau in camera - nu te asculta. Il rogi sa stea cuminte la masa si sa manance tot ce ii pui in farfurie - cuvintele tale parca se izbesc de un zid.

Il avertizezi sa nu mai alerge pe strada, pentru ca se pot intampla accidente nefericite - nu pare sa auda un cuvant din ceea ce ii spui. Ce poti face sa ii atragi atentia micutului tau?

Iata o filosofie cat se poate de... simpla, care da rezultate de fiecare data - explica-i micutului ce anume urmeaza sa ii spui, rosteste lucrurile respective si apoi fa un rezumat cat se poate de detaliat...

Comunicarea la standarde ridicate trebuie modelata in permanenta. Un moment propice pentru realizarea acestei legaturi intre tine si cel mic il reprezinta masa in familie - discutiile pe care le initiezi la masa reprezinta o resursa ideala pentru construirea unei relatii comunicationale solide cu prichindelul, precum si pentru dezvoltarea abilitatilor sale in ceea ce priveste atentia acordata persoanelor din jur.



O tactica foarte buna este si aceea de a te cobora, fizic, la nivelul sau - priveste-l in ochi si transmite-i ceea ce vrei sa ajunga la urechile si la mintea sa.

Spune-i sa faca lucruri lipsite de logica si vei vedea cat de repede ii captezi atentia! Uneori, acest lucru il ajuta sa tina minte ceva ce trebuie sa faca in mod repetat.

Spre exemplu, daca vezi ca nu te asculta deloc si este foarte agitat in momentul in care il incalti, spune-i: "Pune-ti piciorul stang in pantoful drept." Mai mult ca sigur ca va izbucni in ras si va tine minte replica ta. De fiecare data cand se va incalta, va veti amuza impreuna.

Numara pana la 3 pentru a-l determina pe nazdravan sa te asculte. De regula, la 2 este deja ochi si urechi!

Repeta intruna: "Fa curat in camera.

Fa curat in camera. Fa curat in camera.", pana cand se va enerva atat de tare, incat va ajunge sa faca tot ceea ce ii spui, numai sa iti inchida gura!

Daca stai sa te gandesti putin, este o strategie pe care cei mici o folosesc impotriva parintilor de ani de zile si mereu reusesc sa iti atraga atentia, nu-i asa?... Iti suna cunoscut: "Mami, uita-te la mine! Mami, uita-te la mine! Mami, uita-te la mine!"? Pana la urma te uiti, nu?...

Vorbeste cat mai incet posibil - va face eforturi sa te asculte cu atentie, pentru a intelege ce anume ii spui. Uneori, se va supune dorintei tale si te va asculta, dar, de foarte multe ori, nici un megafon nu va fi suficient de puternic pentru a-l convinge pe prichindel sa coopereze!

Daca micutul este implicat intr-o anumita activitate, opreste-l.

Stabileste si mentine contactul vizual. Inchide-i combina muzicala si televizorul sau, cel putin, opreste-le sonorul. Ramai in picioare, cat mai nemiscata cu putinta. Nu incepe sa vorbesti pana cand nu este liniste completa - abia atunci esti sigura ca te asculta.

Foloseste-te de placerea celor mici de a afla secrete. Daca vrei ca nazdravanul tau sa afle ceva anume, nu ii spune. Vorbeste, in schimb, cu sotul tau, atunci cand pe langa voi se afla si copilul. Daca cel mic are frati sau surori, spune-i unuia dintre ei, ca si cum ar fi un mare secret. In general, micutii se descurca de minune atunci cand "trebuie" sa asculte conversatiile altora, asa ca, din cand in cand, foloseste aceasta "arma" in avantajul tau!

In cazul in care prichindelul se poarta ca si cand nu ai fi prezenta in incapere, mergi la bucatarie si intoarce-te cu o acadea sau o prajitura, pe care o mananci cu pofta...
Garantam ca va abandona imediat orice activitate care il fascinase pana atunci si se va uita la tine cu ochi mari, pofticiosi si rugatori...

La intrebarea lui muta, raspunde-i ca are voie sa manance o prajitura dupa ce va face ceea ce l-ai rugat - trucul functioneaza de fiecare data!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod