Ce faci cand cel mic nu vrea sa manance?

Daca ai un copil de varsta prescolara, probabil ca nu de putine ori se intampla ca acesta sa refuze mancarea si atunci, fie te ingrijorezi gandindu-te ca este bolnav, fie te enervezi...

Daca ai un copil de varsta prescolara, probabil ca nu de putine ori se intampla ca acesta sa refuze mancarea si atunci, fie te ingrijorezi gandindu-te ca este bolnav, fie te enervezi, considerand ca se rasfata.

Fiecare varianta ar putea fi cea corecta, dar, la fel de bine, ambele ar putea fi gresite. Cum faci diferenta si, in general, cum este cel mai bine sa procedezi intr-o astfel de situatie?

Cat ar trebui sa manance un copil in mod normal?

Orice copil creste mai repede pana la varsta de 2 ani, cand intervine o perioada de incetinire a procesului de dezvoltare fizica. De asemenea, cu trecerea timpului, numarul de calorii necesare organismului va scadea si, implicit, cantitatea de hrana de care micutul are nevoie.

Dar acest ultim aspect difera de la caz la caz, asa incat nu este cazul sa te ingrijorezi daca ti se pare ca nu mananca suficient. De multe ori, copiii recupereaza la o masa anterioara.



"Barometrul" alimentatiei normale a unui copil este ritmul de crestere si dezvoltare al acestuia. Asadar, daca evolueaza normal, nu ai motive de ingrijorare.

Dar daca cel mic obisnuieste sa rontaie intre mese?

Atat timp cat opteaza pentru hrana bogata in elemente nutritive, lasa-l sa manance cand si ce doreste. Unii copii au o mancare preferata, dar, dupa un oarecare interval de timp, se plictisesc de ea si renunta. Incearca sa-l orientezi in permanenta spre cele mai proaspete si sanatoase produse alimentare, astfel incat hrana lui sa fie cat mai variata si ofera-i fructe.

Dar nu insista daca se arata reticent, pentru ca nu vei ajunge la nici un rezultat. Ai grija doar sa aiba cat mai multe optiuni.

In general, incearca sa echilibrezi solicitarea lui de a rontai cu dorinta familiei de a sta impreuna la masa. Daca urmeaza sa luati masa peste cateva ore, ofera-i un sandvis mare si un fruct.

Analog, daca va veti aseza la masa peste o ora, de exemplu, sandvisul va fi mai mic si explica-i ca, in curand, familia va servi pranzul sau cina.

In cazul in care nu vrea sa manance, nu il obliga, invocand traditia familiei. Sugereaza-i diverse alternative, precum fructe, legume sau cereale. De obicei, la urmatoarea masa se va alimenta corespunzator si, procedand astfel, te asiguri ca nu i se va face foame pana atunci si nici nu vor aparea probleme specifice unei alimentatii deficitare.

Totusi, cum il poti determina sa manance?

Ispiteste-l cu alimente gustoase si prezentate intr-o forma cat mai atractiva si nu-l obliga niciodata sa "manance tot din farfurie". Atitudini de tipul "Nu te ridici de la masa pana cand nu ai mancat tot" nu vor face decat sa-l timoreze si sa manance fortat - in care caz, nu este exclus sa i se faca rau la putin timp dupa aceea.


Daca refuza sa manance un aliment despre care stii ca ii place, incearca sa afli ce se intampla cu el. Fie se simte neglijat si incearca sa atraga atentia asupra lui, fie nu se simte bine sau a mancat prea mult la o masa anterioara.

Pe de alta parte, este posibil ca uneori sa fii nevoita sa gatesti separat, pentru a te asigura ca micutul va manca. De exemplu, daca servesti la cina friptura cu garnitura de cartofi si legume, iar copilului nu-i place carnea, probabil va trebui sa pregatesti separat legumele si cartofii.

Nu-i refuza aceasta dorinta si, in nici un caz, nu-l obliga sa manance ceva ce nu-i face placere. In timp, consecintele pot fi foarte grave - anorexia este un exemplu dintre acestea. Ii poti asigura necesarul de elemente nutritive si prin alte alimente, in diferite combinatii si garnituri apetisante.

Ce sa faci pentru ca mesele in familie sa se desfasoare armonios?

Incearca sa aplici urmatoarele sugestii:

Anunta-l cu 10-15 minute inainte de masa.
Se poate intampla ca micutii sa fie captivati de un joc, de pilda, si sa refuze sa abandoneze ce fac daca li se spune "Vino acum". Si incearca, pe cat posibil, sa respecti zilnic orarul meselor principale, astfel incat sa se formeze o rutina.
Nu-l lasa sa aduca jucarii la masa. De asemenea, lectura si privitul la televizor nu ar trebui sa fie permise in timpul mesei.
In timpul mesei, evita certurile. Nu este nici pe departe momentul optim pentru solutionarea divergentelor.
Nu cere prea mult de la el, mai ales daca este inca mic. Este firesc sa-ti doresti sa deprinda bunele maniere la masa, dar, in mod rezonabil vorbind, nu este normal sa-i pretinzi unui copil in varsta de 3-4 ani sa utilizeze corect tacamurile.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod