Cinci idei pentru a-i da de lucru copilasului tau

Probabil ca iti este foarte cunoscuta urmatoarea situatie: ai ceva urgent de facut, iar copilasul tau nu-ti lasa nici o clipa de ragaz. Oare cum ai putea sa procedezi pentru...

Probabil ca iti este foarte cunoscuta urmatoarea situatie: ai ceva urgent de facut (sau, nu neaparat urgent, dar in tot cazul, o activitate careia trebuie sa i te dedici pentru aproximativ 15-20 de minute), iar copilasul tau nu-ti lasa nici o clipa de ragaz.

Oare cum ai putea sa procedezi pentru "a-i face de lucru" pentru a-ti vedea de treaba? Exista cateva metode pe care le poti aplica si care, in acelasi timp, ii stimuleaza creativitatea celui mic.

"Sa sortam!"

Bebelusii se distreaza teribil cand sorteaza diferite obiecte si se implica foarte mult in aceasta activitate. Obiectele pot sa varieze: de la papusi la cuburi viu colorate, de la numeroasele masinute la creioane, micutii le grupeaza in functie de dimensiune si, dupa varsta de un an, si dupa culoarea acestora.

Nu mai spun ca acest lucru le dezvolta capacitatea de organizare, ceea ce, in perspectiva, se va dovedi foarte util.

Pune-i, asadar, la dispozitie, o multitudine de astfel de lucruri. Poti fi sigura ca se va cufunda in aceasta ocupatie in urmatoarele minute. Intre timp, tu poti sa dai telefonul acela important, care nu mai sufera amanare...

Extrapoland, poti proceda in mod similar la micul dejun, cand bebelusul nu pare deloc dispus sa-si manance portia de cereale. Cel putin, nu fara plans, intors capul si asa mai departe. Dar, daca va fi ocupat sa sorteze granulele de cereale in functie de culoare, il poti hrani intre timp.

Alternarea jucariilor

Bineinteles ca bebelusul are la dispozitie multe jucarii. Sau poate ar trebui sa spun, foarte multe.

Care este, de obicei, soarta jucariilor?

Este foarte incantat si interesat de ele cel mult doua-trei zile dupa ce le-a primit. Ulterior, se plictiseste de ele si nimic nu-i mai este pe plac. Poti solutiona aceasta problema alternand jucariile si mentinandu-i, astfel, interesul.

Prin urmare, timp de doua-trei saptamani nu-i mai oferi unele masinute, papusi sau ursuleti, si scoate-le la iveala intr-un "moment cheie": atunci cand ai nevoie de liniste. Micutul va fi uitat intre timp de ele si va fi foarte dornic sa se joace, fara sa scanceasca daca este lasat singur in camera.

Baia cu bucluc...

Multor bebelusi le place sa faca baie, dar aceasta nu este o regula general valabila. Ce faci daca nu ai acest noroc, iar micutul tau incepe sa planga de fiecare data cand este pus in cadita?

Trebuie sa-l implici intr-o activitate care sa-i distraga atentia de la ceea ce se intampla, iar aici sunt de mare folos jucariile "plutitoare", care n-ar trebui sa-ti lipseasca.

Pune-i cateva in cadita si vorbeste-i tot timpul despre ceea ce "fac" jucariile respective.

"Cutia comorilor"

Orice copil, indiferent de varsta, este incantat de o asemenea idee, care constituie o alternativa pentru a-l mentine ocupat si linistit. Obiectele care se afla in aceasta cutie sunt dintre cele mai diverse: nasturi (cu cat mai multi si mai diferiti, cu atat mai bine), bile colorate, bucatele de material, mici mascote de jucarie.

Daca, spre exemplu, trebuie sa gatesti si, in acelasi timp, sa-l supraveghezi pe prichindel, asaza-l la masa, in scaunelul lui inalt si pune-i la dispozitie cutia miraculoasa.

Micul bucatar...

Tot pentru situatiile cand vrei sa gatesti, iar micutul pare decis sa nu te lase in pace, poti sa-i pui la dispozitie cateva ingrediente (mai bine zis, cateva mostre), pe care le poate folosi pentru a "gati".

Ideea este eficienta atat in cazul baietilor, cat si al fetitelor. Copilasul se va simti foarte mandru de sarcina sa si se va implica in aceasta activitate.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod