Overdraftul - un altfel de credit pentru familia ta

Au aparut cateva cheltuieli neprevazute in familie si trebuie sa gasesti o solutie cat mai rapida pentru rezolvarea acestora. In acest caz, poti apela la un overdraft...
Au aparut cateva cheltuieli neprevazute in familie si trebuie sa gasesti o solutie cat mai rapida pentru rezolvarea acestora. In acest caz, poti apela la un overdraft, creditul cel mai usor de obtinut.  

Ce este overdraftul?


Overdraftul este o facilitate oferita angajatilor firmelor ce au incheiat conventii cu bancile. Cunoscut si sub denumirea de descoperire de cont, el consta in faptul ca posesorul unui astfel de card are acces la un credit stabilit de banca emitenta impreuna cu firma angajatoare. Descoperirea de cont se acorda in baza unui card de debit.

Cum poti obtine overdraftul?


Una din conditiile pentru a-ti face overdraft este de a avea un card de salariu la banca respectiva si o vechime de minim sase luni, consecutiv, la actualul loc de munca.

De regula, firma la care lucrezi si care garanteaza creditul, nominalizeaza salariatii care pot beneficia de acest tip de imprumut si hotaraste plafonul de creditare.


Documentele care ti se solicita nu sunt prea stufoase, nu ai nevoie de adeverinta de salariu si de copie dupa cartea de munca pentru ca firma angajatoare este cea care "garanteaza" creditul oferit de banca. Exista posibilitatea ca overdraftul sa fie aprobat in maximum zece zile lucratoare de la emiterea cardului.

Dobanda pentru sumele utilizate din descoperirea de cont si-o ia automat banca, in momentul in care salariul se vireaza pe cardul de debit. De obicei, dobanda aplicata cardurilor de debit cu overdraft este mai mica decat cea a cardurilor de credit.

In general, creditul cu overdraft oferit reprezinta echivalentul a trei pana la noua venituri lunare nete.

Cum se ramburseaza un overdraft?


Modalitatea de rambursare a overdraftului este diferita de cea a unui credit obisnuit sau chiar de modalitatea de rambursare a sumelor trase de pe cardul de credit.

In fiecare luna este obligatoriu sa platesti bancii doar dobanda aferenta sumelor trase din descoperitul de cont si, daca doresti, poti sa rambursezi o parte din principal, fara a exista o suma minima.

Rambursarea sumelor utilizate se poate face prin alimentari salariale - cea mai frecventa modalitate, dar si prin depunerea de cash la ghiseul bancii sau prin transfer din alte conturi ale detinatorului.

Exista si situatii cand banca impune rambursarea integrala sau partiala a sumelor trase din overdraft. In principal, acest lucru se intampla cand detinatorul de card doreste sa renunte la el sau nu mai este salariatul firmei cu care banca a negociat acordarea acestei facilitati.
De asemenea, se solicita rambursarea sumelor trase si atunci cand expira perioada de valabilitate a conventiei de finantare.

In situatia in care un detinator solicita anularea overdraftului, iar suma datorata bancii este mare, banca poate lua in calcul si negocierea unei scheme lunare de rambursare. De asemenea, mai exista posibilitatea de a lua un credit de nevoi personale pentru a achita datoria de pe card.

Avantajele overdraftului


  • Rapiditate
  • Nu ai nevoie de garantii sau giranti
  • Nu este nevoie sa faci mai multe drumuri la banca, pentru ca este suficient sa completezi formularele-tip la serviciu
  • Dobanda o vei achita numai pentru suma retrasa din cont si nu pentru tot imprumutul
  • Nu este obligatorie rambursarea lunara a unei sume minime din valoarea creditului
  • Banii sunt la dispozitia ta in orice moment

Dezavantajele overdraftului


  • Dobanda mai mare (peste 20%) fata de un credit de nevoi personale (cu o dobanda anuala cuprinsa intre 18 si 20%)
  • Diminueaza radical capacitatea de indatorare

 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • PATRASCU DUMITRA pe 25 Ian 2016, 15:17
    overdraft

    in cat timp trebuie returnata suma folosita din overdraft fara a fi perceputa dobanda, LA BANKPOST?

    0
    0

  • Lavinia pe 22 Mar 2015, 20:54
    overdraft

    Buna Cristi! Depinde de gradul de indatorare pe care il ai. In principiu, atunci cand ai o descoperire si vrei sa faci un alt imprumut, banca iti ia in considerare ca rata deja existenta un procent din limita totala de overdraft aprobata de banca: ex: 2-5%.

    0
    0

  • Lavinia pe 22 Mar 2015, 20:51
    overdraft

    Buna Teo! Pentru a lichida o descoperire, chiar daca ai banii pe cont, trebuie sa mergi la banca si sa faci o cerere de reziliere/anulare limita de descoperit de cont. Altfel, banii vor ramane pe contul tau.

    0
    0

  • Teo pe 11 Feb 2015, 10:59
    overdraftul

    Am o descoperire de cont. Vreau sa o lichidez. Am banii pe card. Cum se procedeaza ca banca sa ia banii care mi i-a dat? Trebuie sa fac o cerere, sau cum? Asa, banii fiind pe card sunt oricand la dispozitia mea. Este suficient doar sa fie suma integrala pe card? Dar banca nu opereaza de la sine. Care-i procedura? Cu multumiri.

    0
    0

  • cristi pe 24 Feb 2009, 14:58
    overdraft

    Daca am deja un credit la banca, pot sa fac aceasta descoperire de cont? Multumesc

    0
    0

  • Dan pe 23 Feb 2009, 12:12
    greu

    LA overdraft firma este cea care garanteaza creditul. Banca o sa recurga la popriri sa-si recupereze banii.

    0
    2

  • ana pe 10 Feb 2009, 21:37
    overdraftul

    buna seara am si eu o intrebare! daca am luat 6 salarii si le-am cheltuit si firma la care lucrez da faliment eu ce fac? cum dau banii inapoi? va multumesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod