Opteaza pentru izolarea termica a locuintei

Potrivit Directivei 91 din 2002, toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa aplice un program de reabilitare termica. De stiut este si faptul ca acest program...
Potrivit Directivei 91 din 2002, toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa aplice un program de reabilitare termica. De stiut este si faptul ca acest program se aplica atat pentru cladirile de locuit, cat si pentru cele publice (mai vechi de patru ani) si va deveni obligatoriu. Astfel, daca nu ai un certificat termic, te vei afla in incapacitate sa cumperi, sa vinzi sau sa iti faci polita de asigurare pentru respectiva locuinta.

Cel mai de pret avantaj al izolarii termice a locuintei tale este reducerea consumului de energie termica (utilizat pentru incalzire) cu pana la 50%. Daca stai si te gandesti, investitia este una nu foarte mica, dar ti-o amortizezi in cativa ani. Totusi, ce materiale poti folosi si la ce valoare se ridica acestea?

Pentru izolarea termica a locuintei poti alege fie polistiren expandat/extrudat, fie vata de sticla/bazaltica.
Daca locuiesti intr-o zona in care temperaturile sunt mai scazute in majoritatea anului, solutia optima este izolatia termica pe suprafata exterioara a cladirii. De ce? Pentru ca miscorezi riscul aparitiei condensarii a vaporilor de apa, iar capacitatea de stocare a caldurii va fi mult mai mare.

Aproximativ 35% din caldura unei camere se pierde prin peretii exteriori, pana la 25% prin acoperis, 10% prin ferestre, 15% prin pardoseala, iar 15% prin usi. Printr-o izolare termica exterioara a peretilor, se acumuleaza caldura in incapere si se echilibreaza temperatura. Daca vei folosi materiale de calitate, in mod sigur peretele izolator exterior nu va ingheta, chiar daca afara va fi o temperatura foarte scazuta.

Un calcul rapid al lucrarilor de izolare termica exterioara a unei locuinte te poate face sa scoti din buzunar pana la 2500 lei.
Bineinteles ca exista diferente de pret si de aceea trebuie sa tii cont de calitatea produsele pe care doresti sa le utilizezi, configuratia apartamentului, daca are o suprafata exterioara mai mare, manopera etc.

Specialistii spun ca blocurile de beton sunt cele mai scumpe de reabilitat, fiind urmate de cele realizate din placi prefabricate. Daca locuita ta este din caramida, poti sa rasufli usurata - te va costa mai putin reabilitarea termica.

Pentru o izolare sigura, poti opta pentru scandurile din PVC, care se monteaza peste caramida, pe un profil de aluminiu. Nu uita ca in lunile de toamna, astfel de materiale pot avea reduceri de pana la 30%!

Daca te-ai decis sa folosesti polistiren pentru termoizolarea exterioara a locuitei, trebuie sa stii ca este unul dintre cele mai indicate materiale.
De ce? Pentru ca pe langa faptul ca este un foarte bun termoizolant, elimina puntile termice, nu afecteaza rezistenta cladirii si nu ii modifica foarte mult arhitectura.

Vata minerala este un alt material foarte eficient in izolatarea termica exterioara, fiind foarte flexibila si de aceea o poti utiliza si la reabilitarea fonica a pardoselelor, dar si a mansardelor.

Daca doresti, poti folosi un termosistem cu vata minerala si mortare silicatice. Se pare ca acesta este mult mai sigur si te fereste de condens.

Izolatia interioara a locuintei este si ea indicata, dar trebuie sa stii faptul ca are si cateva dezavantaje: iti reduce numarul de metri patrati din locuinta, nu iti corecteaza eventualele denivelari de pereti, iar peretele fals rezultat nu este foarte rezistent.

Nu incerca sa iti izolezi termic locuita fara sa apelezi la niste specialisti.
Daca lucrarea executata nu este una de calitate, pot aparea mai multe dezavantaje, printre care se numara si condensul: termoizolatia devine umeda, iar vopseaua din exterior incepe sa cada. In acest caz, nu iti mai ramane decat sa utilizezi un material care poate impiedica apa sa mai produca un condens, sa se mai infiltreze in pereti sau, dupa caz, acoperis.
 

Comentarii (23)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • llumy pe 27 Apr 2015, 20:48
    putem risca?

    Avem apartamentul izolat exterior cu polistiren de 10 cm, peretele dinspre N si prin interior cu polistiren de 5; putem risca sa punem mobila pe pe acest perete ? Multumesc anticipat!

    2
    0

  • Galatescu E. pe 15 Iul 2014, 14:18
    Polistiren ca izolator termic la cladiri din caramida

    Blocurile de caramida (an constructie 1970) se pot izola termic cu polistiren fara riscuri? Am inteles ca acest material este interzis in UE pentru izolarea blocurilor si caselor de caramida.

    2
    3

  • ploscadragos pe 13 Feb 2012, 11:38
    mucegai si izolatie

    Locuiesc intr-n-un bloc construit acu 3,4 ani in eforie sud,etaj 1,bloc nou izolat pe exterior polistiren de 10.La parter si deasupra nu locuieste nimeni.Incalzirea este pe panouri radiante monate pe tavan.Temperatura nu este uniforma cam 20 gradela mijloc si sus iar la nivelul parchetului 15.Am cumparat aparate de dezumidificat dar degeaba mucegaiul tot apare si chiar apa pe parchet.Intrebarea mea este ce e bine sa fac?izolatie pe inerior dar cu ce?polistiren sau vata minerala cu rigips?plus,tb scos parchetul si izolat cu polistiran si turnata iar sapa?va multumesc

    21
    4

  • denisa pe 21 Iul 2011, 14:47
    Doresc izolare exterioara a apartamentului

    Locuiesc in Cluj intrun apartament,stand la etajul 3..as dori sa mi se faca niste izolari exterioare...vecini mei refuza....eu insa caut pe cineva autorizat care e dispus sa imi faca doar mie izolarea exterioara...Se ofera cineva??? Lasati'mi un e'mail si va contactez eu!

    16
    8

  • AQUA pe 10 Mai 2011, 10:01
    autorizatii izolare exterioara mansarda

    Am o mansarda din lemn acoperita cu plastic,doresc sa o izolez la exterior cu polistiren sa pun amorsa speciala si sa dau o culoare,as vrea sa stiu daca am nevoie de autorizatie ca sa renunt la acel lambriu de plastic,multumesc

    13
    1

  • stefan pe 4 Apr 2011, 00:10
    izolarea termica a paratamentului URGENT

    Locuiesc in Drumul Taberei, intr-un bloc cu 4 etaje, la etajul 1. Va rog mult de tot sa-mi trimiteti si mie adresele si numerele de telefon a catorva firme pentru izolarea termica exterioara a apartamentului. Vreau sa fac urgent izolarea peretilor cu polistiren de 10 cm. Apartamentul este pe colt, asadar am aproximativ 50 mp.

    18
    4

  • carmen pe 28 Mar 2011, 20:43
    firme pt izolare

    Buna ziua Va rog sa imi trimiteti un mail cu firme serioase care se ocupa de izolari ext. Fac apel catre cei care au izolat apartamentul/ casa, si sunt multumiti sa imi trimita si mie u mail cu nr tel al firmei respective

    17
    8

  • Claudia pe 4 Feb 2011, 10:51
    termoizolatie apartamente sau case

    Pentru mai multe detalii referitoare la termoizolarea apartamentului sau casei dumneavoastra va rog sa ma contactati la numarul de telefon 0742 055 049

    12
    1

  • radu pe 13 Ian 2011, 17:07
    izolare termica exterioara

    doresc sa-mi trimiteti pe e-mail firme ce se ocupa cu reabilitarea exterioara a apartamentelor apartament la etajul 3 .

    8
    3

  • Mendez Luis pe 17 Nov 2010, 06:56
    preturi la izolare termica cu poliestiren

    Buna dimineata, doresc sa stiu care sunt preturile care se practica pentru izolarea termica cu poliestiren de 10 cm. De asemenea daca aveti o lista cu firme care fac aceste lucrari. Am o casa la rosu si vreau imediat cum se incalteste vremea in luna martie sa fac lucrarea. Multumesc

    35
    5

  • ciuca vasile pe 10 Nov 2010, 21:02
    izolatii

    Buna ziua vreau sa spun ca inca in ro nu se cauta calitatea ci cit mai ieftin si dupa aceea ne plingem ca ne cade termosistemul iefti platim ieftin ne tine polistirenul recomandat pentru fatada este eps 80 f este singurul care suporta incarcari materiale dar bine inteles ca este mai scump decit polistirenul de interior care nu suporta incarcari materiale. deceea mkpl

    14
    3

  • dobrescu catalin pe 18 Oct 2010, 15:54
    cum izolez o casa

    CE FEL DE IZOLATIE IMI TREBUEIE PT CASA AM CUMPARAT DE 5MM

    16
    0

  • Nelu pe 2 Aug 2010, 22:15
    reabilitare exterioara

    doresc sa-mi trimiteti pe e-mail firme ce se ocupa cu reabilitarea exterioara a apartamentelor

    9
    2

  • Florin pe 23 Apr 2010, 09:44
    reabilitare exterioara

    doresc sa-mi trimiteti pe e-mail firme ce se ocupa cu reabilitarea exterioara a apartamentelor

    4
    0

  • Maris Remus pe 14 Apr 2010, 21:18
    se izoleaza interior si exterior peretii?

    As dori sa stiu daca sunt efecte negative asupra peretilor din caramida daca ii izolez cu polistiren atat la exterior cat si la interior.

    26
    2

  • Dan pe 8 Mar 2010, 19:40
    Vreau sa-mi izolez casa cu polistiren extrudat in interior

    Dati-mi si mie niste sfaturi.

    29
    12

  • Ioana pe 23 Apr 2009, 11:13
    izolatie

    Sfatul meu e sa angajati muncitori calificati pentru a efectua izolatia, asa o sa puteti controla lucrarea. Cel mai bine ar fi sa angajati pe cineva pe baza unei recomandari. Din pacate la noi lucrurile se cam fac de mantuiala. Ptr Elena130: Chiar daca ai izolat tavanul beciului peretii sunt umezi si permit trecerea umezelii. Avand in vedere ca umezeala din beci nu poate fi eliminata datorita inundatiilor: o solutie ar fi izolarea apartamentului pe interior (pardoseala+pereti). Insa, pierzi spatiu si umezeala e tot acolo practic dar 'mascata'. Alta solutie ar fi scoaterea umezelii din peretii beciului (intr-o perioada fara ploi) si izolarea completa a acestor pereti. Varianta asta e cosisitoare si nu stiu daca hidroizolatia ar tine piept inundatiilor.

    4
    0

  • cosmin pe 3 Mar 2009, 10:04
    de unde se face rost de autorizatie shi la ce pret

    Va rog sa imi spuneti si mie de unde pot face rost de autorizatie de izolare in regim propriu si la ce pret ajnge Va multumesc anticipat

    7
    0

  • Matei Anca pe 8 Feb 2009, 10:20
    reabilitare exterioara

    doresc sa-mi trimiteti pe e-mail firme ce se ocupa cu reabilitarea exterioara a apartamentelor; am doua apartamente in dr. taberei etaj 4 si 5

    3
    1

  • dduu1rruu pe 1 Feb 2009, 13:28
    termoizolare

    in vara am izolat termic blocul, la exterior, folosind polistiren estrudat, deoarece cam75%din apartament e la nord.totul bine si frumos, pana acum o saptaman, cand unul din pereti s-a desprins, adica a ramas doar polistirenul, plasa si adezivul inca mai flutura precum o coala de hartie.de ce s-a intamplat asta, mesterii, firma de fapt nu mai sunt de gasit, si nu stim ce sa facem.peretele respectiv e mare, nu are nici un geam, e doar zid.daca poate cineva sa ma ajute, va multumesc anticipat.

    3
    3

  • pantera_dacs pe 21 Oct 2008, 00:04
    Izolarea termica a apartamentelor.

    Locuiesc intr-un bloc cu regim mixt de prprietate.Privitor la problema incalzirii si altor reparatii capitale a proprietatii comune ,Primaria, in calitate de coproprietar ar trebui sa se implice.Nu cunosc macar o situatie in care primaria sa se fi implicat benefic in administratie,et .Inafara aportului financiar din partea acestui coproprietar blocul mai are si alte dezavantaje care nu sunt cuprinse in nici-o lege atunci cand se pune problema izolarii termice:una din cele doua scari a fost consolidata dupa revolutie, alta nu.Legea face o distinctie intre blocuri construite inainte de 50 si alte constructii ulterioare atunci cand se pune problema dosarelor de aprobari.Exista si alte impedimente cum ar fi lipsa proprietarilor de la domiciliu si dezinteresul acestora in a antama lucrari pe cont propriu, finantate de fiecare proprietar in parte;in primul rand costul mare ,in al doilea rand dezinteresul datorat perioadei de lucru care ar scoate apartamentele din circuitul de inchiriere.E de fapt aceeasi filozofie a romanului conform careia dupa mine 'sa vina si Potopul'.Firmele sa plateasca,sa-si scoata banii din impozite,ori sa plateasca facturi mari la consum.electric scotindu-si tot de acolo cheltuielile.Daca nici asa nu sunt interesate tot nu se ajunge vreodata la consens.Ce rezulta?Ca legea nu se poate aplica in asociatia noastra. Desi in bloc stau persoane care fac parte din legislativ,ei nu se implica nici decum in rezolvarea situatiei. Mentionez doar ca blocul nostru a fost deconctat de la gaze si apa calda acum 5 ani de zile.

    4
    0

  • elena130 pe 14 Oct 2008, 13:59
    izolare apartament parter

    Va rog sa-mi dea cineva un sfat pentru izolarea apartamentului de la parter. Desi am izolat tavanul beciului cu polistiren tot este in casa un iz de mucegai si de umezeala. Mentionez ca subsolul blocului este umed si cand ploua torential se inunda de la reteaua de canalizare. Va multumesc.

    6
    0

  • anetadiaconu pe 5 Sep 2008, 14:06
    izolarea termica a apartamentului

    Mie mi-a executat lucrarea de izolare termica a apartamentului,in vara aceasta ,o firma specializata pe acest tip de lucrari. Dupa terminarea lucrarii, seful acestei firme a refuzat sa-mi dea chitanta pentru suma platita acestei lucrari . Deasemenea , nu mi-a dat nici un certificat de garantie a lucrarii,spunand ca nu vor fi probleme de acest gen.In acest caz , cine imi da un certificat de reabilitare termica a apartamentului?Nici altor proprietari de apartamente din acelasi bloc, la care aceeasi firma a executat acelasi tip de izolatie termica , nu le-au fost date chitante de plata a lucrarii sau vreun certificat de garantie a lucrarii, firma motivand ca nu da chitante si certificate de garantie asupra lucrarilor efectuate.

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod