Copiii dupa divort

Din momentul in care instanta pronunta desfacerea casatoriei, intervin mai multe probleme, printre care si incredintarea copiilor. Acest eveniment afecteaza...
Din momentul in care instanta pronunta desfacerea casatoriei, intervin mai multe probleme, printre care si incredintarea copiilor. Acest eveniment afecteaza, adesea, nu numai partile intre care la un moment dat s-a incheiat casatoria, ci si pe cei mici.

Sunt foarte multe cazurile in care din casatoria ce se desface au rezultat unul sau mai multi copii minori si se pune problema incredintarii spre crestere si educare unuia dintre parinti. Precizam inca de la inceput ca stabilirea culpei unuia dintre soti in pronuntarea divortului nu prezinta importanta numai prin ea insasi pentru incredintatrea copilului minor. Acesta poate fi incredintat si sotului din a carui vina s-a desfacut casatoria, daca interesele lui sunt in acest sens, considerandu-se ca un sot rau (impotriva caruia s-ar fi pronuntat divortul) nu este neaparat si un parinte rau.

De subliniat este faptul ca instanta judecatoreasca este obligata, chiar daca nu exista o cerere expresa a sotilor, sa se pronunte prin hotararea de divort si asupra incredintarii copiilor minori, pentru a se evita introducerea ulterioara a unei noi actiuni, ceea ce nu ar fi in interesul copiilor.
Criteriul dupa care se va ghida instanta este interesul copiilor minori, urmarindu-se factori precum: varsta copilului, sexul acestuia, starea sanatatii lui, posibilitatile materiale ale parintilor, posibilitatile de dezvoltare fizica, morala si intelectuala pe care copiii le pot gasi la unul dintre parinti, comportarea parintilor fata de copii inainte de desfacerea casatoriei, legaturile de afectiune stabilite intre copil si familie. Daca exista mai multi copii, instanta va decide pentru fiecare in parte, in functie de interesele superioare ale fiecaruia.

Pentru a decide cu privire la incredintarea copiilor minori, instanta de judecata este obligata sa ii asculte pe parinti, sa solicite un referat din partea autoritatii tutelare de la domiciliul fiecaruia dintre soti (daca la desfacerea casatoriei nu mai locuiau impreuna) si, daca minorul a implinit 10 ani va fi audiat si el. In general, parintii se invoiesc asupra incredintarii copilului, dar aceasta invoiala trebuie incuviintata de instanta. Numai in cazuri exceptionale copilul poate fi incredintat unor rude sau altor persoane.

In cazul in care un copil a fost incredintat unui parinte, acesta va fi cel care va exercita drepturile si indatoririle parintesti.
Celalalt parinte pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu copilul, dar si el trebuie sa vegheze la cresterea, educarea, pregatirea profesionala a fiului sau. Principalele modalitati de exercitare a dreptului de a avea legaturi cu copilul sunt vizitarea copilului la locuinta parintelui caruia i-a fost incredintat, lasarea copilului in vizita la locuinta parintelui caruia nu i-a fost incredintat, vizitarea copilului la scoala, petrecerea vacantelor scolare la ambii parinti.

Parintii trebuie sa contribuie deopotriva la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului lor. Este inca un aspect avut in vedere de instanta in hotararea de divort, chiar daca partile nu au facut cerere in acest sens. In lipsa unei intelegeri intre parti, instanta va stabili pensia de intretinere sub forma unei cote procentuale din retributia lunara a debitorului si in acest sens se va lua masura infiintarii unei popriri pentru aceasta parte de salariu. Art. 94 din Codul familiei stabileste urmatoarele cote : pana la o patrime din castigul din munca pentru un copil, o treime pentru doi si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.
In cazul in care debitorul nu are nici un fel de venituri, procentele de mai sus se vor calcula raportate la salariul minim pe economie.

In stabilirea pensiei de intretinere se va tine cont si de un alt aspect, si anume acela daca debitorul mai are in intretinere alti copii (de exemplu, daca din casatoria ce se desface a rezultat un copil, iar sotul care va plati pensie mai avea un copil din casatorie, atunci debitorul nu poate fi obligat sa plateasca mai mult de o treime pentru ambii copii).

Totodata, daca situatia se schimba (nevoile copilului cresc, posibilitatile materiale ale debitorului cresc sau scad), se justifica introducerea unei actiuni de majorare sau de reducere a pensiei de intretinere atat de catre minor (prin tutore, care poate fi unul dintre parinti), cat si de catre debitor, dupa caz.

De asemenea, parintii se pot invoi cu privire la contributia lor pentru cresterea si educarea copiilor, dar ea trebuie incuviintata de catre instanta. Renuntarea la pensia de intretinere, care constituie un drept al copiilor, nu poate fi ratificata decat daca se constata ca posibilitatile materiale ale parintelui care a renuntat sunt indestulatoare pentru a asigura copilului cele mai bune conditii de trai.


Sa mai precizam ca actiunile in justitie pentru obligarea unuia dintre parinti la plata pensiei de intretinere (inclusiv reducere sau majorare) sunt scutite de taxa de timbru. Exista si un mod de contrangere la indeplinirea acestei obligatii, deoarece art. 305 din Codul penal prevede in alineatul 1, litera c) ca neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, iar daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul cand stabileste vinovatia, pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
 

Comentariile 101-150 din 252

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • maian pe 28 Sep 2011, 13:33
    pensia alimentara

    Buna ziua ,as avea mare nevoie de o parere din partea dumneavoastra si va multumesc anticipat pentru raspuns ,ma numesc marian adamescu si sant stabilit an italia de cativa ani, nu am un salariu fix ,sotia ma parasit ,mi a luat copilul si nu ma lasat sa l vad de un an pe motiv ca mama ei nu ma vrea ,un timp am sperat ca se antoarce si ca si schimba atituidinea am trimes lunar,200 euro, nu erau de ajuns an conditiile an care eu am fost de acord sa particip la cresterea copilului .si iam zis ca daca nu e multumita si nu i ajunge sa vina acasa sa muncim amandoi si sa stam ampreuna ,ea a vrut doar procura generala si pensie alimentara fara motiv antemeiat ma parasit si a luat copilul abuziv ,fara procura de la mine a trecut o granita si ma ameninta ca ma omoara ai ei daca ma duc sa vad copilul ,acum eu ma antreb eu nu am nici un drept?? decat sa platesc pensia alimentara?se poate ca o persoana sa faca ce vrea ? cu un copil ? fara acceptul tatalui? oare nu e ca avem drepturi egale si acum vrea pensia alimentara procura totala si sa nu mi vad copilul ...ce masuri pot sa iau?

    18
    6

  • anonim pe 27 Sep 2011, 13:22
    rugaminte

    am 17 ani si 7 luni.....parintii mei sunt divortati de 14 ani....sunt incredintata mamei....cu tatal meu mam intalnit pentru prima pe 20 martie 2011....timp in care nu dat nici un semn de viata si nici nu mia platit pensie alimentara....nici acum nu ma ajuta cu nimic si as vrea sa stiu daca il pot da personal in judecata pentru pensia alimentara atat din prezent cat si din urma.....va rog sa-mi raspundeti pentru ca am mare nevoie de ajutor

    15
    1

  • c. pe 22 Sep 2011, 19:28
    ajutor!!!va rog!

    buna,am 16 ani si 9 luni si parintii mei sunt divortati de 7 ani.din pacate eu am fost incredintata tatalui meu cu care niciodata nu n-am inteles dar in ultimii 2 ani imi face viata un calvar (astea nu sunt mofturi de adolescenta,vorbesc foarte serios ca ma termina psihic) am decis cu mama ca atunci cand fac 18 sa ma mut de aici,neputand nici sa merg a ea din cauza scolii ea fiind in Grecia.Dar problema e ca mai e mult pana atunci si eu din cauza tatalui sunt deprimata majoritatea timpului si chiar nu mai suport.As vrrea sa stiu daca exista o metoda mai rapida si mai ieftina decat ca mama sa deschida actiune judecatoreasca ca sa recastige custodia?va rog!

    16
    0

  • mihaela pe 17 Sep 2011, 13:24
    concubinaj 28 ani!!!!

    Buna ziua .... Va rog ajutatima caut un raspuns de 2 ani si nimic sunt disperata :((( mama mea a stat in concubinaj 28 de ani cu tata si in urma cu 2 ani s-a sinucis (tata ) mama a ramas fara nimic ... as dori sa stiu ce drepturi are mama dupa 28 de ani .. de suferinta si batai .. suntem 3 surori si +3 a lui tata din prima casatorie ... pot cei 3 frati de pe tata sa o scoata afara din casa ?si nu are dreptul la pensie de vaduva si de urmas ?

    7
    3

  • dany pe 6 Sep 2011, 17:11
    urgent

    sunt mama a doi copii , am divortat si copii i-au fost incredintati sotului ( a trecut 2 ani de la sentinta definitiva , ) minorii au varsta de 10 si 12 ani in tot acest timp i-am vizitat, i-am luat in vacanta in italia unde sunt si domiciliata as dori sa stiu daca am vreo sansa sa-mi iau copii cu mine in italia definitiv, deoarece tatal lor nu se ocupa suficient de ei , ii neglijeaza mamei vitrege care se

    13
    7

  • george pe 5 Sep 2011, 08:32
    soarta copilului

    buna ziua,am si eu o problema,sunt casatorit si am o fetita si ma pregatesc de divort,sotiia m-a inselat,mintea ca merge la munca si ea isi petrecea noptile cu amantul,a lasat copilul in casa cu bunici ei si a plecat la biliard,piscina,amant,copilul in momentul asta este la mine si nu a dat un telefon de 3 zile sa intrebe de copil,eu am plecat din casa mea m-am dus la ea{bunici ei}ca sa fie bine pt copil si pt familie,eu lucrez in mapn si am mai mult timp liber,locuiesc cu cu parinti mei,ea ma dus in casa amantului care eu nu stiam,am vazut niste lucruri acolo in care un copil nu primeste o educatie adegvata,vreau sa stiu daca pot optine custodia copilului.imi iubesc enorm copilul,si am uitat sa precizez eu am iertato cand am aflat dar ea a continuat,imi iubesc copilul enorm.

    17
    4

  • yulyia pe 2 Sep 2011, 11:11
    divort

    Cum se imparte o locuinta cu 3 camere avind si un copil de 8 ani.Multumesc.Si ce se va intimpla cu fetita daca eu muncesc legal in Italia.

    20
    4

  • cristina pe 24 Aug 2011, 18:01
    alocatie

    buna ma numesc cristina si am o nelamurire,am plecat din tara de 6 ani iar copilul meu a ramas la parinti de 2 ani colpilul nu mai ia alocatie in conditiile in care am venit in tara si am lasat procura tatalui meu dupa ce am facut procura alocatia ia venit pe 3 luni iar din iunie nu ia mai veni ce trebuie sa mai fac sunt din valcea cui trebuie sa ma adresez la primarie am fost dar nu au rezolvat nimic pana in prezent.Va multumesc

    10
    1

  • adi pe 22 Aug 2011, 18:33
    dati-mi un sfat , va rog

    sunt divortat si am un copil de 5 ani care a ramas la sotie, eu am primit drept de vizita doua weekenduri pe luna. intre timp eu am plecat din tara si pana acum trei sapt vorbeam cu, copilul la telefon. acum nu stiu ce sa intamplat ca nu mai vrea sa ma lase sa vorbesc cu el , si am auzit ca nici nu mai este la ea ci la dus la mama ei. deci va rog sa ma ajutati daca puteti , sa imi dati un sfat.

    9
    11

  • Saby pe 18 Aug 2011, 02:03
    problema cu mama

    Buna,am shi eu o problema... Parintii mei sunt devortati de cind eu aveam 4 ani,si mama mea a avut citiva barbati dupa...In tot acest timp cit ea avea relatii sexuale au fost cazuri in care eu am fost de fata. Mama mea ma iubeste mult,dar noi lokuim intro kamera si acum kit ea are un barbat de la care are si o fetita (surioara mea),de multe ori fac sex,si eu aud,si sau intimplat zi momente cind am si vazut. Eu am rugato pe mama sa faca sex,atunci cind eu nam sa fiu acasa,dar ea considera ca are si ea dreptul la viata personala,si nare incotro,atunci cind are nevoe de relatii sexuale. Ajutatima va rog,ce sa fac... pentru ca aceasta deja dureaza aproximativ 10 ani,si la rugamintele mele ea nu reactioneaza,dar eu ma distrug psihic...Eu nam mai intilnit asha cazuri,de aeea nu shtiu cum sa procedez in astfel de momente,va rog mult...(mentionez ca deja am 18 ani) va multumesk anticipat

    19
    4

  • liliana pe 13 Aug 2011, 19:05
    divort

    Buna ziua! asi dori si eu un raspuns,am doi copii minori in virsta de 12 si 10 ani nu lucrez si locuim intr-un apartament inchiriat pe care il aveam eu inaintea casatoriei,ce sanse am sa castig ce-i doi copii eu nu lucrez doar tatal. Motivul divortului este ca a profitat de fiica mea din alra casatorie.multumesc anticipat!

    29
    3

  • Cristian pe 9 Aug 2011, 22:58
    Ce drepturi am

    Am o fetiță de 7 ani. Soția a depus acțiunea de divorț. Prima înfățișare va fi în luna septembrie. Ca tată pot să îmi văd necondiționat fetița în fiecare zi, până la prima înfățișare? Precizez că fost dat afară din casă, fiind casa părinților ei, având domiciliul acolo. După declararea divorțului, de câte ori pot să îmi văd copilul. Totul este pe cale amiabilă și civilizat. Am șanse să câștig copilul, neavând locuință? Vă mulțumesc.

    27
    4

  • simona pe 10 Iul 2011, 01:26
    copii

    am trait in concubinaj cu un baiat care a rezultat baietelul nostru in varsta de un an si 3 luni si m-am despartit de acel baiat fiinka era bataus betivan si etc.l-am dat in judecata sa-mi iau copilul k a ramas la parinti lui la tara pentru ca acolo a stat copilul si noi cu gazda in oras ca sa pot sa-mi continui studiile l-am dat in judecata mi-am recastigat copilul dar nu mi-a convenit k iau dat sa-l ia 2 saptamani la el la tara vara si am facut recurs acum tribunalul e in vacanta si vreau sa ma duc la sora mea in anglia pentru cateva saptamani si sa las copilul cu parinti mei ce trbuie sa fac si dak poate el sa-mi faca ceva.

    20
    8

  • Anaderol pe 7 Iun 2011, 14:36
    Divort

    Daca divortez si am rate de nevoi personale doar pe numele meu, sotul meu poate fi obligat sa loe plateasca. Daca casa in care locuiesc acum nu este a mea si a socrilor mei, imi pot pierde copilul neavand unde sa locuiesc. Daca sotul meu nu munceste ce pensie poate sa primesca copilul

    22
    31

  • petru pe 3 Iun 2011, 19:23
    vreau sa divortez

    salutare la toata lumea.a sosit momentul sa divortam poate e si vina mea si a ei dara asa nu se mai poate.avem un copil de 4 anisori si si nu vreau sa creasca asa cand vine sotia acasa il cearta si il bate mereu el sta mai mult cu mine ca lucrez pana la ora 4 si il iau eu de la camin. cearta si tot iese de la de la faptul ca il cearta si il bate...credeti ca am o sansa la el daca divortam?

    35
    16

  • mihaela pe 29 Mai 2011, 10:34
    vreau sa plec la munca in strainatate s nu am cu cine lasa copilul

    am o fetita de 5ani s 2luni si as dori sa pot pleca sa muncesc in strainatate fetita are autism iar eu sunt ingrijitorul ei cum as putea proceda sa ne fie mai bine?

    14
    4

  • ramona pe 25 Mai 2011, 21:27
    divort

    buna...in urma cu trei luni am hotarat cu sotul meu sa vin singura in anglia la lucru...dupa doua luni a bagat divort pe motiv ca am parasit domiciliul conjugal...am aflat de la cumnata mea.el in ultimii 4 ani na lucrat eu fiind singura intretinatoare a familiei.la mijloc sunt doi copii.am fost de acord amandoi sa merg eu in anglia la lucru pt a-mi putea intretine familia in continuare.eu am domiciliul si locul de munca in anglia.vreau sa stiu cum pot sa-mi iau copii si sa-i aduc cu mine.din cate am vb cu el nu este de acord cu asta.va rog din suflet sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac.multumesc

    16
    17

  • petronela pe 16 Mai 2011, 14:35
    custodie copil dupa divort

    am o fetita de 6 ani.locuiesc cu sotul in casa construita in timpul casatoriei,deci e pe numele amandoura.avem amandoi servicii.fetita e foarte atasata de mine si de tatal ei si de soacra mea care a crescut-o de la 1 an jumate la 3 ani cand am luat-o la noi la gradinita.pana la un an jumate am crescut-o noi doi(eu si sotul) mai mult eu sotul lucrand foarte mult.vreau sa stiu ce sanse am sa obtin copilul in cazul unui divort.va multumesc.

    35
    7

  • robert pe 12 Mai 2011, 13:37
    AJUTOR!!!!

    VA rog sa ma ajutati macar cu un sfat...in urma divortului copilul a fost incredintat fostei mele sotiei.Copilul locuieste in continuare cu mine intr-ucat nu vrea la maicasa mai ales ca ea locuieste cu cineva.Eu platesc pensie alimentara cu toate k copilul locuieste cu mine si tutela o detine fosta...

    27
    15

  • olegmarinaa pe 9 Mai 2011, 13:05
    cum cistig copilul in iastanta

    cine stie ce trebuie sa am si ce trebuie sa fac ca sa cistig copilul meu in istanta.? deci fostul sot nui angajat nicaeri nu are casa pe numele lui si nu are niciun venit decit ajutorul social de la primarie,daca stie cineva sigur cum pot sa cistig copilul sami dae un raspuns urgent.mersi mult

    11
    6

  • andr3a pe 29 Apr 2011, 15:03
    incredintare minor

    in ce cazuri mama isi poate pierde copilul in instanta! eu sunt in proces cu fostul pt incredintarea copilului in varsta de 4 ani! si mie frica , ma ameninta ca imi ia copilul si nu o sa il mai vad niciodata! ajutatima va rog! un sfat ceva,orice, o parere! am risc sa imi pierd copilul?

    47
    7

  • M. pe 8 Apr 2011, 13:26
    Sunt hotarata sa divortez,dar cum fac?

    Buna ziua! (o sa imi cer scuze de acum pentru eventualele greseli de formulare,dar sper sa imi fie iertate si inteleasa esenta lucrurilor,e mult mai importanta) Sunt casatorita de 7 ani si am un copil in varsta de 4; insa de aproape 3 ani de zile traiesc in aceeasi casa cu sotul meu doar pentru "binele" copilului. - vreau sa divortez,dar sotul meu nu este de acord cu acest lucru; - vreau ca acest copil sa ramana cu mine(cred ca si tatal ar fi de acord daca se ajunge acolo),dar cum pot fi sigura ca instanta va decide asta? - mentionez ca desi au existat destule certuri si neintelegeri in acest timp,nu s-a ajuns la violenta fizica,ci doar amenintari verbale; - ambii am avut relatii extraconjugale in acest timp,insa nici unul nu vrea sa recunoasca ; - solutia ar fi sa intentez EU divort,la motive temeinice argumentand nepotrivire de caracter?? - daca dupa acest pas ma mut si iau si copilul cu mine pe perioada divortului,pot fi acuzata ulterior de parasire de domiciliu ? - la partaj nu ma intereseaza sa obtin prea multe,oricum nu am nici o proprietate trecuta pe numele meu; dar,legat de acest fapt,cat de mult conteaza cand vor veni cei de la asistenta sociala sa inspecteze conditiile fiecarui parinte,la mine viitorul domiciliu urmand a fi un apartament cu chirie (pt moment)? 1.mai pot insa suporta sa locuiesc in aceeasi casa pana la finalizarea divortului 2.nu intentionez sa ii interzic accesul la copil,deci sunt de acord cu un program foarte flexibil stabilit de instanta 3.nu am pretentii exagerate la plata pensiei alimentare,oricum cred ca si daca nu o va plati deloc,nu voi avea cum sa il oblig,nici macar legal Ar fi mult mai multe de discutat,de scris,dar sintetizat suna asa:Sunt disperata sa divortez odata,dar criteriile le vad in defavoarea mea,ce pot face sa rezolv repede si sa iasa asa cum imi doresc si am scris mai sus? Va multumesc si imi cer iertare totusi pentru povestea mea! Nu doresc sa fiu judecata,ci cu siguranta ajutata!

    53
    12

  • liliana pe 29 Mar 2011, 14:22
    schimbare nume

    am divortat de fostul sot de 1an am revenit la numele anterior din aceasta casatorie a rezultat un baiat care este acum la varsta de 16ani fiind in intretinerea mea si fiind cu handicap grav fostul sot nu mi a platit pensia de intretinere de 5 luni in curand ma voi recasatori si viitorul sot vrea sa treaca baiatul meu pe numele lui ce putem face?

    34
    7

  • oana pe 17 Mar 2011, 12:41
    pt. sebi

    Actiune in instanta avand doua capete de cerere: 1. cerere de reincredintare minor (chiar daca este mai greu de admis - poti incerca motivat pe faptul ca minorei ii este mai bine in tara decat printre straini) 2. cerere de stabilire program de vizita si/sau ca minora sa fie adusa sa-si petreaca vacantele la tine

    13
    3

  • sebi pe 13 Mar 2011, 20:42
    divort

    am divortat in 1999, iar fetita a fost data in grija mamei.ea a scos fetita din tara fara acordul meu si am aflat ca iar fii schimbat si numele. ce pot sa fac ca sa imi vad copilul.

    16
    2

  • cristina pe 7 Mar 2011, 15:20
    dreptul de a vizita copilul

    am si eu anumite nelamuriri,ma explis: -in urma unei relatii am o fata de 6 ani in urma cu 3 ani eu si tatal fetei am venit in Spania la munca lasand fetita cu mama acestuia -aici ne-am despartin in urma nenumaratelor infidelitati din partea lui,acum el e in tara si m-a dat in judecata pt ca vrea tutela fetei -eu nu am posibilitati de a castiga tutela pt ca parintii mei nu au conditiile necesare,aici nu o pot lua in primul rand ca fata nu vrea pt ca e atasata de bunici. Pot obtine regimen de vizita si sa o scot din tara in acest timp?Tin sa anunt ca eu mi-am refacut viata aici si nu am de gand sa ma intorc in tara prea curand,acum merg sa-mi petrec vacanta alaturi de fata.

    13
    3

  • mioara pe 22 Feb 2011, 08:44
    cum sa procedez?

    buna ziua! in urma divortului,cei doi copii mi-au fost incredintati spre crestere si educare.pot spune ca nu mai stiu cum sa procedez cu fiul meu cel mare care are 16 ani iar cu fostul sot nu pot sa ajung la nicio intelegere in ceea ce priveste comportamentul lui de adolescent.A inceput sa minta si sa profite de faptul ca tatal lui nu vrea sa vorbeasca cu mine despre problemele lor.Ar fi cuminte din partea mea sa-l las sa stea o luna la tatal lui?Din punct de vedere legal.Multumesc pentru rabdarea de a-mi asculta problemele si astept un sfat din partea dumneavoastra.

    7
    2

  • teodora pe 21 Feb 2011, 12:01
    incredintarea copilului

    buna ziua......am si eu o problema.....eu si sotul meu suntem despartiti de 2 ani, dar ink nu am bagat divortul...avem si un baietel de 2 ani si 8 luni. Eu sunt in Bucuresti pt a muncii si pentru a-mi creste copilul ceea ce sotul meu nu a facut pana acum.... copilul este la parintii mei la tara... in urma cu cateva zile sotul meu impreuna cu parintii lui au fost sa-mi ia copilul...... intrebarea mea este... ce sanse are sa primeasca copilul dupa divort daca in ultimii doi ani nu a venit nici macar sa viziteze copilul si nici macar nu s-a interesat ce face. va multumesc frumos

    19
    3

  • raluca pe 11 Feb 2011, 17:19
    un caz mai ciudat

    buna ..o intrebare sotul meu din cand o ia razna azi e soare maine ploaie nu mai sti la ce sa te astepti din partea lui ..avem un copil de un an si 4 luni ma ameninta mereu k imi ia copilu in caz de divort as vrea sa stoiu ce sanse are?mentionez k eu lam crescut singura cu ajutoru parintilor el fiind plk la munca dincolo..multumesc

    30
    3

  • Danaila Valentina Florentina pe 8 Feb 2011, 17:38
    pensia alimentara

    Sunt divortata de 6 ani , am o fetita de 9 ani si acum 4 ani s-a nascut fratele vitreg al fetitei mele copilul fostului sot cu actuala nevasta, am fost data in judecata de fostul sot pentru intretinerea celui de al doilea copil si primesc aproape 33% din cat primeam pensie desi nu avenit sa o vada niciodata sau sa contribuie in vreo forma in cresterea si educarea ei .Intrebarea este daca eu il pot da in judecata pentru recalcularea pensiei alimentare sau in vreun fel sa il oblig la o contributie mai mare dat fiind ca fetita face dansuri si fac fata cu greu cu bani , mai am si o rata de platit la banca pe care o platesc lunar plus alte cheltuieli casnice.Nu mi se pare corect fata de familia lasata , mama singura sa nu beneficieze de 25%din salar ei sunt doi cu salarii iar eu sunt singura .cred ca trebuie sa existe o lege in privinta asta . Va rog un raspuns pe maill daca se poate. Multumesc

    6
    10

  • dragos pe 4 Feb 2011, 02:18
    divort

    buna seara am o rugaminte la dv suntcasatorit de 5 ani cu sotia am luato cu un copil minor , am mai rezultat o fetita de un an de zile e plecata din tara am ajuns intro situatie in care ma acuza ca traiesc cu alta femeie eu am fost alaturi de fetita mea cit si de fetita ei leam fost si mama si tata as vrea sa stiu si eu ce drepturi mai are ia la copilul meu rezultat din timpul casatoriei cind a plecat din tara fetita avea 3 anisori va rog ajutatima VA MULTUMESC astept un raspuns urgent

    7
    5

  • iuly pe 1 Feb 2011, 09:18
    pt. ana maria...21 ianuarie

    tinand cont ca este fetitza, ca este la o varta frageda, ca tu te'ai ocupat de ea....cu siguranta instanta ti'o va incredinta tie spre crestere si educare....cel mai bine pt. tine ar fi sa introduci tu cererea de divort in care sa precizezii motivele si sa ceri incredintarea minorei spre crestere si educare si obligarea lui la plata pensiei alimentare...chiar daca nu vrei legea il obliga, iti spun asta din propriia experientza........mai vorbiim daca aii alte intrebari!

    3
    3

  • mary pe 29 Ian 2011, 09:53
    divort

    ce sanse am sa castig fetita mea de 7 ani daca eu sunt in italia si el in romania am muncit si cu contract de munca dar acum muncesc fara contract.precizez ca fetita am aduso in vacanta de vara cu acordul lui in italia dupa care tot cu acordul lui am dato si la scoala iar acum ma ameninta ca ma da in judecata sa o ia la el.ce pot sa fac sau ce sanse am sa nu se intample asa cum vrea el? astept raspuns.multumesc

    16
    2

  • anamaria pe 21 Ian 2011, 16:40
    divort cu copii

    am si eu o intrebare: sotul vrea sa ne despartim.ok sunt de acord dar cum pot fi sigura ca fetita me de un an si o luna va ramane cu mine definitiv. mentionez ca de cresterea ei ma ocup eu, ea fiind obisnuita mai mult cu mine si cu mama mea care ma ajuta atunci cand sunt probleme. urmand ca dupa doi ani sa ma intorc la servici. este un om agresiv, impulsiv si chiar violent, de multe ori netinand cont de prezenta copilului. cine ar avea tutela copilului daca se ajunge la divort? ce sanse exista ca micuta sa ramana cu mine? ce pot face pt a obtine tutela? ce sanse sunt ca fetita sa nu fie luata nici macar in weekend la el? ..

    8
    6

  • anamaria pe 21 Ian 2011, 16:33
    Divort cu copii

    buna ziua, am si eu o intrebare: se poate ca tatal sa nu ia copilul in vizita in alta localitate?? adica daca eu stau in ploiesti si el in bucuresti, sau sa o ia in weekend sau vacanta de vara? se poate face ceva in acest sens...

    22
    3

  • gabi pe 11 Ian 2011, 01:17
    divort

    sunt casatorit de 7 ani,am un copil de 6 ani dar ne cunoastem de vre o 14 ani eu si sotia.nu stiu ce sa fac,eu am pe altcineva de vreo 3 ani,nu stiu ce sa fac,sa divortez sau nu?sotia mea a aflat de mine..ma acceptat pana la urma ,,,eu sunt nenorocitul.e nu are nici o vina..dar eu nu mai am nici o atractie fata de ea,stau cu ea doar ptr copil.asi divorta dar imi e frika...nu stiu,,ce sa fac....va rog,,,,

    13
    3

  • catalin pe 11 Dec 2010, 23:17
    un sfat util

    va rog frumos sa ma ajutati urgent cu un sfat util ma numesc catalin lucrez in italia a avut o relatie cu o panarama de femeie ca altfel nu ai pot spune de 6 ani de zile nu suntem casatoriti legal avem 2 copii impreuna nascuti in italia dar de la nastere sunt in grija parintilor mei in romania .ce voiam sa va spun cateau asta de femeie nea abandonat de 5 luni de zile nu se intereseaza de copii in nici un fel nu le trimite bani etc va rog datimi un sfat util pentru a trageo la raspundere cei care ma puteti ajuta contactatima cristinatatianarasloaga@yahoo.it va rog frumos sunt intro situatie diperata

    5
    7

  • radescu catalin pe 6 Dec 2010, 15:49
    copii

    am divortat si copilul de 5 ani a ramas la mama. dupa un timp mama a plecat an italia si la lasat la bunici fara procura fara nimic. nu pot sal mai vizitez, nu mai am acces la el. antrbarea mea este pot sa fac ceva sal iau?

    8
    4

  • Ghinet Adrian pe 22 Nov 2010, 20:21
    incredintarea copilului in caz de divort

    BUNA SEARA!Am o fetita de 12 ani care locuieste cu mama ei in Romania eu lucrand de 10 ani in Italia.Cum sotia nu vrea sa vina cu fetita sa locuiasca cu mine aici avand se pare un alt barbat in tara vreau sa stiu daca in caz de divort conteaza si decizia fetitei cu care din noi vrea sa stea.Tin sa precizez ca sotia e somera de o buna perioada de timp si eu trimit in fiecare luna in medie 300 de euro pt intretinerea fetitei.Ce posibilitate e ca fetita sa-mi fie incredintata si de ce dovezi e nevoie la dosar ca sa arat ca in specil in week-end sotia lasa fetita ori la bunici ori la cumnatul meu.E deajuns marturia socrilor s-au a cumnatului meu ca sotia este o mama denaturata.In speranta ca voi primi un raspuns va multumesc anticipat

    11
    4

  • Ghinet Adrian pe 22 Nov 2010, 20:14
    incredintarea copilului in caz de divort

    BUNA SEARA!Am o fetita de 12 ani care locuieste cu mama ei in Romania eu lucrand de 10 ani in Italia.Cum sotia nu vrea sa vina cu fetita sa locuiasca cu mine aici avand se pare un alt barbat in tara vreau sa stiu daca in caz de divort conteaza si decizia fetitei cu care din noi vrea sa stea.Tin sa precizez ca sotia e somera de o buna perioada de timp si eu trimit in fiecare luna in medie 300 de euro pt intretinerea fetitei.Ce posibilitate e ca fetita sa-mi fie incredintata si de ce dovezi e nevoie la dosar ca sa arat ca in specil in week-end sotia lasa fetita ori la bunici ori la cumnatul meu.E deajuns marturia socrilor s-au a cumnatului meu ca sotia este o mama denaturata.

    12
    4

  • ELENA pe 22 Nov 2010, 08:50
    tatal poate primi custodia copilului?

    Buna ziua. Am si eu o nelemaurire, poate ma ajuta cineva. Eu mai am un frate casatorit de 2 ani si are un copil de 7 luni. El cu familia lui stau cu parintii nostri, eu sunt plecata de acasa de multi ani, dar merg acolo periodic. Mentionez ca in aceeasi curte sunt 2 case construite (intr-una stau ei, si eu cand merg in weekend- 4 camere+anexe, iar in cealalta parintii nostri-3 camere). De cand s-a nascut copilul lucrurile au inceput sa scartie intre ei, nimic nu mai ii este pe plac cumnatei mele. Numai in ultima saptamana a pelcat de acasa de doua ori cu copilul (la mama ei) spunanad ca pleaca ,ca nu mai poate. Au existat certuri intre ei, ca in orice familie dar nu i-a spus nimeni sa plece, nu a dat-o nimeni afara. Doresc sa va mai spun ca fratele meu a lucrat la CFR timp de 8 ani pana inainte cu o luna sa se nasca copilul, fiind disponibilizat, iar momentan ia somaj + diferenta de la CFR pentru a atinge salariul de baza timp de un an de zile. In moment fata se afla in cautarea unul job stabil pana la expirarea celor 12 luni de somaj. Intrebarea mea este daca el poate obtine custodia copilului, tinanand caont ca:- nu a dat-o afara pe mama copilului; situatia financiara la parintii ei este mult mai precara- 3 camere+anexe in care mai sta si fratele ei cu sotia si un copil si parintii lor. Copilul nu mai este alaptat cu lapte matern de la varsta de 2 luni. Parinti nostri sunt de acord sa il ajute la cresterea copilului, ei fiind pensionari, iar el dorind ca minorul sa ramana in custodia lui. Mai am o intrebare- Fratele meu poate intenta actiunea de divort din moment ce sotia lui a parasit caminul conjugal impreuna cu minorul? Imi cer scuze pentru ca intreb acestea in numele fratelui meu, dar daca o sa primesc un raspuns este o orinetare pentru viitor si pentru faptul ca fratele meu nu foloseste internetul- nu are adresa de email. Multumesc

    8
    1

  • ana maria pe 8 Nov 2010, 21:10
    va rog raspundeti-mi

    app despre ce a scris mihaela mai sus sunt interesata si eu..dak copilul in varsta de 3 ani imi este incredintat mie il pot lua in afara tarii fara a mai imi trebui procura tatalui?precizez k el nu are un domiciliu stabil si nici un loc de munk ce sanse am ptr a-mi putea lua copilul dupa divort in alta tara unde acum sunt casatorita si astept si al2lea copil..astept raspuns p adresa de yahoo littlesirena1. multumesc

    11
    3

  • ana maria pe 8 Nov 2010, 21:08
    va rog raspundeti-mi

    app despre ce a scris mihaela mai sus sunt interesata si eu..dak copilul in varsta de 3 ani imi este incredintat mie il pot lua in afara tarii fara a mai imi trebui procura tatalui?precizez k el nu are un domiciliu stabil si nici un loc de munk ce sanse am ptr a-mi putea lua copilul dupa divort in alta tara unde acum sunt casatorita si astept si al2lea copil..astept raspuns p adresa de yahoo littlesirena1. multumesc

    9
    4

  • marian pe 6 Nov 2010, 22:53
    Ajutatima cu un Sfat

    concubina mea a parasit domiciliul si tara,mia luat toti bani si a fugit cu altu,avem un copil de 1an jumate,ea mai are o fetita de 7-8 ani din prima casatorie si pe ia a abandonato,ea nu are casa.nici mama ei,nu lucreaza,alocatia copilului este pe numele meu,am un venit,am casa mea,parintii mei ma ajuta,copilul de mic a fost crescut de parintii mei,mamei mele ai spune mama copilul,cum sa nu imi ia copilul ea vreodata??deocamdata nu am bani de avocati.astept un rasp.tel 0763.909.957

    0
    3

  • mihaela 30 pe 3 Nov 2010, 21:11
    luarea copilului in strainatate dupa divort

    buna seara,as dori sa imi ziceti si mie daca mai imi trebuie semnatura tatalui la luarea copilului in italia,dupa ce la divort copilul mi a fost incredintat mie,mamei........multumesc

    13
    8

  • nikoll pe 21 Oct 2010, 19:07
    divort

    eu si sotul suntem romani ,ne-am casatorit in spania ,nu avem nici un an de la casatorie dar avem un bebelus de 3 luni .suntem separati ,iar el va pune divortul aici.imi poate lua bebelusul ,lasandu-l cand avea o luna .e mic si sunt curioasa ce drepturi de vizita va avea asupra lui.multumesc

    9
    6

  • popa pe 26 Sep 2010, 16:42
    divort

    buna ziua,as dori sa stiu daca in urma unui divort fetita de 3ani poate ramane la mine chiar daca nu am servici.cu sotu nu ma inteleg ba din contra pe zi ce trece ne certam tot mai des.ce ar trebui sa fac sa ramana fetita la mine.sau ce conditi trebiesc indeplinite ca,sa ramana fetita la mine dupa divort.va multumescc si ast raspunsu dumneavoastra

    14
    2

  • vera pe 6 Sep 2010, 19:54
    micsorare pensie alimentara

    Sotul meu are o fetita din prima casatorie de 12 ani si pe fiica noastra de 8 ani. Ref. fetita de 12 ani: ultima pensia alimentara a fost stabilita la 200 RON. Sotul meu se afla in somaj de la 01.02.2010 si cu toate acestea am reusit sa platim suma stabilita. Insa datorita crizei economice, dorim sa solicitam micsorarea acesteia tinand cont de faptul ca somajul sotului este in prezent de 420 Ron. La cat se ridica suma pe care trebuie sa o platim? Ce se intampla daca sotul meu nu va mai avea nici un venit?

    6
    2

  • Kaszoni Anna- Maria pe 18 Aug 2010, 07:57
    Renuntarea la pensia de intretinere

    Fostul sot a renuntat sa trimita pensia de intretinere a copiilor si a intrerupt cu ei orice legatura ,candva a fost stabilit 50 de lei pe copil ,unde pot sa ma adresez ca copii mei sa primeasca majorarea avand in vedere ca cel mare e anul 2 de facultate ,cel mic cl 8-A,si nu asi vrea sa intrerupe scoala .Fostul sot are din noa casnicie 2 copii unu de 1 an celalalt are cateva luni. cu stima D-na Kaszoni

    3
    4

  • Kaszoni Anna- Maria pe 18 Aug 2010, 07:55
    Renuntarea la pensia de intretinere

    Fostul sot a renuntat sa trimita pensia de intretinere a copiilor si a intrerupt cu ei orice legatura ,candva a fost stabilit 50 de lei pe copil ,unde pot sa ma adresez ca copii mei sa primeasca majorarea avand in vedere ca cel mare e anul 2 de facultate ,cel mic cl 8-A,si nu asi vrea sa intrerupe scoala .Fostul sot are din noa casnicie 2 copii unu de 1 an celalalt are cateva luni. cu stima D-na Kaszoni

    2
    1
Pagina « 1 2 3 4 5 6 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod