5 soluții pentru a gestiona zahărul din alimentația copiilor

Te gândești că mănâncă prea multe dulciuri și vrei să previi efectele negative? Descoperă cum poți reduce zahărul din alimentația copiilor.
Știm cu toții că fiecare copil iubește dulciurile, însă nu este simplu de stabilit care este limita și când sănătatea copilului ar putea fi periclitată. Cu siguranță că vrei să-l vezi fericit și nu-ți face plăcere să-i interzici mâncărurile preferate, însă uneori poate te întrebi dacă nu este prea mult și ce ar trebui să faci. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă nu știi sigur cum să gestionezi zahărul din alimentația copiilor. Majoritatea părinților au îndoieli similare, iar răspunsurile nu sunt întotdeauna în alb și negru. Există și o zonă gri, în care poți lăsa copilul să savureze ceea ce îi place fără să te simți vinovat. 
Uneori este mai bine să-ți folosești creativitatea decât să aplici tot timpul reguli rigide, care nu se adaptează la felul în care mănâncă cel mai mic membru al familiei. 

 
Iată câteva metode pentru a diminua zahărul din alimentația copiilor:

 
1. Încearcă regula de 3 pe săptămână

Dacă vrei să-ți antrenezi și copilul în activitatea de reducere a consumului de zahăr te poți gândi la un joc. Faceți o listă cu dulciurile lui preferate și, în fiecare săptămână, lasă-l să aleagă 3, în funcție de rezultatele pe care le-a avut la școală sau dacă a fost harnic acasă.
În acest fel îl vei motiva și nu va avea impresia că i se interzice tot ceea ce este bun. Se va implica în mod activ în obținerea dulciurilor, iar consumul de zahăr nu va fi prea ridicat.

 
2. Permite dulciurile la ocazii speciale sau în cadrul activităților școlare

De sărbători, la zilele de naștere, când merge la bunici sau atunci când realizează proiecte sau chiar un simplu picnic alături de colegii de la școală nu este util să-i impui copilului să nu mănânce deloc dulciuri. Cei din jur le vor savura cu siguranță, iar cel mic se va simți exclus. Mai bine limitează numărul de prăjituri sau bomboane, în loc să încerci să le pui pe „lista neagră”. 

 
3. Nu favoriza crearea unei imagini negative despre dulciuri

Potrivit specialiștilor, contează foarte mult să nu-i creezi copilului o stare de teamă când vine vorba despre calorii, zahăr sau greutate. Pe termen lung o astfel de abordare va crește riscul apariției tulburărilor alimentare precum bulimia sau anorexia.
Arată-i copilului că nu există alimente „bune” și „rele”, ci exersați împreună modul în care trebuie combinate pentru a obține un meniu echilibrat și sănătos. Învață-l că poate consuma bomboane sau prăjituri dacă la nivel de zi 85% din mâncare a fost sănătoasă. De asemenea, puteți alege una sau două zile pe săptămână când în loc de dulciuri va consuma numai fructe. Experimentează cu arome exotice pentru a-i arăta copilului că gustul dulce nu provine numai din alimente hipercalorice.

 
4. Consumul ocazional, în afara meselor sau gustărilor

Este util să înveți copilul să nu mănânce dulciuri atunci când îi este foame. În afară de faptul că nu sunt sățioase și afectează negativ glicemia, nu este bine să se obișnuiască să considere că nu a terminat de mâncat până nu a gustat și ceva dulce.
Astfel, poți disocia mesele de dulciuri. Oferă-le numai după 1-2 ore după ce a mâncat, dar niciodată în loc de gustare. Dacă i se face foame este bine să ai la îndemână unt de arahide, nuci crude, migdale, semințe de floarea soarelui sau brânză. În plus, învață-l să se gândească și în timp ce mănâncă dulciuri dacă trebuie neapărat să termine prăjitura sau dacă mai are nevoie de încă o bomboană. În acest fel va limita cantitatea de zahăr și va gusta din nou numai când vrea să regăsească aroma specială.

 
5. Ia măsuri mai stricte dacă observi efecte negative asupra copilului

Deși este bine să eviți abordările categorice, în situațiile în care copilul suferă de afecțiuni precum dermatita atopică sau eczema un consum ridicat de zahăr ar putea să-i înrăutățească starea. În acest caz poți prepara rețetele care-i plac folosind îndulcitori cu un indice glicemic scăzut. 
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod