Ce relatie este intre fiica ta si tatal ei?

Asa se intampla de cele mai multe ori si, cu toate ca stii acest lucru, nu-ti poti reprima unele sentimente... sa spunem, contradictorii. De ce fetita ta isi idolatrizeaza tatal?

Asa se intampla de cele mai multe ori si, cu toate ca stii acest lucru, nu-ti poti reprima unele sentimente... sa spunem, contradictorii. De ce fetita ta isi idolatrizeaza tatal? Nu cumva e mai legata de el, din punct de vedere afectiv? Dar cum e posibil, iti spui tu, doar esti mama ei!

Pe de alta parte, nu intotdeauna relatia tata-fiica este asa cum... ne-am dori, sau s-ar cuveni sa fie. Ei bine, trebuie sa stii ca rolul tau este crucial, chiar daca ti se pare ca esti in plan secundar.

Insa de modul in care vei gestiona relatia dintre ea si partenerul tau depind foarte multe aspecte esentiale. Ar fi cel putin interesant de stiut care sunt tipologiile paternale principale, pentru a intelege ce se intampla in mintea si sufletul fetitei tale.

Tatal - Print

Pentru fetita ta, care isi imagineaza ca este o micuta printesa, tatal este cavalerul in armura stralucitoare, care o rasfata si ii satisface toate dorintele.

Este intotdeauna disponibil pentru ea sa se joace impreuna (inclusiv - sau mai ales - cand tu nu-ti vezi capul de treburi), are mereu timp sa-i asculte "problemele" si sa o sfatuiasca.

La maturitate, ea va fi o femeie foarte sigura pe sine si constienta de ceea ce reprezinta, intrucat a fost invatata din copilarie sa fie respectata.

Tatal - Prieten

Este cel mai bun tovaras de joaca al fetitei si se implica in cat mai mult activitati impreuna cu ea. O incurajeaza sa incerce in permanenta lucruri noi, este oricat disponibil pentru a-i spune povesti - desi adesea acestea sunt inventate de el, iar "eroii principali" sunt sportivi si masini.

Ca adult, fetita il va privi pe tatal ei drept cel mai important mentor, care a invatat-o cat i-a stta in putinta si care a deprins-o sa lupte pentru ceea ce isi doreste.

Poate ca nu a avut dispozitie (sau inclinatie) pentru a vorbi despre papusi, iar mai tarziu despre farduri, insa cu siguranta a facut tot ce i-a stat in putinta si a incurajat-o mereu sa decida pentru sine.

Tatal - Sef

Nu exista nici un dubiu: el intruchipeaza autoritatea suprema in familia voastra. Nu are prea multa rabdare sa-i asculte pe cei din jur (aceasta ca sa nu spunem ca nu are deloc), iar fetita este de multe ori intimidata de el. Nici nu e de mirare: rareori o asculta, in schimb ii spune zilnic ce trebuie sa faca.

Mai mult poate decat in situatiile descrise anterior, fiica ta are nevoie de tine. Bineinteles ca nu este vorba despre a-i fi "complice" si a o ajuta sa se sustraga de la solicitarile tatalui; problema este ca tatal ei o iubeste, dar nu stie sa-si arate sentimentele.

Aici intervii tu, care trebuie sa-l faci sa inteleaga faptul ca micutei nu-i este nici pe departe suficient sa "stie" ca tatal o iubeste, ci are nevoie sa simta acest lucru. In caz contrar, rigiditatea comportamentului sau o va marca, ea devenind o femeie timida si prea putin constienta de ceea ce reprezinta.

Tatal - Fantoma

Fetita abia daca stie cum arata tatal ei. In rarele ocazii cand acesta este acasa, prefera sa "se ascunda" in spatele ziarului sau la televizor, fara a vorbi cu nimeni. Este un om foarte ocupat, care munceste pentru familia lui, asa incat i se pare normal sa nu aiba timp sau chef pentru cei dragi. Daca situatia va perpetua, fetita se va simti lipsita de afectiunea eroului ei incontestabil - tatal.

Acest caz este diferit de precedentul, in sensul ca tatal nu are timp si rabdare pentru nimeni din familie, nici macar pentru a ordona.

Este vital ca tu sa discuti cu el si sa subliniezi ca de modul in care isi gestioneaza relatia cu fiica sa depinde intreaga sa evolutie ulterioara ca femeie.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • georgeta pe 8 Dec 2008, 10:28
    Relatia tata-fiica

    Un subiec f f interesant, insa ce ziceti de o situatie creeata intre tata si bunic(tatal este dat la o parte de catre bunic), mai concret bunicul ocupa locul tatalui.Bunicul din partea tatalui. Tatal fetitei fiind un om extraordinar! iubindu-si fetita cu adevarat!

    0
    0

  • Bosneag Daniel pe 23 Nov 2008, 10:35
    Relatia tata-fiica

    Este un subiect extraordinar , insa cred ca exista o problema cand fata ajunge la nivelul adolescentei.Credeti ca acele probleme tin si de aceasta relatie?Ma refer din toate punctele de vedere , pentru ca atunci sunt mult mai multe si consider ca ele se rezolva la nivel de mama-tata-fiica.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod