Regulile shopping-ului ecologic

Sa iti pese de mediu atunci cand faci cumparaturi este o modalitate mai mult decat la indemana fiecareia dintre noi, pentru a face lumea in care traim mai sanatoasa si mai sigura.
Sa iti pese de mediu atunci cand faci cumparaturi este o modalitate mai mult decat la indemana fiecareia dintre noi, pentru a face lumea in care traim mai sanatoasa si mai sigura. Este o cale, printre altele, prin care putem sa dam o sansa in plus copiilor nostri. Cumparaturile eco sunt un stil care imbina nevoia de shopping cu necesitatea de a continua sa traim pe aceasta planeta noi, dar si copiii copiilor nostri.

Alegerile pe care le faci au efecte mai tarziu. Principiul este acela de a intelege ca gesturile simple au efecte mari si ca repetitia gesturilor mici are alta valoare daca ne gandim ca suntem peste sase miliarde si jumatate de oameni pe planeta.
In spiritul acestei idei iti propun 11 reguli de baza, care, aplicate constant, chiar si partial, vor transforma partidele de cumparaturi in actiuni ecologiste.

1. Ia sacul, nu punga! Daca ai de ales intre un pachet de 250 de grame de cafea si unul de 1 kilogram, ia-l pe al doilea. Cumpara pachetul de doua kilograme de faina, nu pe cel de un kilogram.

Zece, dintr-o suta de kilograme de gunoi, sunt formate din ambalaje. Cumparand o cantitate mai mare per pachet, reduci cantitatea de ambalaje.

10% din valoarea produselor se reflecta in ambalaje. La fel si in cazul produselor de tip PET. Investitia de energie este sensibil aceeasi, fie ca este vorba despre un recipient de un litru sau unul de cinci litri.
Evita-le pe primele!

2. Refuza pungile de plastic! Este mai simplu decat crezi. Plus ca este absolut inedita reactia celor din jur in momentul in care o sa spui, elegant, casieritei ca nu ai nevoie de pungi de plastic, si ca ai pungile tale de panza. Este chiar amuzant! Daca nu ma crezi, incearca!

3. Evita marfa supra-ambalata! Este un gen de produs pe care il gasesti peste tot. Pachetul cu carne in tavita, acoperit cu folie de plastic, pus ulterior de vanzator in punga de plastic, pentru ca, dupa ce platesti ce ai cumparat, totul sa ajunga, din nou, intr-o alta punga, tot de plastic. Acasa, toate aceste ambalaje ajung imediat la cosul de gunoi.

4. Cumpara produse din materie prima reciclata: servetele, hartia pentru toaleta.
Renunta la prosoapele de hartie din bucatarie si foloseste prosoape de panza.

  • Cumpara doar produse ambalate in materiale reciclate. Sunt marcate cu un triunghi realizat din trei sageti.

  • Cumpara produse confectionate manual, asa numitele hand-made.

  • Cumpara haine cu fibre in amestec, opteaza pentru fibre de lana, lycra si fibre sintetice in locul bumbacului. In procesul tehnologic, fibra de bumbac este un foarte mare consumator de energie, iar pentru culturile de bumbac se folosesc cantitati extrem de mari de apa, pesticide si ingrasaminte chimice. Productia acestor chimicale polueaza, iar folosirea lor, la fel. Daca ai posibilitatea, opteaza pentru haine confectionate din bumbac ecologic.
    Sunt scumpe, dar merita!

  • Foloseste produse naturale pentru spalat si curatat (incearca otetul, sucul de lamaie si bicarbonatul - vei vedea ce minuni stiu sa faca in casa!).

5. Uita de produsele de unica folosinta! Pahare si farfurii de plastic, aparate de ras de unica folosinta si altele. Aceste produse costa mult si au o durata de viata extrem de scurta. Si nu trebuie sa consideri ca exagerezi daca iti prepari cafeaua singura sau aduci, in termos, cafea de acasa, in loc sa apelezi la dozatorul de la serviciu.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Marcela Ilas pe 29 Ian 2009, 09:36
    Bumbacul ecologic

    Am citit articolul Regulile shoppingului eco.Va rog sa-mi scrieti ce insemne sau ce denumire are bumbacul ecologic pe etichetele de pe imbracaminte.Multumesc.

    0
    0

  • alin pe 19 Apr 2008, 14:51
    darga Lavy

    Din comentariul tau rezulta ca esti un om egoist, agresiv, care nu poate intelege mai mult decat are sub nas.Presupun ca esti genul de persoana care lasa gunoi in urma dupa ce merge la iarba verde, unde a ascultat manele. Cumparaturi eco este un punct de vedere foarte bun, pe care daca l-am respecta cat de cat am trai, toti, inclusiv tu Lavy (obeserv ca te semnezi cu y in coada... draga Lavinia, probabil!), intr-un mediu mai bun, mai putin agresi, mai curat. Eu nu ma duc cu sacose de panza, dar le adun pe cele de plastic si le duc inapoi la buticul cu zarzavaturi din coltul blocului... Lavy, acestu subiect face lagatura cu chestiuni care tin de stil, personalitate si de atitudine... Si inca ceva oricare dintre noi poarta mult mai multe tesaturi sintetice decat stie... Nu te sfatuia textul sa nu cumperi bumbabc ci sa-ti folosesti capul.... Stii ce este ala cap? Asta este parerea mea, iar pentru editor, mi-ar placea sa gasesc mai multe subiecte pe tema asta... Toate bune dragilor

    0
    0

  • Lavy pe 19 Apr 2008, 09:03
    ECO CRAP

    mai... hai sa fim seriosi... ce prostii... sa cumperi mai multa cafea decat iti trebuie, o cantitate mai mare de produs care o sa iti expire, sa folosesti pungi de panza, eventual si sa iti curga ceva prin ele pana acasa... foloseste haine din material sintetic, nu bumbac, da , normal, care nu sunt comfortabile si chiar pot provoca alergii... foloseste produse naturale pt curatat... sa vad spaland geamurile cu apa cu otet- va rugati moartea... hai sa fim seriosi... lumea a evoluat spre confortul nostru, de asta nu mai suntem in Evul Mediu, pt ca avem anumite facilitati de care sa ne bucuram. Ar trebui sa ne gandim si la viitorul nostru dar nu chiar sa facem prostiile astea de 'eco stuff'. Ar trebui sa incepem prin simplul fapt de a recicla... si dupa aia mai putem povesti de pahare de unica folosinta si alte aberatii...

    0
    0

  • aly13 pe 18 Apr 2008, 17:05
    de dorit

    cat mi-as dori ca lumea sa constientizeze importanta pe care o are fiecare actiune de genul celor enumerate in articol! se zice ca cel mai greu este inceputul..... asa ca...haideti sa avem grija de mediul in care traim!

    0
    0

  • a-dinutza pe 18 Apr 2008, 10:39
    cumparaturi eco

    e un articol interesant, chiar niste idei ff bune, dar ma intreb, daca persoanele adulte care sunt mai constiente de situatia ecologica de azi nu respecta aceste "reguli", cei mici de la cine sa vada si sa invete?cred ca e nevoie de o campanie mai ampla de informare....etc. si inca ceva - credeti ca azi,in "epoca" consumului si agonisirii de bunuri, se mai gandeste cineva la bunurile si lada bunicii? la reconditionare a mobilei?e clar ca o arunca direct. si fiind in graba tot timpul, cine se mai gandeste sa mearga la magazin cu pungi de panza? ne place sa fie totul f bine ambalat si curat...nu?concluziile?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod