Confectionarea si pastrarea jucariilor

Incepand cu varsta de patru ani, copilul simte tot mai acut nevoia sa confectioneze el singur jucarii. De aceea, confectionarea jucariilor din materiale variate trebuie sa constituie...
Incepand cu varsta de patru ani, copilul simte tot mai acut nevoia sa confectioneze el singur jucarii. De aceea, confectionarea jucariilor din materiale variate trebuie sa constituie o parte integranta a jocului.

Nu intamplator ceea ce caracterizeaza "coltul de joc" al copilului mare este cantitatea sporita de lucrari executate de el insusi. Prezenta acestor lucrari atesta cresterea si intensificarea spiritului de independenta al copilului, dovada incontestabila ca el doreste sa faca totul singur.


Confectionarea independenta a jucariilor contribuie la dezvoltarea creativitatii, a gandirii productive, a deprinderilor practice. Ea educa calitatile de vointa: perseverenta in realizarea scopului, capacitatea de sustinere a efortului voluntar in invingerea obstacolelor, obisnuinta de a finaliza lucrul odata inceput. Pentru confectionarea jucariilor si a obiectelor vestimentare pentru papusi se pot implica si parintii.

Este bine ca jucariile confectionate de catre copii sa fie asezate spre pastrare pe o etajera cu rafturi de inaltimea lor.
Diferitele materiale de confectie: hartie colorata, carton, ata, cutiute, materiale din natura etc. vor fi asezate in cutii pe sortimente si puse la indemana copilului.

O preocupare deosebita trebuie sa fie dedicata pastrarii jucariilor si a materialelor in ordine, data fiind valoarea educativa a acestei practici. In felul acesta copilul se obisnuieste sa foloseasca jucariile si materialele cu grija, iar dupa terminarea jocului sa le aseze totdeauna la locul potrivit. Astfel, papusile, animalele jucarii vor fi asezate pe rafturi la inaltimea copilului; materialul de constructie cu dimensiuni mai mari va fi pastrat intr-un dulap cu rafturi si compartimente; materialul de constructie de dimensiuni mai mici pe o masuta in cutii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod