Ecografia transfontanelara

Analiza care îi permite medicului să vadă creierul unui nou-născut

Ecografia transfontanelară este recomandată de medic atunci când acesta suspectează o problemă la nivelul creierului bebelușului. Ce presupune ea?
Această analiză se face doar la nou-născuţi şi sugari (în primele şase luni de viaţă), nu este invazivă şi permite evaluarea creierului şi a circulaţiei cerebrale.

Ecografia transfontanelară sau prescurtat ETF este o metodă imagistică precisă, utilă și neinvazivă, utilizată în diagnosticarea diverselor afecțiuni intracraniene la nou-născuți și sugari. Se efectuează la bebeluși înainte de șase luni, aceasta fiind perioada în care fontanela este suficient dezvoltată pentru a permite o vizualizare bună a creierului.


În general, această ecografie este recomandată de medic atunci când acesta suspectează o problemă la nivelul creierului bebelușului, dar ea poate fi utilă într-o serie largă de alte eventuale probleme sau suspiciuni. Ecografia transfontanelară este folosită pentru a evalua aspectul creierul şi circulaţia cerebrală. Deoarece ultrasunetele nu trec cu uşurinţă prin craniu, această investigaţie imagistică este efectuată în special la nou-născuţi şi copiii mici la care fontanela încă nu s-a închis, ceea ce permite o „fereastră ecografică” pentru vizualizarea creierului.



Când se realizează ecografia transfontanelară?


"Se practică de rutină în cazul nou-născuţilor prematuri pentru a diagnostica posibilele complicaţii legate de prematuritate. Ea se realizează cât mai devreme, după nașterea și stabilizarea prematurului, și de obicei, este recomandată repetarea acesteia când bebelușul împlinește 4-8 săptămâni", explică dr. Pătrașcu Georgeta, medic specialist neonatolog la Orto-Clinic

La copilul mai mare, ecografia transfontanelară este folosită pentru evaluarea hipertensiunii intracraniene, hidroceliei, hemoragiei cerebrale, tumorilor intracraniene sau a malformaţiilor cerebrale.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod