Aikido - sportul pentru minte si trup

Afla cum aceasta arta martiala il invata pe micutul tau cum sa cada si cum sa se ridice
Aikido este o arta martiala japoneza si se refera la "calea armotizarii energiei". Potrivit Wikipedia, este un stil de lupta pur defensiv, nu organizeaza si nu participa la competitii, dar exista in schimb numeroase demonstratii in care maiestria este dovedita cu ajutorul unui atacator.

Sabin Dumitrescu, antrenor de aikido, campion national in 2009 si presedintele Clubului de Aikido "Cavaler", singurul club din Romania care ofera cursuri numai pentru copii, sustine ca aikido este sportul perfect pentru copii, deoarece este mai mult o arta decat un sport. "Aikido are cea mai mare valoare educativa, cea mai mare capacitate de a disciplina copiii, iar practicantii sai sunt intotdeauna oameni deosebit de rafinati si elevati".

Practicarea aikido-ului de catre copii are multe efecte benefice. Pe langa aspectele practice de aparare, copilul invata si modalitati elegante de convietuire in societate si de evitare a situatiilor conflictuale. Daca este practicat cu seriozitate, acest sport ajuta la ascutirea reflexelor si la o reglare a atentiei distributive, iar acestea se reflecta si in activitatea de zi cu zi a copilului, cel mai important fiind progresul scolar.

Privind si din perspectiva medicala, practicarea aikido-ului conduce la dezvoltarea armonioasa, fizica si psihica, a corpului, iar fiecare succes sportiv, mai mic sau mai mare, contribuie la revitalizarea intregului organism.

"Spre deosebire de toate celelalte sporturi, la care selectia este de prima importanta, la cursurile de aikido pot participa toti copiii, indiferent de capacitatile lor fizice sau psihice native. Ca parinte, stiu care sunt dorintele si nemultumirile celor care au sperat in educarea, disciplinarea si schimbarea comportamentala a copilului prin practicarea unui sport", ne mai declara Sabin Dumitrescu, antrenor de aikido.  

Dintr-o sala de sport, copilul poate veni acasa cu mai multe deprinderi urate decat inainte. De cele mai multe ori, educarea prin influenta grupului este foarte eficienta, dar si foarte periculoasa. "Daca pentru toate sporturile, scopul primordial este rezultatul competitional, pentru care se sacrifica principii si uneori sufletele copiilor, pentru aikido singurul obiectiv este schimbarea in bine a copilului, educarea sa polivalenta - comportare, atitudine, respect, politete, sanatate, alimentatie, igiena etc", ne spune Sabin Dumitrescu, campion national de aikido in 2009.

Varsta optima pentru a incepe practicarea acestei arte este minim 10 ani, dar unele cluburi de aikido primesc si copii sub 10 ani, iar altele chiar sub 7 ani. Antrenatorul de aikido Sabin Dumitrescu ne declara ca "in majoritatea gradinitelor particulare, copiii practica aikido deoarece specialistii psihologii au inteles calitatile extraordinare ale acestei arte a pacii, a luptei nonviolente".

Cat timp ar trebui sa aloce micutul tau acestui sport pentru dobandirea unui nivel corect? O sedinta de o ora de doua ori pe saptamana este suficienta.

De ce are nevoie copilul tau pentru a practica acest sport? Un kimono sau keikogi si ciorapi de folosit doar pe saltea (pentru inceput se pot admite pantaloni de trening, tricou si ciorapi), iar in afara saltelei, toti Aikidoka poarta papuci.

Trebuie sa stii ca aikido se adreseaza si copiilor timizi, fricosi, complexati din punct de vedere fizic, acest sport ajutandu-i foarte mult sa capete incredere in ei si sa-si afirme propria personalitate.

Cluburi unde copiii pot practica aikido:


  • Clubul sportiv Aktiv Bucuresti - Str. Maguricea nr.2, Sector 1, Bucuresti - tel. 0745.121.678; 0744.651.213. Se fac inscrieri lunar, in prima saptamana a lunii; costuri de inscriere - 80 lei/luna;
  • Asociatia Cultural Sportiva Aiki-Budo - Scoala Generala nr.182, Str. Amintirii 26, Sector 1, Bucuresti - tel. 0724.414.234; 0729.089.036; 0722.224.157;
  • Clubul Sportiv Cavaler Aikido Club - Str. Aleea Pascani nr.8, cartierul Drumul Taberei, sector 6, Bucuresti - tel. 0722.931.974; inscrierea este gratuita
  • Club Aerotin-Kiai - Cre. Ghica Tei nr.91, bl.T-32, ap 112, et.2, sector 2, Bucuresti, tel - 0724.511.735, www.aerotinkiai.ro, www.aikido-life.ro; costuri inscriere - abonament lunar - 50 lei, sedinta - 10 lei, adonament trimestrial - 130 lei.
  • Clubul Dan-Aikido - Str.Bd. Timisoara 5B - tel. 021 318.8707

Pentru mai multe informatii, acceseaza adresele de website ale Federatiei Romane de Aikido - www.aikido.ro, www.aikido-romania.eu.

Un articol de Nicoleta Tarantus
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Bibi pe 10 Iul 2017, 06:18
    Comentariu

    Este un sport, care probabil este binefacar copiilor pana la 14-15 ani, nu mai mult si nu facut cu tot "arsenalul". Nu are satisfactii, nu participi la competitii, nu cantonamente, nu beneficii ci doar asa... niste imbranceli pe la antrenamente, niste simulari. Nu sunt ambitii, nu glorii. Nu ai ce face cu KYI sau cu DANii. Poti astepta o vesnicie ptr. a te ataca cineva si al pune la punct. Eu nu am practicat aikido, dar m-am descurcat onorabil cand a fost nevoie. Aikido este o "specialitate" japoneza veche si nu-si mai are rostul astazi. Este ca si sumo, o tampenie sau chiar ca si lupta cu taurii din Spania. Hai sa fim seriosi si sa ne apucam de sporturi mai lumesti.

    0
    0

  • goiu pe 1 Dec 2012, 19:21
    aikido

    Inca de la sosirea in Romania am dat copilul la aikido. Avea doar patru ani si nu a fost primit decat la Lia Manoliu, unde este o mica grupa de entuziasti. Plecam la finalul anului si ramanem cu o amintire placuta despre practicantii de aikido de la voi.

    0
    0

  • visan adriana pe 2 Feb 2012, 19:36
    aikido

    am un baietel de 4 ani si este foarte energic.nu stiu ce sa-i fac sare in pat ,ne raspunde nu e cuminte

    1
    0

  • petruta pe 6 Sep 2011, 15:08
    aikido

    eu am 17 ani si practic cam de un an.este un sport si o arta martiala extraordinara,mi-a dat incredere in mine si in plus ma ajuta sa ma destresez si datorita efortului fizic am parte de un somn de bebelus.deci,haideti al aikido!!

    0
    0

  • id_liviu pe 15 Aug 2011, 20:39
    autoaparare

    este o arta deosebita ... sa nu fie confundata insa cu un stil eficient pentru autoaparare, pentru ca nu are nici o treaba cu lupta de strada ... este o metoda educativa, asa cum spune antrenorul in articol ... pentru autoaparare, intr-o lume tot mai violenta, fara a renunta la principii morale, va recomand alte stiluri ... eu personal predau kempo: www.lupiialbastri.ro

    0
    0

  • salcia pe 5 Iun 2011, 10:15
    Un sport f elegant

    va felicit ,pentru promovarea acestui sport, fiul meu in virsta de 9 ani practica acesta arta martiala japoneza la Clubul Dan Aikido de aproape 2 ani ,nu este un sport agresiv ,este f benefic pentru trup si suflet.

    0
    0

  • Lacramioara pe 29 Iul 2010, 16:17
    caut club in timisoara

    Am un baietel de 7 ani, cam independent si energic. De aceea, cred ca Aikido i-ar prinde de minune. Caut, de ceva vreme, un club bun in Timisoara. De fapt, caut un antrenor - pedagog in acelasi timp. Multumesc

    0
    0

  • samir20 pe 19 Mai 2010, 15:04
    rav

    moi entrianeur de karate jai 3ans je voulais bien faire contact averc les sportyif karate aikido

    0
    0

  • alex pe 3 Mar 2010, 17:58
    alex

    veniti la aikido

    0
    0

  • andreea pe 27 Nov 2009, 20:45
    karate

    sunt foarte super

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod