Ajuta un copil sa mearga la liceu!

In plus, activitatea World Vision a influentat evolutia ambelor tipuri de programe. Nasterea sistemului de adoptii la distanta spre exemplu, este legata de numele fondatorului World Vision, Bob Pierce. Putina lume stie ca sistemul prin care astazi sunt ajutati milioane de copii de pe toate continentele, a pornit de la un simplu gest. in 1950, Pierce a intalnit o profesoara care, aratandu-i o fetita abandonata, l-a intrebat ce are de gand sa faca pentru a o ajuta. Ca raspuns, pastorul i-a dat profesoarei ultimii 5 dolari pe care-i avea in buzunar si i-a promis ca va continua sa ii ofere aceasta suma in fiecare luna, incurajand-o sa aiba grija de copil. Reintors in Statele Unite, pastorul a continuat sa trimita lunar fetitei din Coreea cate 5 dolari, dand astfel nastere sistemului de “child sponsorship”. Cu ajutorul organizatiei pe care a fondat-o, World Vision, Pierce a implementat apoi acest sistem de adoptii la distanta in zeci de tari din intreaga lume in scopul de a ajuta orfanii si familiile acestora din regiunile cele mai sarace.

Pentru ca in Romania, copiii de la sate continua sa traiasca chiar si in 2009 de multe ori la limita subzistentei, organizatia World Vision a lansat de curand si o campanie de strangere de fonduri numita sugestiv “Daruieste speranta”.
Aceasta initiativa, care se va derula in perioada aprilie – septembrie 2009,  isi propune sustinerea comunitatilor grav afectate de saracie, mai ales acum, in contextul crizei economice mondiale.

Campania va ajuta 550 de copii si 160 de familii din comunele Golaesti si Vladeni, judetul Iasi, sa nu mai sufere de foame si sa aiba parte de lucruri esentiale pentru sanatate.

Initiativa consta in lansarea pe site-ul www.worldvision.ro a unui magazin virtual prin care oricine poate dona diverse sume de bani pentru produse ce acopera nevoile de baza ale copiilor si familiilor lor. Astfel:

  • Cu 10 RON oricine poate oferi unui copil alimente pentru o zi iar cu 30 RON un articol de imbracaminte sau incaltaminte pentru acesta
  • Cu 50 RON o familie poate primi un pachet de agricultura (seminte si unelte) iar cu 100 RON va beneficia de produse de igiena timp de o luna
  • Cu 100 RON pot fi oferite unui copil vitaminele necesare pentru doua luni
  • Cu 250 RON  o familie va primi animale vii (gaini, iepuri) si hrana pentru acestea
  • Cu 500 RON se pot asigura rechizitele scolare pentru o clasa intreaga (circa 25 de copii) dintr-o scoala din cele doua comunitati, Vladeni si Golaesti, timp de o luna

Fondurile care se vor strange in urma acestei campanii vor fi folosite pentru a sprijini copiii si familiile defavorizate din comunele Golaesti si Vladeni, dandu-le acestora posibilitatea sa depaseasca starea de saracie in care se afla.

Cum se selecteaza copiii care au nevoie de ajutor pentru a putea urma un liceu?


Copiii sunt inclusi in program in urma unei anchete sociale realizate de profesionisti ai World Vision, prin care se stabileste daca acei elevi indeplinesc criteriile necesare pentru a fi selectati in programul "Vreau in clasa a noua!".

Recomandarile cu privire la copiii de clasa a VIII-a buni la invatatura, a caror situatie grea de familie i-ar indreptati sa intre in program, sunt facute de cadrele didactice (directori, diriginti, profesori) din scolile in care acei copii invata, cadre didactice cu care angajatii World Vision colaboreaza.

Pentru a putea fi selectat in programul „Vreau in clasa a noua!”, copilul trebuie sa aiba rezultate bune la invatatura pe perioada anilor de gimnaziu sau sa fi obtinut note bune la Testele Nationale, sa isi doreasca sa continue scoala, sa fie incurajat de parintii sai sa faca acest lucru iar familia copilului sa aiba o situatie materiala grea, care sa nu ii permita sa il tina la scoala.
Pe langa ele, o alta conditie ca acesti copii sa ramana inscrisi in program este sa isi mentina in continuare rezultatele bune la invatatura.

Cine realizeaza anchetele sociale necesare inscrierii in program?


Anchetele sociale sunt realizate de profesionistii World Vision, mai precis de asistenti sociali care au specializarea necesara pentru a face astfel de evaluari.

In afara lor, la ajutarea si consilierea copiilor din program mai participa si alti profesionisti din organizatie sau din institutiile cu care World Vision colaboreaza, cum ar fi psihologi (care sunt acolo pentru a sprijini acesti copii sa se adapteze mai usor la noua viata - de la oras si de liceu), pedagogi (care ii ajuta ori de cate ori au nevoie de ajutor la diferite materii si care ii implica in diferite activitati de socializare) etc.

In acest fel, copiii din programul "Vreau in clasa a noua!" sunt indrumati si monitorizati de catre World Vision atat pe perioada anului scolar, cat si in timpul vacantelor, cand beneficiaza de programe de socializare si de adaptare la noul stil de viata.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod