8 lucruri pe care trebuie să le știi despre copiii care sunt victime ale abuzurilor

Abuzurile și neglijența au urmări pe termen lung asupra copiilor, iar șansele lor de a supraviețui și de a trece peste ce li s-a întâmplat depind foarte mult de acțiunile celor din jur. Află cum reacționează copiii care au avut parte de abuzuri.
Pentru a putea ajuta copiii care devin victime ale abuzurilor trebuie să fii atent la semnalele subtile pe care le trasmit și care de multe ori pot fi foarte diferite de modul în care te aștepți să reacționeze. Există un set de idei preconcepute cu privire la felul în care se comportă copiii care se află în această situație, dar tiparul stabilit nu corespunde realității.

 
Iată ce trebuie să știi despre copiii care sunt abuzați și cum poți să ajuți:

 
1. Este posibil să nu recunoască 

Dacă întrebi copilul despre situația de acasă poate fi un început, dar majoritatea copiilor nu vor recunoaște adevărul în cazul în care se întâmplă ceva care le face rău. Din păcate copiii care sunt abuzați țin cele mai bine tăinuite secrete. Cei care sunt neglijați nici nu-și dau seama că ceea ce se întâmplă este greșit pentru că este singura situație pe care au cunoscut-o până acum.
Cel mai bine este să fii foarte atent la detalii și să ai încredere în intuiția ta dacă ai impresia că un copil nu este tratat așa cum trebuie.

 
2. Abuzurile verbale și emoționale nu sunt vizibile

Abuzurile și neglijența pot îmbrăca foarte multe forme, iar unele dintre ele nu lasă urme vizibile. Cei care comit abuzurile își aleg copiii drept victime pentru că sunt vulnerabili și ușor de manipulat. Nu ar avea niciun efect să-i spui unui adult că va fi trimis la colț dacă va spune cuiva ce i se întâmplă, dar un copil va ține minte amenințarea tot timpul. Vânătăile sau fracturile sunt ușor de observat, dar un echilibru emoțional fragil necesită mai multă grijă și atenție la lucrurile mărunte. 

 
3. Bolile psihice și alcoolismul apar adesea concomitent

Potrivit specialiștilor, părinții care se luptă cu depresia vor avea foarte des și probleme cu alcoolul, iar în timp ce aceste lucruri se petrec copiii își ascund sentimentele și adesea nu au hrană sau haine suficiente pentru că nu are cine să aibă grijă de ei.

 
4. Copiii abuzați sau neglijați sunt foarte des afectați de bullying la școală

De multe ori când te uiți la copii ți se pare că sunt toți foarte asemănători la aceeași vârstă, dar cei care au parte de abuzuri sunt mult mai des victime ale bullying-ului, în primul rând pentru că de acasă sunt obișnuiți cu o atitudine agresivă și au o imagine de sine negativă.

 
5. Cei care comit abuzurile, ca și victimele, pot fi persoane foarte diferite 

Nu te mira dacă abuzurile provin de la o bătrânică aparent inofensivă și zâmbitoare sau de la cineva mult mai tânăr. Vârsta sau profesia nu contează când vine vorba despre abuzuri.
Potrivit specialiștilor, s-au înregistrat abuzuri din partea părinților, bunicilor, membrilor bisericii, medicilor sau vecinilor. Cei abuzați pot fi timizi, extroverți sau persoane retrase. Fiecare situație trebuie analizată cu mult calm și flexibilitate pentru a determina ce se întâmplă de fapt și care sunt măsurile potrivite pentru a proteja copiii.

 
6. Nu este suficient să înveți copiii că străinii pot fi periculoși

Din păcate de cele mai mute ori cel care comite abuzurile nu va fi un străin, ci o persoană pe care copilul o cunoaște și în care are încredere. Persoanele care rănesc copiii știu exact cum să-i manipuleze, folosindu-se de temerile lor și amenințându-i cu noi abuzuri sau pedepse. Trebuie să-i clarifici copilului că trebuie să spună dacă cineva îl amenință sau îl rănește și că nu va fi pedepsit pentru că dezvăluie ceea ce i se întâmplă.

 
7. Copiii care supraviețuiesc s-ar putea simți vinovați

Chiar dacă sunt obligați să plece de lângă un părinte care comite abuzuri sau îi neglijează copiii s-ar putea simți vinovați pentru că nu au reușit să-și salveze părintele sau cel puțin să-l ajute.

 
8. Chiar și o singură persoană poate face diferența

Chiar dacă nu au mulți adulți care să-i susțină, este suficient să existe cel puțin o influență benefică pentru a motiva copiii să-și revină și să continue să lupte pentru a-și realiza idealurile. Contează foarte mult să le spună cineva în fiecare zi că merită să fie iubiți și că nu vor fi singuri niciodată.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod