Ai un copil fericit?

Unul din zece copii se simte nefericit, potrivit unui studiu
Unul din zece copii se simte nefericit, principala cauza fiind certurile din familie sau divortul parintilor, conform unui studiu realizat de The Children's Society in Marea Britanie, potrivit Dailymail.co.uk. In cercetare au fost implicati 7.000 de copii, cu varste cuprinse intre 10 si 15 ani.

Perioada copilariei ar trebui sa fie cea mai fericita din intreaga viata, dar pentru multi copii, din pacate, ea nu ofera bucurii.

Acelasi studiu a aratat ca cei care locuiesc cu parintii naturali sunt mai fericiti decat cei care sunt crescuti de parinti vitregi sau de un singur parinte.

Un alt studiu al aceleiasi organizatii a aratat ca 21% dintre fete sufera de anxietate si se simt nesigure din cauza aspectului fizic, in timp ce doar 12% dintre baieti au astfel de probleme.


In plus, cercetarea arata ca scoala ii face nefericiti pe circa 12% dintre copii, iar unul din zece percepe aceasta institutie ca pe un factor ce limiteaza libertatea de a alege si nu are asteptari pozitive legate de viitor.

Imi amintesc de o intamplare reala, povestita de un profesor, care a organizat o intalnire cu niste copilasi de gradinita. La intrebare "Ce ti-ai dori sa fii, sa devii?", fiecare a rapuns in fel si chip: "Vreau sa fiu presedinte!", "Eu, pilot!", "Eu, profesoara!", iar din spatele clasei, o voce stinsa, cu o fata trista, raspunde: "Eu as dori sa fiu televizor, pentru ca imi doresc ca parintii mei sa se uite la mine, sa ma asculte...".
Ei, un asemenea raspuns a "ucis" rumoarea si a pus pe ganduri asistenta...

Da, din pacate, exista parinti care nici nu se uita la copiii lor, nu ii asculta si nu ii intreaba niciodata ce ii doare, daca sunt fericiti, iar aceste lipsuri nu fac decat sa le alimenteze temerile, neincrederea in fortele proprii, ajung sa fie nemultumiti de felul lor de a fi, devin usor de influentat, se simt neiubiti.

Psihologul Valentina Stan explica: "In procesul de formare a imaginii de sine a copilului intervin atat familia, grupul de prieteni, scoala, cat si mass-media.
De asemenea, imaginea de sine este influentata si de experientele pe care le are copilul si modul in care se raporteaza la acestea"
.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anairda12 pe 25 Mar 2010, 15:58
    cateodata ne si invinovatim

    intradevar un articol extraordinar.si mie mi se intampla uneori sa fiu epuizata si sa am nevoie de putina liniste dar puiul nostru ne simte lipsa si la 15 minute nu la o zi e greu dar frumos si uneori parca simt ca ar trebui sa fac mai mult pentru el dar nu pot oare numai eu simt asta?

    0
    0

  • iuliaoana pe 4 Feb 2010, 08:31
    nota 10

    nota 10 pentru articol. acum as putea scrie multe bune si mai putin bune despre noi ca parinti dar voi lua acest articol ca o mustrare personala si voi lua masuri.nu pot spune ca ne neglijam fetita.ieri am jucat carti, am facut figurine din betisoare si cu tatal ei a jucat prinselea si vat'ascunsalea....dar sunt si acele momente in care ii spunem : '' lasa-ne sa ne uitam la televizor". si vine dureros raspunsul ei: "dar mie mi-a fost dor de voi.Mi-e dor sa ma joc cu voi." si asta dupa doar o zi de lucru.Dar pentru ei orice despartire dureaza mult.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod