Cinci intrebari despre somnul bebelusului tau

Pentru majoritatea parintilor, o noapte de somn neintreupt a devenit o iluzie, odata cu aparitia bebelusului. Dincolo de "eterna" intrebare: "Cum sa ma asigur ca va dormi fara...

Pentru majoritatea parintilor, o noapte de somn neintreupt a devenit o iluzie, odata cu aparitia bebelusului. Dincolo de "eterna" intrebare: "Cum sa ma asigur ca va dormi fara intrerupere pana dimineata", despre care am mai discutat, apar si alte necunoscute. Pe cele mai multe le vei lamuri numai din experienta, dar exista si cateva sfaturi pe care le poti aplica in diferite situatii si care iti vor fi de folos.

Care este pozitia corecta in timpul somnului?

Potrivit medicilor pediatri americani, cel mai bine este ca la inceput bebelusul sa fie pozitionat pe spate sau pe o parte.

Pe masura ce creste si isi poate coordona tot mai bine miscarile, se va intoarce singur pe burtica si nu de putine ori, va adormi in aceasta pozitie.

Cum as putea sa-i schimb programul de somn?

Dupa cum cu siguranta ti-ai dat seama, bebelusul nu are nici un program: doarme cand i se face somn si se trezeste cand te astepti mai putin. Daca doresti sa-i impui o disciplina a somnului, incepe prin a prelungi treptat (la inceput cu cinci minute, apoi zece, etc), intervalele de timp in care sta treaz. Ai putea face acest lucru inclusiv prin a-l solicita la joaca mai mult decat de obicei, fara a exagera insa.


Cum imi trezesc bebelusul pentru a-l hrani?

Din acest punct de vedere, ar putea aparea o problema. Unii copii au tendinta ca, daca le este foame, sa adoarma. Cu cat sunt hraniti mai putin, cu atat dorm mai mult. Si uite asa, poti intra intr-un cerc vicios ale carui urmari ar putea fi extrem de grave. Prin urmare, trebuie sa urmezi cu strictete programul de hranire recomandat de medic.

Pentru a-l trezi pe micut, il poti mangaia usor, eventual gadila putin. Va reactiona indata. Nu este insa indicat sa apelezi la aceasta metoda decat in cazul in care copilasul doarme de mult timp si s-a scurs un interval foarte mare de la ultima masa.

Este adevarat ca bebelusii alaptati se trezesc de mai multe ori in timpul noptii?

Intr-adevar, exista o serie de studii, efectuate in strainatate, au demonstrat ca bebelusii care sunt hraniti la san tind sa se trezeasca mai des, comparativ cu aceia care primesc biberon.

De ce se intampla astfel? Laptele matern este mult mai digerabil si prin urmare, senzatia de satietate este de scurta durata.

Dar acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa renunti la alaptat, nici pe departe! Beneficiile pe care le veti avea atat tu, cat si copilasul, sunt considerabile.

Bebelusul trebuie neaparat hranit in timpul noptii?

In primele saptamani de viata, da, intrucat organismul sau trebuie sa fie obisnuit cu procesul de digestie. Dupa ce a implinit insa doua luni, iar greutatea sa se incadreaza in parametrii normali pentru aceasta varsta, nu mai este necesar sa-l trezesti in timpul noptii, hranindu-l ziua, iar noaptea - numai daca se trezeste pentru ca i s-a facut foame.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod