Adolescenta - un test pentru parinti

Esti mama unui adolescent si din cand in cand iti amintesti cu nostalgie de acele timpuri in care te trezeai la ora 2 noaptea pentru a alapta, pentru a-ti legana...

Esti mama unui adolescent si din cand in cand iti amintesti cu nostalgie de acele timpuri in care te trezeai la ora 2 noaptea pentru a alapta, pentru a-ti legana micutul care plangea din cauza colicilor, de prichindelul care se incapatana "eu azi nu vreau sa ma duc la scoala"...

Aveai, pe atunci, sentimentul ca toate acestea nu se vor mai termina niciodata. Totusi au trecut si te-ai descurcat cu brio. Atunci, de ce cuvantul "adolescenta" te face sa intri in panica?

"Parintii au tendinta de a percepe pubertatea si adolescenta ca fiind o perioada intunecata si amenintatoare din viata copilului", spune un medic american, "dar nu trebuie sa fie astfel. Intervalul acesta poate reprezenta o perioada frumoasa si creativa, atat pentru copii, cat si pentru parinti, daca este 'gestionata' corespunzator".

Pubertatea si adolescenta

In primul rand, sa facem o distinctie (oarecum empirica) intre cele doua notiuni. Cei mai multi dintre noi considera ca pubertatea reprezinta perioada de dezvoltare a atributelor sexualitatii, determinate de interventia hormonala: menstruatie, dezvoltarea bustului, a pilozitatii faciale - in cazul baietilor, etc.

Dar, in afara de aceste semne vizibile ale maturizarii, copiii cu varsta intre 10-14 ani se confrunta si cu alte schimbari, mai putin perceptibile din exterior. Sunt procesele specifice adolescentei.

Copiii devin mai constienti de sine si de cei din jur, in special de prietenii de varste apropiate. De asemenea, incep sa se detaseze de parinti, afirmandu-si din ce in ce in ce mai mult independenta.

Adolescentii incep sa gandeasca in mod mai apropiat de abstract si rational si isi contureaza propriul sistem de valori. "Avem tendinta de a ne plange de aspectele negative si problemele specifice adolescentei, dar este incredibil cat de multi factori pozitivi sunt specifici acestei perioade. Dezvoltarea emotionala si cea a intelectului sunt uluitoare", considera psihologii americani.

Cand incepe adolescenta?

Cat de puternic este individualismul adolescentilor! Diferentele dintre ei sunt cat se poate de pregnante si vizibile: unii sunt mai lenti, altii mai vioi, unii melancolici, altii vivace... Mesajul este limpede: fiecare este diferit.

In jurul varstei de zece ani, la unii dintre copii incep sa se observe schimbari de comportament specifice inceputului de adolescenta.

Uneori aceste modificari pot fi radicale, in raport cu familia. O mama isi aminteste: "Fiica mea obisnuia ca, dupa ce se intorcea de la scoala, sa bea un pahar de lapte si sa stam de vorba despre ceea ce se intamplase peste zi.

Dar, pe la varsta de 11 ani, a venit acasa intr-o dupa-amiaza, m-a salutat scurt, s-a dus direct in camera ei si a inchis usa. Am stiut atunci ca incepea sa fie adolescenta". Semnalul a fost, in acest caz, cat se poate de evident: tanara dorea sa evite un potential conflict cu mama ei, inerent in aceasta perioada, si a preferat sa-l evite, izolandu-se.

Conflictele dintre parinti si adolescenti

Una dintre cele mai frecvente caracteristici ale adolescentei o constituie spiritul de independenta fata de parinti, coroborat cu dorinta de revolta. Problema este ca nu intotdeauna aceste izbucniri ale tinerilor pot fi atribuite exclusiv adolescentei, ci si contextului familial si social.

Esti o mama excesiv de autoritara? Iti faci timp pentru a-ti asculta copilul? Ii permiti sa aiba propriile sale opinii, chiar (sau mai ales) daca sunt in contradictie cu ale tale? Ai putea avea surpriza ca adolescentul tau, care dadea impresia ca este foarte docil, sa manifeste dintr-o data un spirit rebel si sa se revolte impotriva ta, daca are impresia ca incerci sa-i controlezi fiecare miscare.

Asadar, gestioneaza cu atentie gradul de independenta pe care il acorzi copilului tau adolescent.

Sfaturi pentru parintii ai caror copii sunt adolescenti

Fii autodidacta in domeniu
Citeste carti despre adolescenta, multe edituri ofera asa ceva si iti pot oferi unele sfaturi si recomandari utile. Aminteste-ti de propria ta adolescenta, de "lupta" ta cu acneea si cu dezvoltarea fizica - prematura sau mult intarziata.

Incearca sa anticipezi modificarile care vor surveni in comportamentul copilului tau si fii pregatita pentru unele conflicte, pe masura ca isi afirma individualitatea. Parintii care sunt cat de cat pregatiti (macar teoretic, daca nu si din experienta altora) cu ceea ce urmeaza se vor descurca mai usor.

Discuta cat mai devreme cu copilul despre schimbarile care vor aparea
Daca ii vei vorbi copilului tau despre menstruatie, respectiv polutii nocturne, dupa ce aceste procese au aparut deja, este cu siguranta prea tarziu. Copiii trebuie pregatiti si familiarizati din timp referitor la modificarile de ordin fiziologic pe care le va suporta corpul lor, pentru a nu se speria in momentul aparitiei acestora.


Pe la varsta de zece ani, poti considera ca este pregatit sa perceapa si sa inteleaga destul de bine schimbarile care vor aparea.

Nu e nevoie sa provoci o "discutie serioasa" pe aceasta tema, copilul s-ar putea speria si inchide in sine. De exemplu, profita de ocazie daca il auzi spunand o gluma mai "fara perdea" si adu in discutie subiectul cu tact si diplomatie.
 

Comentarii (17)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ghfjh pe 6 Ian 2011, 20:24
    hkjbl

    sunt un baiat prost am 16 ani am inebunit ieri sau alaltaieri nu mai stiu dar bn ca stiu sac scriu

    0
    0

  • denisa pe 6 Ian 2011, 20:21
    scoala a inceput!!!!

    incep sa imi amintesc ca am fost in clasa intai si toti vb cu mine!!! dar akm numai vb aproape nimeni cu mine!!!! ieri a inceput scoala!!! astaptam ziua de ieri ca si o zi frumoasa de iarna!!!! eeeeee.....pana la urma mia placut ziua!!! nu uitati.....deny va iubeste!!!

    1
    0

  • mama pe 6 Ian 2011, 20:16
    nimic

    am inceput sa nu ma mai inteleg cu nimeni si sa cred ca sunt o per rea

    0
    1

  • liviu pe 6 Ian 2011, 20:15
    nimic

    NU MA INTELEG CU NIMENI:*:*:))

    0
    1

  • Danny pe 6 Aug 2010, 15:50
    Il urasc pe tata! continuare...

    am o sora mai mica . are5 ani si intodeauna ii acorda mai multa atentie si acum e o rasfatata insuportabila care daca ii spun ca nu o las la mine in camera sau la televizor la mine ca eu mai am un program in plus fata de al ei se duce la tata si ii spune ca am lovito , iar el o crede si ma cearta si cateodata iar nu imi da voie afara din cauza asta desi eu nu am facut nimic si nu vrea sa imi asculte si mie varianta despre ce sa intamplat , iar daca se dovedeste ca a a mintit nu isi cere scuze si nu imi ridica pedeapsa

    0
    1

  • Danny pe 6 Aug 2010, 15:47
    Il urasc pe tata! continuare...

    De multe ori mam gandit sa fug de acasa odata chiiar sa ma sinucid dar miam zis ca nu merita sami ratez viata din cauza unui dobitoc. in clasele 1-8 intodeauna imi reprosa ca sunt un prost si un lenes si am note mici si ma pedepsea si ma lovea . acum am intrat la cel mai bun liceu din oras la profilul filologie bilingv. cu media de admitere 8.40 . Dar niciodata nu mia spus felicitari si cand am intrat la liceu si iam spus ca sunt la cel mai bun din oras doar a comentat ceva cu o voce joasa

    0
    1

  • Danny pe 6 Aug 2010, 15:44
    Il urasc pe tata! continuare...

    imi place Rock-ul in general Post - Hardcore dar daca ar afla ar zice ca sunt satanist , sunt ateu nu pot accepta idea unui dumnezeu ,rai si iad etc . Dar el ma obliga sa merg intodeauna la biserica si sa ma rog in fiecare dimineata si seara si asta ma face sa detest religia. Imi place sa am parul de lungime in medie asa cum ii spun unii emo dar intodeauna cand imi creste si incep sa ma simt bine cu propria persoana si sa ma simt frumos si apreciat de altii ma duce cu forta la tuns

    0
    1

  • Danny pe 6 Aug 2010, 15:40
    Il urasc pe tata! continuare...

    vrea sa imi impuna sa ma imbrac ca un manelar cu pantofi tot timpul sau adidasi urati si pantaloni gen vintage largi cum erau inainte , urasc pantalonii aia ma simt ingrozitor in ei parca as purta saci de cartofi , de obicei port blugi skinny sau slim fit dar el intodeauna tipa la mine cand vreau sa ies afara si zice uite cum arati ca ultimul jegos daca te vede cineva imi e rusine cu tine , dute si te schimba sau nu mmai iesi nicaieri.

    0
    1

  • ramona pe 19 Mai 2010, 00:03
    certuri cu parinti

    am si eu inca o sora si doi frati nu ma inteleg prea bn cu ei mereu ne certam am incercat sa fac ceva sa ma inteleg bn cu ei sunt mai mici ca mn dar nu s.a putut dar cel mai tare ma deranjeaza faptul ca am aproape 15 ani iar parintii mey nu ma lasa seara afara nici macar pana la 20:30 deci cand vin de la scoala nu ma prea intalnesc cu mama findca este la servici ne intalnim doar ,,printe usi,, si atunci tipa la mn iar tata nu este in tara mamei mele nu i.am sp niciodata ca am prieten sau ca plac pe cineva,mama nu ma mai strans de mult in brate sa imi sp ,,te iubesc papusa,,cum facea cand eram mica acu toate secretele mele trebuie sa le tin in mine si din cauza asta am devenit o persoana mai sensibila cred eu,as vrea ca mama sa vb cu mn mai mult,sa ma inteleaga ,sa imi dea un sfat ,sa ma alinte dar cred ca nimeni nu o sa ma poate ajuta cred ca e mai bn sa ma resemnez si sa nu mai visez

    2
    1

  • yonela pe 25 Mar 2010, 22:32
    certuri ca parinti

    imi iubesc parintii dar uneori sunt ne suportabeli nu te lasa sa faci nici o data ce vrei sunt gura mereu pe noi

    0
    1

  • andreea pe 14 Feb 2010, 14:14
    cerutri cu parintii

    Si eu patesc la fel fetelor....am 15 ani si ma cert cu mama..si uneori si cu tata:| astia sunt parintii, cu conceptiile si ideile lor demodate. Am inceput sa cred k toti sunt niste comunisti . Ei n`au habar in ce secol traim . Parka mai suntem pe timpu` lu` ceasca sa ne facem prieten la 18 ani si sa ne maritam la 19:-j...

    0
    1

  • claudia pe 15 Nov 2009, 12:33
    certurile dintre mn j parintii

    ma cert in fiecare zii q ei...deoarece vin q o nota proasta de la scl...ma lasa afara doar 2 ore pe zii j atunki knd isi aduke aminte...dar ei nu realizeaza k yo am crescut k nu mai am 8 ani ci 16...m`am saturat de ei...imi impuie capu q tot felul de idei de ale lor batranesti...:((:((:((nush ce sa mai fac:((:((:((

    1
    1

  • andreea pe 19 Aug 2009, 21:42
    certuri intre mine si parinti 2

    mama am crezut k ma va intelege si k sa vb deschis cu ea dar de cate ori incerc se aprinde si nu reusim sa terminam discutia pt k ne enervam amandoua...parerea mea este ca ea tine mai mult la fratele meu pt k a fost mai bolnavicios si ia acordat prea multa atentie...acum e cel mai mare rasfatat si are el grija sa ma faca sa pic eu mereu si el sa fie ingerasul mic si inofensiv...mi-am facut un prieten la care tin foarte mult si i-am zis mamei in speranta k isi va schimba comportamentul....dar nu a fost asa in prima saptamana totul a fost ok ma intreba de el si imi era bn dar de la un timp imi z sa nu mai merg la el cu toate k ma vedeam cu el doar seara si stateam la o tereasa ...dar mai nou mi-a interzis sa mai merg acolo k zice k ma vede lumea si nu vrea sa auda k ma vorbeste lumea ...incepusem sa ma cert si cu el pt k se supara k cu el nu stau i suferam mult ...nu stiu sa mai fac:((

    0
    1

  • andreea pe 19 Aug 2009, 21:32
    certuri intre mine si parinti

    am un frate mai mik de numai 8 ani eu am 15 aproape 16 si nu ma inteleg q nici unul dintre parinti.tata e foarte strict si ma lasa afara pana la 23:00 de cativa ani incoace nu a obs k am crescut si nu a incercat sa vb cu mn.imi e atat de rusine sa le spun prietenilor sau amicilor la ora 22:30 k plec pt k stau departe......si de multe ori intarzii 10 min pt k cn se ofera sa ma conduca nu poate sa tina pasul cu mn pt k eu merg foarte repede si dak nu imi reproseaza in seara respectiva are el grija sa o faca. ooricum.mama

    0
    1

  • Elena Popescu pe 13 Apr 2009, 10:05
    Exista o forma de depresie specifica adolescentilor?

    Am o fata de 14 ani f. sensibila, mai ales in ultima vreme, nu-i mai intra nimeni in voie, este nervoasa, stresata din orice, nu vrea sa discute despre aceste probleme, iar mai nou, seara, inainte de culcare este speriata si are un fel de palpitatii care o impiedica sa adoarma. Ii spun povesti sau ii citesc si intr-un tarziu se linisteste...e normal, sau trebuie sa merg la psiholog?

    0
    2

  • larisa pe 26 Dec 2008, 16:13
    adolescenta

    Parintzy mei nu prea inteleg c este adolescenta...ma tin in kasa si incerc sa ii fuc sa inteleaga k este cea mai frumoasa perioada din viatza tuturor am 15 ani merg p 16 shi nu imi da libertatea de care am nevoie nu ma lasa sa merg l patinuar ..k prieteni ma tzyne pur shi simplu in kasa imi zike sa invat..sa fuck oridine in kamera mea..mam saturat sa fuc c zike ei..vreau mai molta libertate dak putetzy sa imi datzy un sfat c sa fuc mi ar fi de ajutor..va multumesc:*

    1
    1

  • elena pe 4 Oct 2008, 12:35
    Adolescenta

    Adolescenta este cel mai frumso lucru daca sti cum s-o iei si sa o intelegi.Adolescenta nu inseamna numi fite si baruri e.t.c.Adolescenta este lucru care ti-l aduci aminte peste ani buni si ti-ai dori sa mai fi adolescent.

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod