Copiii dupa divort

Din momentul in care instanta pronunta desfacerea casatoriei, intervin mai multe probleme, printre care si incredintarea copiilor. Acest eveniment afecteaza...
Din momentul in care instanta pronunta desfacerea casatoriei, intervin mai multe probleme, printre care si incredintarea copiilor. Acest eveniment afecteaza, adesea, nu numai partile intre care la un moment dat s-a incheiat casatoria, ci si pe cei mici.

Sunt foarte multe cazurile in care din casatoria ce se desface au rezultat unul sau mai multi copii minori si se pune problema incredintarii spre crestere si educare unuia dintre parinti. Precizam inca de la inceput ca stabilirea culpei unuia dintre soti in pronuntarea divortului nu prezinta importanta numai prin ea insasi pentru incredintatrea copilului minor. Acesta poate fi incredintat si sotului din a carui vina s-a desfacut casatoria, daca interesele lui sunt in acest sens, considerandu-se ca un sot rau (impotriva caruia s-ar fi pronuntat divortul) nu este neaparat si un parinte rau.

De subliniat este faptul ca instanta judecatoreasca este obligata, chiar daca nu exista o cerere expresa a sotilor, sa se pronunte prin hotararea de divort si asupra incredintarii copiilor minori, pentru a se evita introducerea ulterioara a unei noi actiuni, ceea ce nu ar fi in interesul copiilor.
Criteriul dupa care se va ghida instanta este interesul copiilor minori, urmarindu-se factori precum: varsta copilului, sexul acestuia, starea sanatatii lui, posibilitatile materiale ale parintilor, posibilitatile de dezvoltare fizica, morala si intelectuala pe care copiii le pot gasi la unul dintre parinti, comportarea parintilor fata de copii inainte de desfacerea casatoriei, legaturile de afectiune stabilite intre copil si familie. Daca exista mai multi copii, instanta va decide pentru fiecare in parte, in functie de interesele superioare ale fiecaruia.

Pentru a decide cu privire la incredintarea copiilor minori, instanta de judecata este obligata sa ii asculte pe parinti, sa solicite un referat din partea autoritatii tutelare de la domiciliul fiecaruia dintre soti (daca la desfacerea casatoriei nu mai locuiau impreuna) si, daca minorul a implinit 10 ani va fi audiat si el. In general, parintii se invoiesc asupra incredintarii copilului, dar aceasta invoiala trebuie incuviintata de instanta. Numai in cazuri exceptionale copilul poate fi incredintat unor rude sau altor persoane.

In cazul in care un copil a fost incredintat unui parinte, acesta va fi cel care va exercita drepturile si indatoririle parintesti.
Celalalt parinte pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu copilul, dar si el trebuie sa vegheze la cresterea, educarea, pregatirea profesionala a fiului sau. Principalele modalitati de exercitare a dreptului de a avea legaturi cu copilul sunt vizitarea copilului la locuinta parintelui caruia i-a fost incredintat, lasarea copilului in vizita la locuinta parintelui caruia nu i-a fost incredintat, vizitarea copilului la scoala, petrecerea vacantelor scolare la ambii parinti.

Parintii trebuie sa contribuie deopotriva la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului lor. Este inca un aspect avut in vedere de instanta in hotararea de divort, chiar daca partile nu au facut cerere in acest sens. In lipsa unei intelegeri intre parti, instanta va stabili pensia de intretinere sub forma unei cote procentuale din retributia lunara a debitorului si in acest sens se va lua masura infiintarii unei popriri pentru aceasta parte de salariu. Art. 94 din Codul familiei stabileste urmatoarele cote : pana la o patrime din castigul din munca pentru un copil, o treime pentru doi si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.
In cazul in care debitorul nu are nici un fel de venituri, procentele de mai sus se vor calcula raportate la salariul minim pe economie.

In stabilirea pensiei de intretinere se va tine cont si de un alt aspect, si anume acela daca debitorul mai are in intretinere alti copii (de exemplu, daca din casatoria ce se desface a rezultat un copil, iar sotul care va plati pensie mai avea un copil din casatorie, atunci debitorul nu poate fi obligat sa plateasca mai mult de o treime pentru ambii copii).

Totodata, daca situatia se schimba (nevoile copilului cresc, posibilitatile materiale ale debitorului cresc sau scad), se justifica introducerea unei actiuni de majorare sau de reducere a pensiei de intretinere atat de catre minor (prin tutore, care poate fi unul dintre parinti), cat si de catre debitor, dupa caz.

De asemenea, parintii se pot invoi cu privire la contributia lor pentru cresterea si educarea copiilor, dar ea trebuie incuviintata de catre instanta. Renuntarea la pensia de intretinere, care constituie un drept al copiilor, nu poate fi ratificata decat daca se constata ca posibilitatile materiale ale parintelui care a renuntat sunt indestulatoare pentru a asigura copilului cele mai bune conditii de trai.


Sa mai precizam ca actiunile in justitie pentru obligarea unuia dintre parinti la plata pensiei de intretinere (inclusiv reducere sau majorare) sunt scutite de taxa de timbru. Exista si un mod de contrangere la indeplinirea acestei obligatii, deoarece art. 305 din Codul penal prevede in alineatul 1, litera c) ca neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, iar daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul cand stabileste vinovatia, pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
 

Comentariile 151-200 din 252

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • stela pe 10 Aug 2010, 09:04
    mesaj pt doamna Mariana

    Buna Mariana!Cum ai procedat de ai castigat copilul fara drept de vizita din partea sotului?Ce dovezi ai avut?

    7
    1

  • stela pe 10 Aug 2010, 09:01
    mesaj pt doamna Mariana

    cand a-ti divortat de sot aveati si servici,cand vi s-a incredintat copilul?

    4
    1

  • bianca pe 9 Aug 2010, 14:32
    copilulin cazul unui divort

    am uitat sa precizez k desi nu am un loc de munca acum am un cont cu ceva destui banuti pe numele copilului. in cazul in care el cere custodia copilului are vreo sansa sa mi-l ia...va multumesc mult

    5
    2

  • bianca pe 9 Aug 2010, 11:53
    copilul in cazul unui divort

    buna...sunt bianca....am fost impreuna cu un barbat 8 ani...am facut nunta acum doi ani. avem un baietel de 6 ani. la cateva luni dupa nunta el a devenit nervos si gelos si am hotarat k nu mai vreau sa continui. locuiam impreuna la parintii mei. nu l-am dat afara doar k nu am mai trait k si cuplu. dupa cateva luni el a plecat. s-a mutat la ai lui. pana akm el a luat copilul o data la doua sapt si nu am cerut si nu am primit nici un ban pana akm cateva luni cand a inceput sa imi dea cate 100 de ron pe luna pe un cont pe numele copilului. eu am avut mereu un servici stabil pana akm trei luni cand am plecat in germania. am stat doua luni si am muncit acolo timp in care copilul a ramas in grija mamei mele si el l-a tinut 3 saptamani. akm vrea divortul si eu nu am gasit inca un loc de munca. dak ma puteti ajuta cu un sfat va multumesc. mi-e frik k vrea copilul.ce sanse ar avea tinand cont k eu nu gasesc un job.

    6
    1

  • nyco pe 5 Aug 2010, 00:54
    pt adriana

    daca vrei sa divortezi fa-o,daca esti hotarata,unde o sa te muti sa incerci sa iti faca contract de comodat pe o perioada de cativa ani,se face prin notariat intre tine si propietar,si eu sunt in divort cu sotul de un an.nici el nu are serv de un an jum si baiatul este la el deocamdata,fata e la mine,poti sa ma intrebi orice,astept,te pup si bafta

    1
    6

  • nyco pe 1 Aug 2010, 02:51
    pt dacian

    buna,tb sa demonstrezi ca mama se comporta urat cu copilul,sa aduci probe si martori,daca justitia e dreapta castigi,daca vrei sa iti povestesc cazul meu unul fr greu poti sa ma suni pe nr 0748434395,garantat nu ai mai auzit asa ceva in viata ta,sunt prea multe de spus si aici nu am rabdare sa scriu,pa

    2
    2

  • petronel pe 30 Iul 2010, 08:47
    divortat

    buna ma numesc petronel sant divortat de doua luni si am doi baieti cel mare a ramas cu mine numai ca am o m ica problema nu am banii destui sa cumpar o casa si asi vrea sa plec din tara va rog daca se poate sa imi raspundeti pot sa las copilul unuia dintre rude sau unui vecin va rog foarte mult numai pentru doua luni . cu stima si respect petronel va multumesc

    2
    2

  • dacian pe 30 Iul 2010, 01:04
    incredintare minor 3 ani

    buna seara, am ajuns si eu unde nu credeam niciodata ca o asa ajung dar asta este, am ajuns in situatia in care sa nu ma mai inteleg cu sotia,avem din ce in ce mai des probleme. ajungem sa ne certam din motive banale, intradevar este o persoana mai mult geloasa si crede ca o insel cu orice persoana pe care o salut de sex feminin. cand are o cadere nervoasa nu tine cont unde este injura blastama si incepe sa si dea, scuipa chiar daca este copilul in preajma noastra. odata a fost copilul internat la spital ca a fost racit si neamurile din parte ei erau la noi,era deja trecut de ora 22:30 cand copilul trebuia sa doarma si el de obicei vrea sa adorma cu mine langa el si dupa ce a adormit am zis ca ma duc acasa la neamuri si sa vezi atunci crize pe ea ca ma duc la curve ca nu dau doi bani pe ea si multe altele. a inceput sa zbiere de a trezit copilul si lam luat in brate ca sal linistesc si atunci a inceput sa dea in mine cu pumni si cu picioarele, copilul plangea intruna si de atunci copilul este foarte speriat cand o aude ca striga si ca face scandal. Va rog spunetimi ce sanse am in urma unui divort sa ramana copilul la mine, mie frica sa nu se descarce pe copil cu timpul. Nu cred ca gandeste cand face aceste crize de nervi. Va rog ajutati-ma si spuneti-mi ce sa mai fac? Va multumesc!

    6
    2

  • nyco pe 29 Iul 2010, 01:39
    incredintare minor 8 ani

    am 2 copii,fetita de 12 ani si baietelul de 8 ani.in momentul cand eu am introdus actiunea de divort fata se afla cu mine la domiciliul parintilor iar baiatul a ramas cu tatal deoarece nu a vrut sa mi-l dea,la domiciliul parintilor lui.am dus diferite probe pt a-mi lua baiatul de acolo dar in zadar,el nu are nici serviciu de un an jum,conditii nici vorba .Am dus in instanta fisa individuala a copilului de la sc unde invata,de unde reiese influenta negativa a tatalui asupra copilului,declaratia dnei inv.Acest om a facut reclamatii tuturor persoanelor care sunt alaturi de mine;inv.;directoarei ,familiei mele ,etc ,si politia din ambele orase s-a inchinat de ce poate fi in stare asemenea om cu care am stat 13 ani,nimeni nu intelege cum baiatul a ramas la el.Eu nu pot lua legatura cu copilul pt ca nu imi da voie,sunt multe de spus

    4
    0

  • monica pe 28 Iul 2010, 22:47
    pensie alimentara

    sunt divortata si tatal copilului este obligat la plata pensiei de 25% din venituri.de trei ani este plecat in italia si a obtinut si actele legale de munca pt ca a spus ca vrea sa faca un credit pentru locuinta, copilului ii trimite pensie cand si cat vrea. pot sa cer in instanta sa dovedeasca cu acte care este venitul lui, daca nu stiu exact unde lucreaza? poate fi obligat sa se raporteze macar la salariul minim din italia?

    7
    0

  • angela badea pe 21 Iul 2010, 16:28
    po sa-mi pierd copii?

    eu momentan sunt in germania si sunt hotarata sa divortez de sotul meu dar nu stiu ce o sa se intample cu copii mei. ce sanse are sotul sa castige cei 2 copii mai mari?

    6
    2

  • angela badea pe 21 Iul 2010, 16:22
    divort cu 3 copii

    sunt plecata de un an si jumatate de acasa si am 2 copii de 7 respectiv 8 ani care sunt la tata si mai am o fetita de 8 luni care e la mine.ce as putea sa fac pentru a mi-se incredinta fetele amandoua mie?va multiumesc anticipat daca mi-at raspunde.

    6
    1

  • adriana pe 11 Iul 2010, 12:32
    divort

    am o fetita de 7 ani, locuiesc impreuna cu sotul in casa lui . vreau sa divortez dar nu am locuinta si pt. asta vreau sa stiu daca in acest caz o sa obt. custodia copillui . eu lucrez in invatamant sunt titulara, iar sotul meu nu lucreaza nicaieri....ce sanse am sa obtin custodia copilului meu.

    12
    4

  • liliana petermann pe 11 Iul 2010, 03:27
    pensie alimentara

    sunt divortata de 16 ani .din aceasta casnicie am doi copii de 18 si 9 luni si 17 ani.tata copiilor nu a platit niciodata pensie alimentara in toti acesti ani.ce sansa am sa obtin pensia alimentara din urma si ce ar trebui sa fac. multumesc anticipat

    9
    4

  • madalina pe 30 Iun 2010, 14:03
    pensia alimentara

    am 2 copii ,cat la suta din salariul minim pe economie se acorda copiilor ca pensia alimentara am inteles ca la un copil se acorda 25% dar pentru doi?cat la suta se acorda la 2 copii?

    0
    3

  • ghita petre madalin pe 25 Iun 2010, 12:13
    divortul tutela copilului de catre tata

    cum pot detine copilu dupa divort acesta fiind minor si mama e iresponsabila

    5
    0

  • firu dana pe 20 Iun 2010, 00:00
    schimbare nume minor dupa divort

    am o fetita de 2 ani si 11 luni. am divortat de tatal ei de 2 ani.. nu s-a prezentat nici la divort , nici cand am nascut..nu da nici pensie alimentara...e in italia unde si-a refacut viata...intrebare prin faptul ca e abandon total pot face ca si pe ea s-o cheme ca si pe mine..el nu a fost prezent s-o recunoasca dar s-a mers pe sotul mamei tatal copilului... multumesc dana

    4
    0

  • mariana petrisor pe 15 Iun 2010, 09:26
    parasirea minorilor

    Buna ziua,sunt divortiata din aug.2009 ,am 2 copii minori,eu muncesc in italia la o batrana,pt.ca eu nu am casa aici copii au fost incredintati la tata,platesc pensie alimentara ,am raporturi foarte bune cu copii,tatal copiilor le ameninta ca pleaca din tara si le lasa singure,va rog sa.mi raspundeti in acest caz ce se intampla daca el pleaca si lasa minorii fara o persoana adulta in casa?

    1
    0

  • adnana pe 10 Iun 2010, 04:41
    ude ramane o fetita de 3-4 ani?

    Am plecat in strainatate dupa care nu ne-am mai inteles. El a lucrat iar eu am stat zi de zi cu ea. Nu m-a ajutat la cresterea ei,nu stie ce inseamna!,...doar munca si calculatoare,atat! Fata merge la gradinita de un an si lucrez si eu jumatate de norma. Daca ar fi sa inaintez acte de divort,ar putea ramane fata la el,precum ca are venit mai mare?

    1
    0

  • MARIA pe 8 Iun 2010, 21:10
    custodia fetitei mele

    Buna tuturor.Sunt in curs de divort....am lasat fetita la sotul meu crezand ca asa va fii mai bine pt. ea,dar m-am inselat! Am plecat in Spania sperand ca asa voi rezolva problemele....sotul meu nu-mi da voie sa iau leg.cu fata in nici un fel si acum am venit in tara pt.custodia fetei....nu stiu ce sanse am....ma puteti ajuta? Multumesc.

    7
    2

  • gabi pe 20 Mai 2010, 18:40
    custodie egala

    dupa divort custodia trebuie sa fie egala pt. ambii parinti,nu ar mai fi atitea divorturi in acest caz.am auzit ca se dezbate o lege in comunitatea europeana pt.2011 ca custodia sa o aiba egal ambii parinti daca o doresc,asa ar fi corect,copilulu e facut si cu ajutorul tatalui,nu e corect ca doar el sa plateasca pensie alimentara si sa nu stea cu copilulu,de ce sa sufere numai el dupa divort.

    1
    1

  • ONEALINNE pe 15 Mai 2010, 13:26
    divort femeie insarcinata

    sunt insarcinata in luna a 7-a iar sotul meu a parasit domiciliul conjugal pe motiv ca eu nu doresc sa ma mut impreuna cu acesta la casa lui de la tara unde sunt conditii improprii de trai pt oricine daramite pt un nou-nascut...mentionez ca pana acum inca de la inceputul casniciei locuim cu chirie aceasta fiindu-ne intelegerea inca de atunci. poate fi invocat ca si motiv de divort??? faptul ca a parasit domiciliul conjugal? ce sanse sunt ca el sa obtina custodia copilului nenescut?

    4
    0

  • ONEALINNE pe 15 Mai 2010, 13:24
    divort femeie insarcinata

    sunt insarcinata in luna a 7-a iar sotul meu a parasit domiciliul conjugal pe motiv ca eu nu doresc sa ma mut impreuna cu acesta la casa lui de la tara unde sunt conditii improprii de trai pt oricine daramite pt un nou-nascut...mentionez ca pana acum inca de la inceputul casniciei locuim cu chirie aceasta fiindu-ne intelegerea inca de atunci. poate fi invocat ca si motiv de divort??? faptul ca a parasit domiciliul conjugal? ce sanse sunt ca el sa obtina custodia copilului nenescut?

    1
    1

  • corinutzy pe 2 Mai 2010, 13:59
    divort cu minori

    buna ma numesc corina am 20 de ani am o fetita de 10luni si sunt in divort cu sotul meu si tatal fetitei el nu o vrea sa aiba grija de ea ok oricum nu io dadeam dar o vrea in vacante ce vacante ca ea are 10 luni si in plus mai are un frate de 12ani cu sindromul down si e cam sarit si mie teama sa io dau in asa zisele vacante in plus el nu lucreaza de vro 5 luni si nu isi gaseste a lucrat ca agent de paza timp de 3 ani la mai multe firme are vro sansa sa o ia in vacante daca nu vreau sa io dau ce mi se poate intampla am conditi sa o cresc foarte foartebune fata de el am stat la ai mei si dupa ce sa nascut fata la 7 luni ale ei sa dus la masa si acum vrea inapoi da nu mai vreau eu ca ma maltrata verbal si fizic. merci pup

    5
    0

  • carp lizeta pe 15 Apr 2010, 13:55
    divort

    am castigat custodia copilului in tribunal,tatal are drept de vizita si plateste pensia alimentara copilului .dar eu vreau sa ma recasa toresc si sa plec din tara cu tot cu copil.tatal are drept de semnatura daca am eu copilul in intetinere?ce sanse am.sa plec cu copilul?

    9
    0

  • carp lizeta pe 15 Apr 2010, 13:53
    divort

    am castigat custodia copilului in tribunal,tatal are drept de vizita si plateste pensia alimentara copilului .dar eu vreau sa ma recasa toresc si sa plec din tara cu tot cu copil.tatal are drept de semnatura daca am eu copilul in intetinere?ce sanse am.sa plec cu copilul?

    14
    4

  • elena pe 9 Apr 2010, 20:26
    custodia copilului

    dupa divort,am primit custodia celor 2copii . nu am vrut sa le interzic copiilor sa-si vada tatal,asa ca ii lasam sa petreaca wik cu el .dar asta a inceput sa se intoarca impotriva mea ,asa ca acum nu mai vreau sai las. mie teama ca fostul sot va face crize si ma va tara prin tribunale. eu am casa proprietate personala si un servici stabil sal meu este de 150lei,ex-ulsta cu parintii lui si cu 2 frati intr-un apart cu 3 cam , in timp div el s-a trecut somer pt a nu-mi plati pensie alimentara, lucreaza ca administrator la fosta noastra firma cu minim pe economie, cel mai mare baiat va implini in sept 10 ani ? ce sanse sunt sa-mi ia copii? se poate ca instanta sa desparta copii?(adica unu la un parinte si altul la alt parinte)in ce conditii as putea perde copii? daca nu as indeplini ce conditii? recunosc ca mie cam frica pt ca e un om care nu lupta corect iar cand vrea ceva , nu conteaza prin ce mijl obtine , doar sa obtina. va multumesc pt amabilitatea de ami citi intrebarile.

    6
    0

  • sorin pe 5 Apr 2010, 18:45
    divortul

    cazul meu - eu si sotia suntem despartiti de 5 ani , cat de curand voi introduce actele de divort, as vrea sa castig si fata de 14 ani si jumatate care nu vrea sa fie incredintata mamei - care sta in alt oras. Eu am crescut-o de mica, am fost langa ea afectiv- mama ei si-a construit o cariera profesionala departe de noi si-a sacrificat familia pt. un job. credeti ca voi avea sansa ca instanta de judecata sa mi-o lase spre crestere si educare mie??

    0
    1

  • gabi pe 1 Apr 2010, 14:56
    dezmostenire minor

    Cine poate sa-mi spuna daca se poate dezmosteni un minor de 13 ani provenit dintr-o casatorie anterioara.astept sugestii la e-mail gabrielle_kisss@yahoo.com

    2
    0

  • gabi pe 1 Apr 2010, 14:55
    dezmostenire minor

    Cine poate sa-mi spuna daca se poate dezmosteni un minor de 13 ani provenit dintr-o casatorie anterioara.astept sugestii la e-mail gabrielle_kisss@yahoo.com

    1
    0

  • anonima pe 27 Mar 2010, 16:59
    fata mea

    ce sanse am ca fata mea de 5 ani sa ramana la mine dupa divort desi doar tatal ei lucreaza dar eu am sprijinul parintilor mei si casa mea pe cand el nu are o casa a lui si are si multe rate?

    3
    0

  • mihaela pe 9 Mar 2010, 17:57
    copii mei

    buna daca imi poate raspunde cineva va multumesc...............am 2 copii dar nu sunt casatorita ,si as vrea sa stiu daca tatal lor ar putea sa mii ia pt k eu sincer nu mai pot sa traiesc cu el este foarte rau are un comportament violent nu mai pot si stau cu el pt k imi e frica pt c ar putea sa-mi ia copii.are o situatie mai buna ca a mea .va multumesc

    4
    0

  • Adriana pe 2 Mar 2010, 13:15
    Fetita de 6 luni

    Buna ziua...m-am despartit recent de sotul meu deoarece am fost data afara din casa.Locuiam cu sotul meu,soacra si cumnata in casa soacrei mele.Acum m-am intors la parintii mei si ei stau intr-o grasoniera deci practic nu am unde sa o tin aici.Am de gand sa ma mut in chirie si sa ma angajez.Vreau sa stiu daca pot primi fetita de 6 luni,stiind ca sotul sta la casa cu conditii foarte bn dar nici el nu are nici un venit si in plus are sute de milioane datorie.Parintii mei sunt pensionari deci are cine sa stea cu fetita cat timp sunt la servici.Ajutati-ma sa stiu daca as sta in chirie am sanse sa primesc fetita?

    3
    4

  • ananie pe 21 Feb 2010, 23:47
    fetita mea dupa divort

    am si eu o intrebare: sotul vrea sa ne despartim.ok unt de acord dar cum pot fi sigura ca fetita me de un an si o luna va ramane cu mine definitiv. ce pot face pana la divort pt a-l impiedica sa o ia cu forta?(asa ameninta tot timpul:ca pleaca si ia cu el si fata). mentionez ca de cresterea ei ma ocup eu,ea fiind obisnuita mai mult cu mine si cu mama mea care ma ajuta atunci cand sunt probleme. urmand ca dupa doi ani sa ma intorc la servici. am fost despartiti de mai multe ori pana sa apara fetita. cum pot demonstra ca desi are o situatie materiala acceptabila(locuinta parintilor este mai bine dotata decat a mea) este un om agresiv,impulsiv si chiar violent, de multe ori netinand cont de prezenta copilului.cine ar avea tutela copilului daca se ajunge la divort? ce sanse exista ca micuta sa ramana cu mine?ce pot face pt a obtine tutela?

    6
    0

  • banc gabriel cosmin pe 11 Feb 2010, 21:31
    divort

    am si eu o intrebare . am un baiat de 11 ani si sa cerut la mine fiind tata .sotia este plecata in italia din 2007 08 si de atunci a venit o singura data de atunci nu a mai venit nici pana in prezent .ea este reprezentata de avocatul ei ce sanse am sa ramana copilul la mine. el nu vrea sa mearga la ea .eu nu am specificat ca nu am depus nici o cerere sa imi de.a mie copilul stiind ca nu vrea la mama lui .va multumesc anticipat

    0
    0

  • grigore silvia pe 27 Ian 2010, 12:39
    la cine ramane un copil minor sub 2 ani,cand mama il creste

    sunt un pic nelamurita ,vreau sa stiu cine ar avea tutela copilului daca as divorta de sot,deocamdata fiind separati temporar

    0
    0

  • Stanoiu pe 26 Ian 2010, 14:13
    pensie intretinere copil major

    1. Buna ziua! Am divortat in data de 23 noiembrie 2009. In urma casatoriei a rezultat un copil. Copilul este in varsta de 21 de ani, dar isi continua studiile. pentru moment nu s-a facut partajul si copilul a ramas sa locuiasca in casa (bun comun) cu tata. La inceput am stabilit ca fiecare sa contribuim cu bani pentru intretinerea copilului. Eu am multe credite contractate in perioada casatoriei, mai stau si cu chirie, si de aceea nu am putut sa-i dau copilului 25% din salariu, asa cum ar prevede legea, plus ca eu i-am dat si bani fara dovada, am totusi dovezi ale platii pe card . Am fost data in judecata pentru plata panesiei de intretinere. V-as ruga daca puteti sa ma ajutati si sa mi spuneti. De cand se ia in calcul plata pensiei de intretinere> De la pronuntarea divortului sau de la Introducerea actiunii in instanta? Si daca se iau in calcul creditele si cheltuielile pe care le am eu ? Va multumesc!

    0
    0

  • violeta pe 13 Dec 2009, 17:14
    pensie alimentara

    am si eu o nedumerire.,neavand job ,loc de munca .si nu am cu ce plati pensie alimentara,copilul raminand la tata dupa divort -ce mi se poate intiampla?copilul are 12 ani!

    5
    0

  • silvia pe 7 Dec 2009, 19:03
    ce drept am?

    Am o fetita de 10 luni si a-si vrea sa stiu daca divortez copilul o sa imi fie incredintat mie?Noi locium in Itlaia,Torino eu nu lucrez numai sotul meu,de aceea nu stiu cum sa procedez.In Romania eu am lucrat ca inginer chimist la o fabrica de alcool si daca m-asi reintoarce in tara nu ar fi problema sa imi reiau locul de munca,de aceea ce sfatul vostru pentru a sti ce se intampla cu fetita mea in caz ca divortez.Sa nu unit sa specific ca tatal fetitei nu este de acord sa imi dea fata.

    2
    1

  • IONELA pe 5 Dec 2009, 13:41
    schimbarea numelui dupa divort

    BUNA ZIUA! Am fost casatorita 6 ani in urma casatoriei a rezultat o fetita care are in prezent 3 ani. am divortat in urma neintelegerilor , si fetita a fost incredintata mie, iar sotul ar fi trebuit sa plateasca pensie alimentara de 90 ron.dar nu a platit niciodata nici nu s-a prezentat la divort si nici nu-l intereseaza fata nu vine sa o vada sau sa-i plateasca pensie. As dori sa va intreb daca as putea schimba numele fetitei mele, deoarece toti copii o intreaba la gradinita de ce are alt nume fata de mama si isi bat joc de ea. va rog mult sa imi raspundeti ..mii de multumiri

    0
    0

  • Toth Maria pe 29 Oct 2009, 20:27
    copil nascut dupa divort

    Buna ! I-mi cer scuze daca nu am apelat unde trebuie dar am o intrebare la care nu prea primesc raspuns.Poate ma indrumati dvs. Sotul a parasit domiciliul si in timpul divortului sotia a ramas insarcinata si a nascut dupa divort.Evident nu e copilul sotului.Totusi in certificatul de nastere a copilului s-a trecut ca numele tatalui ar fi fostul sot fara acordul acestuia.Se poate asa ceva ? Cu stima

    6
    1

  • roberta pe 28 Oct 2009, 10:11
    pensia alimentara

    Buna ziua tuturor!!! Am fost casatorita ,iar in urma casatoriei a rezultat un baietel.Datorita neintelegerilor dintre noi am hotarat sa ne despartim,iar in urma divortului copilul mi-a fost incredintat mie spre crestere si educare,tatal sau fiind obligat la plata pensiei de intretinere la 1/4 din salariul minim pe economie,in acele vremuri el nefiind incadrat cu carte de munca.Acum am deschis actiune ptr majorarea pensiei alimentare stiind ca el este incadrat undeva in Italia...SURPRIZA!!!!Am primit din partea lui prin intermediul instantei o instiintare prin care el imi aduce la cunostinta ca el mai are un copil minor in Italia, si roaga instanta sa tina cont de acest lucru si sa nu majoreze pensia alimentara.Mentionez ca in prezent copilul meu este prescolar in grupa pregatitoare si in gradinita participa la multe activitati si optionale care se platesc lunar,acestea insumand lunar jumatate din pensia pe care o primesc de la tatal sau.Acum vreau sa intreb ce sanse sunt ca instanta sa tina cont de faptul ca el este stabilit in Italia si se stie faptul ca nu se pot compara veniturile din Italia cu veniturile unui angajat in sistemul bugetar din Romania Mii de multumiri!!!

    7
    1

  • maita mariana pe 16 Oct 2009, 09:42
    ce drepturi am?

    sunt despartita de 6 ani dar am divortat acum un an.Am 2copii o fetita de 8 ani si un baiat de 15.In urma divortului fetita mi-a fost incredintata mie si baiatul tatalui.Tatalui i s-a interzis dreptul de vizita.Ce drepturi mi se cuvin de la stat tinand cont de faptul ca nu am nici un venit pt ca ma ocup de cresterea si educarea ei

    2
    0

  • maita mariana pe 16 Oct 2009, 09:41
    ce drepturi am?

    si daca pot schimba numele fetitei pe numele meu de dinaintea casatoriei?in cazul in care vreau sa plec din tara imi trebuie acordul tatalui daca el nu are nici drept de vizita?

    0
    5

  • maita mariana pe 16 Oct 2009, 09:35
    ce drepturi am?

    sunt despartita de 6 ani dar am divortat acum un an.Am 2copii o fetita de 8 ani si un baiat de 15.In urma divortului fetita mi-a fost incredintata mie si baiatul tatalui.Tatalui i s-a interzis dreptul de vizita.Ce drepturi mi se cuvin de la stat tinand cont de faptul ca nu am nici un venit pt ca ma ocup de cresterea si educarea ei

    0
    4

  • madalina pe 15 Oct 2009, 22:43
    pensia alimentara

    am un baiat de 4 ani dupa divort mia fost incredintat mie dar de la 8 luni nu i sa mai dat pensia alimentara de catre tatal lui o sal dau in judecata penal ce se poate intampla?si o sal dau si pt majorarea pensiei alimentare momentan lucreaza sofer la o firma de transport si are 600 ron pe cartea de munca si 1100 euro dar nui are trecuti pe cartea de munca eu am extrasurile de la banca pe ultimile 12 luni si specifica clar ca ridica lunar 600 ron si 1100 euro imi folosesc la ceva daca cei 1100 euro nu sunt trecuti in cartea de munca?

    1
    1

  • Giulia pe 15 Oct 2009, 18:49
    copii dupa divort

    Am terminat un proces la care sentinta a fost sa zicem in mica parte in favoarea mea pt ca mia fost incredintata fetita de 4 ani si 9 luni acum,dar nu mi-au fost acceptate visitele asa cum doream eu avand invedere ca in prima sapatmana si a treia di luna fetita trebuie sa fie luata la domiciliul tatatul de vinerea si pana duminca ceea ce ea nu vrea sa stea pt ca nu il cunoaste in deajuns cum consider ca ar trebui,si mai mult aceeasta nu vrea sa stea pt ca ii este frica de el.Ca sa ma fac mai inteleasa va spun putin povestea mea eu si tatal ei neam despartit cand ea avea 2 ani si pt alti doi ea nu la mai vazut pt ca dupa ce noi nu am mai fost impreuna el a fost inchis in italia pt proxenetism timp de 2 ani timp in care ea a crescut fara el,dupa tot acesti timp el sa intors recent si pretinde ca copilul sa il iubeasca si sa il caute,ceea ce a facut el grav e ca ma agresat pe mine in prezenta ei cand io duceam sa o vada si de atunci fetita sa speriat,acum am facut un apel care nu mi sa acceptat in vedere cu reducerea orelor de vizita,va rog sfatuitima ce sa fac sa nu imi traumatizez copilul avand in vedere ca el nu stie sa aiba un bun comportament fata de fetita si e speriata de el,vreau sa stiu daca pot fi obligata dupa sentinta sa vina sami ia fetita cu forta sa o duca acasa la el.va multumesc mult

    10
    0

  • Horj Adrian pe 30 Aug 2009, 14:55
    fetita mea

    cine poate sa imi spuna concret daca,dupa divort instanta judecatoreasca poate sa imi incredinteze fetita mie in virsta de 6 luni,daca mentionez si pot sa si demonstrez ca eu si familia mea avem o stare materiala mai buna, si ca mama fetitei nu lucreaza nu are o casa a ei stau doar in chirie si nu lucreaza nici unul dintre membri familiei ei.eu lucrez in italia cu contract de munca am casa mea in romania.din contra parinti sotiei mele exercita niste lucruri care pot sa le puna in pericol libertatea si eu nu vreau ca fetita mea sa traiasca in asemenea anturaje.am mult mai multe lucruri de zis despre acest caz care este o raritate in romania si cred ca si in strainatate dar ar fi prea mult de scris aici.cine poate sa ma ajute sa imi dea un raspuns ce sanse ar fi sa ramana fetita la mine,si ce sanse sunt sa ramana la mama care dupa cum am mentionat mai sus nu ar avea cum sa ii dea o educatie si o crestere cum trebuie sa aiba o fetita la varsta asta.Va Multumesc Mult.

    1
    0

  • anonim pe 22 Iul 2009, 20:38
    raluka

    raluka nu are cum sati ia copilul .da trebuie sa deschizi un proces ptr a schima numele .si te safatuiesc sa te duci cat de curand posizil sa vb cu un avocat .

    4
    0

  • mirela pe 22 Iul 2009, 20:35
    minodora

    minodora poti sa schimi numele dar cel mai bn ar fi sa vb cu un avocat.dar de sschimbat numele poti ia si vb cu un avocat si totul e ok.

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 6 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod