A dormi sau nu impreuna cu bebelusul?

Daca, atunci cand ati sosit acasa impreuna de la maternitate, bebelusul avea pregatit patutul sau, dupa cateva luni este posibil ca situatia sa se schimbe. De obicei din dorinta...

Daca, atunci cand ati sosit acasa impreuna de la maternitate, bebelusul avea pregatit patutul sau, dupa cateva luni este posibil ca situatia sa se schimbe.

De obicei din dorinta de a-l proteja mai bine si de a-i veghea somnul, unii parinti decid sa doarma impreuna cu micutii. Problema in sine este destul de controversata si a constituit subiect de dezbatere pentru multi specialisti pediatri si psihologi.

Argumente sunt de ambele parti: atat din partea celor care sustin ca este indicat, cat si din "tabara" celor care considera ca obiceiul acesta nu este recomandat pentru dezvoltarea armonioasa, din punct de vedere emotional, a copilului.

Argumente pro

Daca ai un serviciu foarte solicitant si nu ai prea mult timp la dispozitie pentru a-l petrece impreuna cu prichindelul tau, dormind impreuna cu acesta ai ocazia de a-l rasfata, a-i spune povesti si a te apropia mai mult de el. In ultima instanta, este o ocazie propice pentru a va cunoaste mai bine.

Se stie ca mamele dorm, de obicei, "iepureste", tragand mereu cu urechea si fiind atente la orice zgomot, oricat ar fi de inofensiv, care se aude din camera copilului. Si de cate ori nu se intampla sa sara din pat, convinse ca "nu este in regula ceva...", dar descopera, cu usurare, ca micutul doarme linistit. Dormind impreuna, problema se rezolva de la sine.

O serie de teste efectuate in strainatate au demonstrat ca micutii care dorm cu parintii sunt mai putin expusi riscului Sindromului Mortii Infantile Bruste (SIDS), pentru ca nu au un somn atat de profund, cum s-ar intampla daca ar dormi singuri.

Cativa pediatri americani considera ca un copil care doarme impreuna cu parintii sai este mai stabil din punct de vedere emotional, se simte mai sigur pe sine si mai protejat. Metoda este recomandata si pentru acei copii (deloc putini!) carora le este frica de intuneric.

Argumente contra

Relatia cu partenerul tau de viata va avea mult de suferit, in favoarea dormitului impreuna cu bebelusul. Cu alte cuvinte, exista riscul sa ai de castigat si de pierdut, in egala masura.

Saltele si asternuturile ar putea sa irite pielea copilului, care este mult mai sensibil si are nevoie de efectele sale personale.

Una este sa-l lasi pe micut sa doarma cu tine dupa ce tocmai s-a trezit plangand dintr-un cosmar, si cu totul alta este ca acest lucru sa devina un obicei. De altfel, cu cat trece mai mult timp, cu atat mai greu va fi sa-l dezobisnuiesti. Urmarea? Agitatie, plans, insomnie, refuzul de a se duce la culcare... Iti suna cunoscut?

Bebelusii nu au intotdeauna somnul linistit, fara ca acest lucru sa insemne ca nu se odihnesc bine. Dar se agita, se foiesc, iar acest lucru echivaleaza cu tot atatea tresariri ale tale. Prin urmare, nici o diferenta... Cel putin, daca ar dormi in camera sa, ai putea sa te odihnesti si tu in liniste.

Mai ales ca nu este nimic in neregula. In cazul in care ii este frica de intuneric, ii poti lasa o veioza aprinsa in camera, pe care o stingi dupa ce micutul a adormit.

Dupa cum vezi, balanta argumentelor este echilibrata... Alegerea iti apartine, insa tine cont ca bazele dezvoltarii afective a copilului se pun "inca din fasa", cum se spune, si ca de modul in care actionezi acum, vor depinde mult mai multe aspecte ulterioare decat ai putea sa-ti imaginezi.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod