Cat de talentat este copilul tau?

Asa cum este si normal, copilul tau este cel mai inteligent, talentat si frumos copil din lume. Toate mamele cred asta si nimic nu le poate convinge de contrariul. Adevarul este ca mamele nu sunt intotdeauna obiective. Prin urmare, cum descoperi adevaratele inclinatii ale copilului tau?
Asa cum este si normal, copilul tau este cel mai inteligent, talentat si frumos copil din lume. Toate mamele cred asta si nimic nu le poate convinge de contrariul. Adevarul este ca mamele nu sunt intotdeauna obiective. Prin urmare, cum descoperi adevaratele inclinatii ale copilului tau?

Mostenirea genetica isi spune cuvantul atunci cand nici nu te astepti. Chiar daca tu si tatal lui sunteti, de exemplu, afoni, copilul poate fi un geniu in ale muzicii. Unele gene se manifesta dupa multe generatii, de aceea nu trebuie sa crezi ca abilitatile celui mic se limiteaza la o combinatie intre cele ale tale si ale tatalui sau. Dar simpla prezenta a unor calitati nu este suficienta. Inteligenta se dezvolta si prin exercitiu.

"Pornind de la ideea ca micutul nostru este destept si, ca atare, lucrurile si evolutia lui se vor dezvolta de la sine, atunci nu il ajutam cu adevarat.
Pentru ca la fel ca un muschi, care trebuie lucrat pentru a atinge performantele sale maxime, la fel si inteligenta unei persoane trebuie stimulata", declara psihoterapeutul Lena Rusti.

Descopera-i abilitatile si ajuta-l sa le valorifice


"Am fost intotdeauna foarte buna la matematica. La scoala imi era foarte usor sa inteleg lectiile si chiar imi 'meditam' colegii. Dar cand a trebuit sa imi aleg profilul, la liceu, am ales filologie, apoi o facultate de jurnalism pentru ca am vrut sa urmez exemplul surorii mele. Se pare ca am ales gresit pentru ca nu am reusit sa profesez in domeniu. Nu mi-am gasit locul. M-am intors la cifre si acum lucrez in domeniul bancar", spune Denisa, o tanara de 28 de ani.

De multe ori intalnim persoane care nu par sa se afle la locul potrivit. Sunt adesea oameni care regreta meseria aleasa si nu se regasesc absolut deloc in ceea ce fac.
In copilarie, dar chiar si la varsta adulta, avem tendinta de a copia comportamentul si alegerile oamenilor care ne-au influentat foarte tare. Desi poate aduce si beneficii, acesta nu este intotdeauna un lucru bun. Daca o persoana isi cunoaste foarte bine abilitatile, va sti exact ce i se potriveste si ce nu. Ajutandu-l pe cel mic sa isi descopere inclinatiile, il vei ajuta sa aleaga un drum pe care ii va fi usor sa-l urmeze.

Modul in care creierul este configurat difera de la o persoana la alta. Unii indivizi sunt maestri cand vine vorba de exprimare, unii vad lumea in cifre, iar altii o vad in emotii. In 1983, psihologul american Howard Gardner a dezvoltat Teoria inteligentelor multiple.

Gardner afirma ca exista cel putin sapte tipuri de inteligenta printre care cele mai des intalnite sunt: inteligenta vizual-spatiala, inteligenta logico-matematica, inteligenta verbal-lingvistica, corporal-kinestezica, interpersonala sau muzical-ritmica.


Jocuri si concursuri


Intotdeauna este nevoie de ochiul unui specialist. Inscrie-l pe copilul tau la concursuri si diverse competitii in care ii sunt testate abilitatile. Fie ca este vorba de un concurs de pictura, muzica sau chiar un concurs sportiv, specialistii din juriu pot observa acea "licarire" in rezultatele celui mic. Valorificate, aceste abilitati personale ii pot aduce succesul si il pot indreapta pe un drum pe care ii va fi usor sa-l urmeze. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine.

Rezultatele scolare pot fi un indiciu, dar nu sunt intotdeauna obiective. Un copil se poate simti atras de unele discipline din simplul motiv ca profesorul este ingaduitor sau simpatic, sau ajunge sa urasca anumite materii pentru ca isi uraste dascalul. Un exemplu este Eistein, care in timpul scolii a avut rezultate mediocre si chiar slabe la matematica.

Stimularea adecvata


Sunt extrem de rare cazurile in care un copil care abia stie sa mearga sau sa vorbeasca incepe sa faca lucruri extraordinare, pur si simplu din senin. Pune-i celui mic muzica inca din primele luni de viata.
Unele studii au evidentiat faptul ca muzica, in mod deosebit cea clasica, contribuie la dezvoltarea perceptiei copiilor si stimuleaza anumite zone ale creierului. De asemenea, in primii ani de viata, citeste-i povesti, arata-i cat mai multe imagini, alege jocuri care ii stimuleaza creativitatea si evita jocurile care tind sa instaleze rutina.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod