Copiii si aparatura electronica

Nu mai este niciun secret ca micutii din ziua de astazi cresc intr-o lume cu totul diferita de cea din urma cu 10-15 ani. Computere din ce in ce mai performante...
Nu mai este niciun secret ca micutii din ziua de astazi cresc intr-o lume cu totul diferita de cea din urma cu 10-15 ani. Computere din ce in ce mai performante, iPod-uri, cele mai inventive jocuri video, telefoane mobile cu tot mai multe optiuni. Este ametitor si pentru un adult, asa incat pentru un copil poate fi de-a dreptul derutant. El isi doreste sa aiba parte de toate acestea pentru ca le vede la televizor, in magazine si (acesta este argumentul forte) la colegii sai.

Pana unde ar trebui sa mergi cu ingaduinta? Nici nu mai vorbim acum de aspectul material, care nu este nici pe departe unul de neglijat, ci de idee in sine. Pornind de la premisa ca ti-ai permite sa-i oferi copilasului tau toate aceste accesorii, ar trebui sa reflectezi la acest aspect. Cu atat mai mult cu cat, in curand, incepe scoala. In goana dupa rechizite nu este deloc exclus sa ajungeti si in magazinele cu produse electronice...


Adevarul este ca problema are multiple fatete. Pe de o parte, trebuie sa recunoastem ca micutii din ziua de astazi sunt mult mai activi decat am fost noi si au capacitatea de a face mai multe lucruri deodata: vorbesc la telefon si joaca un joc in retea cu parteneri din Noua Zeelanda si Japonia, spre exemplu.

Pana la un punct, nu este nimic rau in asta; este vorba pur si simplu despre evolutie. Dar ca parinte, este firesc sa te intrebi cum se descurca prichindelul tau in acest univers complex si... complicat, cand ar avea nevoie de ajutorul tau si cum i l-ai putea acorda. Iar problemele ar putea aparea indiferent de varsta: atat in primii ani de scoala, cat si in adolescenta.

Diferite situatii concrete...


De exemplu, sa presupunem ca adolescentul isi face lectiile in timp ce asculta muzica la casti si, din cand in cand, mai vorbeste pe Internet cu niste prieteni. Incerci sa te impui - lectiile sunt lectii, nu? - dar fara prea multe sanse de succes.
Iti spune ca muzica il ajuta sa se concentreze mai bine, iar cu prietenii discuta in micile pauze pe care le face.

Ei bine, nu ar trebui sa cedezi. Muzica il perturba si nu se mai poate concentra la fel de bine. Acum, stim ca Napoleon Bonaparte facea sase lucruri simultan (unul dintre acestea fiind sa joace sah), dar el a fost un caz unic. Creierul nu poate face fata la fel de bine atator solicitari si atunci, bineinteles ca randamentul nu va fi acelasi. In acelasi timp insa, este adevarat ca muzica poate fi de un real folos in activitati creative - de exemplu, atunci cand lucreaza la o plansa ori la un proiect. In acest ultim caz, cu adevarat nu se poate generaliza.

Sa revenim insa la problema initiala. Cum procedezi cand copilul insista ca se descurca si ca-si poate pregati lectiile foarte bine chiar si butonand periodic pe calculator sau ascultand muzica in timp ce invata lectia la istorie? Explica-i faptul ca, probabil, in aceste conditii ii este foarte greu sa se concentreze si propune-i o intelegere: ii permiti sa-si pregateasca lectiile in felul acesta, daca si el accepta ca apoi sa-l verifici.
In cazul in care se dovedeste ca este bine pregatit, nu vei mai avea nimic impotriva acestui procedeu. Copiii sunt de regula foarte receptivi la acest gen de propuneri, pe care le considera adevarate provocari.

Sa ne imaginam o alta posibila situatie. Copilul tau, in varta de 10-11 ani sa zicem, isi doreste neaparat un telefon mobil, invocand argumentul "Toti prietenii si colegii mei au!". Ce ai putea face? Ei bine, sa fim realisti: telefonul mobil este un accesoriu util in multe situatii.

De aceea, nu i-l refuza. Insa explica-i ca motivul pentru care il primeste este legat strict de siguranta sa si pentru a putea lua legatura cu voi tot timpul; faptul ca si ceilalti colegi au celular este irelevant. Este important sa inteleaga acest lucru, pentru ca in caz contrar, maine-poimaine ar putea sa-si doreasca cine stie ce gadget, ca urmare a faptului ca "si ceilalti au". Referitor la telefonul mobil, alege unul nu foarte sofisticat si cu un meniu cat mai simplu structurat.
Trebuie sa te convingi ca micutul are grija de el si ca se va descurca sa jongleze cu optiunile telefonului.

O alta problema ar putea aparea in ceea ce priveste jocurile. In privinta aceasta, nu prea este loc de concesii si trebuie sa te arati foarte categorica: maximum trei ore pe zi si numai dupa ce i-ai verificat temele. Este posibil ca, la inceput, copilul sa protesteze (poate ca pe parcursul vacantei te-ai aratat mai permisiva si acum ii este greu sa se adapteze cu regimul "cazon"). Dar nu ceda si verifica-l cu strictete.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod