Bona perfecta

Ceea ce ne dorim sa facem noi, mamele, cautand singure bona, este ca si cum am incerca sa ne croim singure o rochie. Poate reusim, daca avem noroc sau talent...

Ceea ce ne dorim sa facem noi, mamele, cautand singure bona, este ca si cum am incerca sa ne croim singure o rochie. Poate reusim, daca avem noroc sau talent; poate incercam de mai multe ori si fie avem succes, fie ne ducem pana la urma la croitor. Sfaturile sunt bune, pentru ca aflam la ce sa ne uitam si ce sa cerem.

Asa este si la cautatul de bone. Noi incercam sa dam cateva sfaturi insa tot profesionistii - "croitorul" - au sansa sa va gaseasca bona pe care o doriti!

Stabiliti cu bona ca atunci cand vine la interviu sa aiba o serie de acte la ea, care sa contina printre altele si cazierul sau macar bonul de solicitare al acestuia. Cu referintele este ceva mai greu, pentru ca aici au prioritate agentiile.

Este mai greu ca o fosta angajatoare sa accepte sa fie deranjata de 20 de familii la care se duce bona din dorinta de a se angaja.

La interviu, este bine sa ne uitam la aspectul bonei (daca este sau nu ingrijita) si sa cautam semne exterioare ale starii de sanatate: vezi daca are pete pe fata, care pot fi de la ficat, daca are degete galbene, semn de fumator, daca are micoze, daca are ochelari cu dioptrii mai mari, daca nu prea aude bine, daca repeta intrebarea pe care o pui inainte sa dea raspunsul.

Este important sa ii solicitati babysitter-ului o adeverinta de la medicul de familie din care sa reiasa ca nu sufera de boli cronice - hepatita, TBC, sifilis, SIDA, epilepsie.

Apoi veti stabili sa mergeti impreuna la clinica sau laboratorul in care aveti incredere si veti solicita un set de analize. In felul acesta, chiar daca veti plati ceva bani in plus, veti sti sigur ca analizele sunt de actualitate si rezultatul nu este masluit, luat pe "ciocolata".

Intrebarile legate de familie, varsta copiilor si mai ales ocupatie sunt indicii despre starea sociala a familiei si despre masura in care familia bonei poate reprezenta un potential pericol pentru tine.

Intrebari de genul "Ati mai lucrat ca babysitter?", "Cat timp?", "Ce varsta au avut copiii pe care i-ati supravegheat" sunt relevante.

Daca raspunsul este pozitiv, atunci verificati daca are notiunule elementare de acordare de prim ajutor. Vedeti daca stie care este temperature critica, ce face cand un copil are febra, daca se ineaca, se frige sau se taie.

Apoi verificam ce abilitati de comunicare are: daca stie sa se joace cu copilul, daca stie povesti, jocuri, poezii, daca stie sa calmeze si sa disciplineze copilul.

Si mai este un aspect: mamicile ar trebui sa fie atente la ce povesteste bona atunci cand vin acasa, la "raportul" despre ce s-a intamplat in timpul zilei, sa aprecieze eventualele solutii educationale si mai ales sa le sustina. Adica sa fie unitate intre educatori.

Bona perfecta va fi bona careia nu ii veti impune cum sa creasca copilul, va fi specialistul cu care colaborati, va fi cea care va avea cunostinte din domeniul nutritiei, igienei, pedagogiei, psihologia copiluli, va fi un fel de "d-na educatoare", sau meditatorul ori antrenorul particular pe care nu trebuie sa-l invatati meserie pentru ca l-ati angajat tocmai pentru calitatea sa de profesionist.



In curand, vom avea bone absolvente de scoli de babysitting, recunoscute pe plan international, ce vor aduce in familiile noastre bona perfecta!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod