Ce trebuie sa stii despre fondul de rulment si fondul de reparatii

Te-ai intrebat vreodata ce este fondul de rulment, pe care il platesti in fiecare an, si la ce foloseste el? Dar cel de reparatii? Intr-o scurta definitie, fondul de rulment este o plata anticipata...
Te-ai intrebat vreodata ce este fondul de rulment, pe care il platesti in fiecare an, si la ce foloseste el? Dar cel de reparatii? Intr-o scurta definitie, fondul de rulment este o plata anticipata pe care tu, ca proprietar de locuinta, o depui la Asociatia de Proprietari de care apartii, in vederea platilor catre furnizori; fondul de reparatii este suma folosita exclusiv pentru construirea, consolidarea sau modernizarea imobilului in care stai.

Anul trecut, Guvernul a aprobat Legea nr. 230/6.06.2007, prin care fondul de rulment, odata obligatoriu, a devenit doar un fond optional. Locul acestuia a fost luat de fondul de reparatii.

Fondul de rulment


Fondul de rulment se calculeaza in functie de: 

  • Numarul de persoane inregistrate in Cartea de Imobil ca locuitori in cadrul cladirii/scarii pentru care s-a constituit Asociatia de Proprietari.
  • Cota-parte indiviza de proprietate din proprietatea comuna (suprafata utila a apartamentului sau spatiului cu alta destinatie).
  • Dupa natura serviciului facturat (de exemplu cheltuielile pentru incalzire).

Valoarea fondului de rulment trebuie sa fie egala cu suma corespunzatoare acoperirii cheltuielilor lunare, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, dintr-un an calendaristic. Fiecare proprietar beneficiaza de propriul fond de rulment pentru acoperirea cheltuielilor curente, asa cum s-a stabilit de Adunarea Generala a Proprietarilor.

Fondul de rulment constituit se utilizeaza numai pentru plata facturilor curente, aferente consumurilor lunii anterioare.
Dupa plata facturilor curente, fondul de rulment se reintregeste lunar prin incasarea cotelor de contributie afisate pe lista de plata a lunii in curs, avand ca referinta de calcul aceste facturi curente, corespunzatoare consumurilor lunii anterioare.

Daca esti chirias, iar prin contractul de inchiriere pe care l-ai incheiat cu proprietarul esti obligat sa participi la plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuiesti, vei participa si la formarea fondului de rulment.
      
Fondul de rulment deja incasat se restituie numai in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, urmand ca viitorul proprietar, membru sau nu al Asociatiei, sa achite fondul de rulment corespunzator cheltuielilor aferente lui.

Fondul de rulment care apartine unui proprietar nu poate fi folosit pentru alt proprietar in scopul platii unor facturi decat cu acordul acestuia.
Altfel, se considera un credit facut de catre o persoana (administratorul, contabilul) sau un grup de persoane (Comitetul Executiv, Adunarea Generala) fara sa existe o cerere (din partea restantierului) si un acord (din partea proprietarului bun-platnic) pentru acordarea acestui imprumut.

Fondul de reparatii


Fondul de reparatii este suma de bani destinata partilor de constructii/instalatii aflate in proprietate comuna si are o perioada de folosire limitata.

Aceasta suma se depune la Asociatia de Proprietari, iar proprietarul nu o mai primeste inapoi. Din fondul de reparatii nu se plateste intretinerea, iar din fondul de rulment nu se platesc reparatiile.

Din moment ce a fost aprobat de proprietari in cadrul Adunarii Generale, fondul de reparatii este obligatoriu si nu va putea fi folosit decat cu acordul acestei Adunari Generale a Asociatiei de Proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.


In cazul in care ai intarziat cu plata fondului de reparatii, exista un sistem propriu de penalizari al fiecarei Asociatiei de Locatari, iar acesta a fost aprobat de Adunarea Generala si consemnat intr-un proces verbal. Ulterior, pentru neplata restantelor si a penalizarilor, dupa trei luni, Asociatia te poate da in judecata.
 

Comentariile 51-79 din 79

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Vasilescu Niculina pe 10 Iun 2011, 15:35
    obligativitatea de a plati o delapidare facuta de administratora ,presedinta

    Locuiesc in Ploiesti pe Aleea Seceleenilor Bl18,din luna aprilie a anului 2010 sa oprit apa calda sub pretextul ca sunt multi restantieri la intretinere,cu toate ca am sugerat sa se verifice de catre comisia de cenzori ce se intampla ,au dat toti locatarii din colt in colt fara sa se ia atitudine. De abi in toamna cand se apropia vremea sa se dea drumul la caldura au inceput sa se agite descoperind ca de fapt am fost furati si nu mai avem nici fond de rulment nici facturi achitate.In fine s-a stabilit sa strangem o suma de bani pt a se face oexpertiza,am platit respectiva suma si sa stabilit ca a fost delapidare iar pana se va rezolva trebuie sa platim lunar 35lei pt a plati o parte din datorii la RADET pt a beneficia de apa calda si caldura.Eu nu am platit aceasta suma ,am refuzat deoarece acum cativa ani am mai trecut printr-o asemenea intamplare si nu am mai vazut nici un ban inapoi,acum suma s-a ridicat la 50 lei .Am fost sa platesc intretinerea si nu mi-au fost primiti banii deoarece nu vreau sa platesc recuperarea prejudiciului.Eu stiu ca nu exista nicio lege care sa iti fie refuzata plata intretinerii pretinzand cele mai sus mentionate.Am fost la asociatia de proprietari dar au cam incercat sa ma faca intr-un mod nu prea ortodox sa cred ca e bine sa-l platesc, ceva in genul,,daca toti spun de aici ca foaia asta de hartie care este alba spun ca este neagra eu ce pot sa spun de unul singur ca este alba ,trebuie sa spun la fel ca ceilalti ,este neagra",scuzati domnilor nu mai suntem in comunism cand trebuia sa spui asa cum ti se impunea sa vezi,deci au refuzat sa-mi dea scris ca legal pot plati plata cheltuielilor la intretinere fara conditionari si m-au trimis la primarie crezand probabil ca ma satur de drumuri si voi face cum zic ei ,dar viata este asa de scumpa incat fiecare banut conteaza.Eu acesti bani i dau pe medicamente in fiecare luna si nu-mi permit sa platesc niste hotii,acesti bani puteau fi folositi in a face curatenie pe scara pt ca lasa de dorit .Multumesc ,astept daca imi poate da cineva un raspuns LEGAL.

    2
    4

  • maria pe 2 Iun 2011, 18:05
    banii nostri!

    ni se iau cu japca banii pentru tot felul de fonduri si nu stim cum se deruleaza acesti bani! nu se tin adunari generale nu se intocmesc bugete etc etc Cine poate e cu mana in miere, basca ca acum au marit salariile ca sa si plateasca impozitele si contributiile tot pe seama noastra nu in solidar cu noi! Specific acestei tari!pana si la acest nivel legea e facuta de cativa !

    15
    2

  • ana pe 28 Apr 2011, 01:04
    fondul de rulment

    Vreau sa stiu si eu ce reprezinta fondul de rulmen ? Cum trebuie platit , lunar/anual ? Cum se calculeaza? Trebuie neaparat sa existe asa ceva (acest fond de rulment)? As dori sa mi se explice , ca la clasa I , ca nu mai inteleg nimic . Va multumesc din suflet !

    33
    8

  • Trante pe 22 Apr 2011, 22:41
    Fondul de reparatii

    Fondul de reparatii este folosit de niste membrii din asociatie in scopuri personale! Gen schimbarea usilor interioare la lift, pentru motivul ca arata urat (1300 lei), 2 usi de pfl! Au folosit curentul electric pe care l-a platit toata scara, pentru sudarea unei portite care inchidea accesul la un spatiu ADP! Am refuzat din acest motiv sa mai particip cu bani la fondul de reparatii ! Ghena este neigenizata din '75! In legatura cu fondul de rulment, vreau sa va spun ca suntem din '75 cu plta la zi, si totusi suntem obligati sa marim fondul de rulment, pe motiv ca se vor scumpi utilitatile! Va multumim !

    22
    9

  • Doru D.C pe 3 Dec 2010, 00:32
    Fondul de rulment

    Buna seara,as dori daca se poate un raspuns. Platesc din 1969 fondul de rulment la asociatie,sunt la zi cu plata la intretinere si as dori sa-mi vand apartamentul.In momentul vanzarii mi se returneaza fondul de rulment din anul 1969?

    13
    16

  • Manolache Catalin pe 26 Nov 2010, 22:31
    fond de rulment

    Uitati cum sta treaba, suntem in Romania si asta ne ocupa tot timpul. Sa va povestesc ca cad ca sunt inca persoane in tara care platesc acest fond de rulment. De ce sa platiti? Sa va spun ca a-ti ramas in acelasi spirit comunist in cre se platea acest fond de rulment. Eu de ex. sunt iesean, ai mei cand mai eram inca la ei au platit fondul de rulment pana prin '93-'95, apoi aproape ca i-am dat o mama de bataie lu' domnu administrator care ne baga fondu' asta lunar, ca de atunci s-a scos. S-a scos cam prin tot orasu' Iasi, intrebati si convingeti-va cata lume mai plateste acest fond de rulment sau cati adimistratori mai afiseaza aceasta taxa pusa aiurea (dp meu de vedere). Sa va dau ex de inteles pt tot omu': La banca cand te duci sa iei credit te pun aia luna de luna sa le platesti; apoi dragi prieteni Adunarea Generala Comunista de care vb ce bani mi-au dat mie sa le platesc eu lor? Sa vorbim de un cuplu de tineri (cu 1-2 copii mici) mutati intr-un bloc cu adunari din astea, ei ce ar trebui sa faca? sa plateasca aceast fond sau sa isi vada de copii lor; eu sincer nu as priva copilul meu de la ceva si sa dau unor bosorogi cu dosare in mana. Si sa va mai zic o chestie, eu m-am intalnit cu asta acu 2 zile cand m-a lamurit domnu si d-ba administratora cum sta treaba: eu daca cotizez 10 ani de zile (400ron/an) ei au zis ca daca raman restant o iarna ei din fondul de rulment nu imi vor achita mai mult de 2 luni; opa eu ca prostu' platesc o suma frumusica lor si daca raman 4 luni restant ei nu imi achita decat 2 luni maxim. Atunci unde e legea? Raspunsul lor era : ,, ca si altii raman restanti si lor cine le plateste" or in acest subiect apare faptul ca intreaga suma imi revine. Acum sa imi raspundeti voi mie ala prostu' din moldova venit in Bucuresti unde am un caz si mai exceptional de medalia de haur : bunica lu' nevasta-mea a platit acest fond de rulment din '64 de cand s-a mutat in bloc si pana cnd a murit anu' trecut, am fost la comunista aia si mi-a zis ca nu exista bani de recuperat fiindca contul in contul dansei nu mai sunt bani si proprietarul de acum (soacra-mea) este trecuta pe foita cu 270 ron. Da de unde frate sa ii mai si dea bani moca asa. Promit yo solemn ca ii bat pe amandoi si scot fondu' de rulment si dizolv si adunarea comunista. Eu nu recunosc nici o adunare generala a blocului respectiv.

    10
    6

  • Stan Aurelia pe 1 Nov 2010, 16:43
    fondul de reparatii

    este normal sa platesc fond de reparatii pentru ap. cu 2 camere la fel cu cel care are 3 camere chiar daca Asociatia a luat aceasta masura? Desi am platit acest fond, administratorul si nici presedintele nu afiseaza pe ce lucrari il cheltuieste si nici nu-mi trimite justificarea desi am cerut printr-o recomandata. Cui trebuie sa ma adresez ca sa aflu?

    17
    5

  • anca pe 14 Oct 2010, 09:19
    abuz administratie si administrator

    Eu tocmai am realizat ca banii care i-am dat pana acum la intretinere reprezentand cheltuiala lunara mi-au fost trecuti pe chitanta ca reprezentand "restanta 2009", desi eu i-am zis verbal, fata in fata, doamnei administrator ca platesc luna in curs si restul de valoare merge la restanta din 2009. Aceasta a profitat de neatentia mea si a scris pe chitanta doar "restanta 2009", astfel eu ramand restanta pe anul acesta pe care de fapt am achitat. Daca ma duc in instanta , castiga asociatia pentru ca pe documentul fiscal apare scris altceva decat ce i-am zis eu. Acum aceasta doamna m-a facut restanta , fara sa fie asa ! Sa va dau un exemplu: achit 100 (51 ron chelt.luna curenta+difer.rest.2009). Cum sa indrept aceasta situatie si cum ar putea fi ea trasa la raspundere?

    9
    5

  • Serban pe 27 Sep 2010, 10:58
    intretinere online

    Un mod civilizat, modern, transparent, l-as cataloga ... normal, de calcul a cotelor de intretinere si evidenta a gestiunii asociatiilor de proprietari. www.ProCitizen.info

    5
    1

  • loreley pe 7 Sep 2010, 22:08
    fond rulment

    incercati sa cititi legea nr.230/2007 si normele de aplicare a acestei legi , nu da-ti sfaturi daca nu ati citit!

    2
    0

  • Gheorghe pe 20 Aug 2010, 07:34
    fondul de rulment

    pe baza unei stiri ca s ar dubla intretinerea iarna aceasta , baietii din comitet au zis ca trebuie platit fondul de rulment 450 ron pe fiecare apartament,pe luna iunie, sa acopere vezi doamne ce ar fi la iarna ca ziceau ca nu se dau subventii si uite ca se vor da , acum daca la noi se trag bani mereu asa cu japca si cu acte inregula ce ar trebuii sa facem noi restul locatarilor sa nu platim fondul de rulment ? sau sa platim mereu tot ce viseaza comitetul noaptea? va rog un raspuns ms.

    4
    0

  • claudia pe 10 Aug 2010, 10:41
    fond rulment

    de fapt daca exista o lege care sa oblige proprietarii sa plateasca o suma imensa la fondul de rulment doar ca au anuntat la stiri ca intretinerea la iarna se va dubla si fara sa se faca o adunare generala care sa stabileasca suma.si daca nu vreau sa l completez voi fi penalizata?

    0
    4

  • claudia pe 10 Aug 2010, 10:28
    fond rulment

    as dori sa stiu daca fondul de rulment se penalizeaza?

    3
    0

  • GEORGETA pe 29 Iun 2010, 21:53
    fondul de rulment

    Lucian,acum esti proprietar si trebuie sa platesti fondul de rulment.Suma pe care i-a dat-o inapoi era a lui (intra pe net pe fondul de rulment ) si te lamuresi.Anul trecut Guvernul a aprobat legea 230/2007 referitoare la acest fond care este obtional ,dar am citit ca este inlocuit de fondul de reparatii,pe care il platim lunar (fie ca vrem sau nu), si este destul de mare.Chiar azi am primit o somatie ca n-am platit fondul de rulment (nici nu-l platesc pentru ca nu sunt restantier,si nu l-au calculat normal ,pentru 2 persoane,l-au calculat pe nr de camere).Oricum ,acest fond il vei plati lunar.

    1
    0

  • lucian pe 23 Iun 2010, 20:00
    fondul de rulment

    Buna ziua. Am cumparat un apartament in luna decembrie si administratorul i=a dat fostului proprietar fondul de rulment care era la momentul respectivsi acum imi cere mie suma pe care i=a dat=o acestuia inapoi, cica sa platesc fondul de rulment. E normal sa imi ceara acest lucru?

    2
    1

  • DORU pe 24 Mai 2010, 14:02
    Raspuns pt.Dana

    Fondul de rulment trebuie sa fie egal cu cea mai mare intretinere din cursul anului.De obicei cea mai mare intretinere este cea din luna decembrie.In fiecare an pe timpul verii fondul trebuie actualizat.De ex. daca fondul pe care il aveti deja achitat este 300 lei iar intretinerea din decembrie 2009 a fost 340 lei inseamna ca mai aveti de achitat 40 lei pt. tot anul 2010.Fondul de rulment nu expira si nu se consuma niciodata.Administratorul trebuie sa va informeze la cerere despre situatia fondului la apartamentul dvs.Valoarea pe care o are el in soldul registrului ar trebui sa fie suma tuturor chitantelor cu care ati achitat fondul de rulment.Pastrati chitantele si tineti si dvs. o evidenta.

    1
    0

  • dana pe 23 Mai 2010, 18:59
    fond de rulment

    as dori sa stiu daca fondul de rulment se plateste pe an,pe luna sau cand ii vine administratorului?daca am intretinerea de platit 200 Ron, este normal ca la aceasta suma sa se adauge 150 Ron fond de rulment?si asta aproape in fiecare luna...

    6
    1

  • sandu mariana pe 27 Apr 2010, 13:35
    plata a fondurilor si intretinerii

    As dori sa stiu si eu , in situatia in care am de platit:intretinere+ fond rulment + fond reparatii+penalitati, in momentul in care eu platesc partial o suma pentru intretinere, administratorul refuza s-o ia pentru intretinere, caci zice ca in primul ran se platesc penalitatile si fondul de reparatii?Oare eu nu am dreptul asupra banilor mei sa ii dau pentru ceea ce doresc eu? Pe de alta parte e normal ca in fiecare luna de 9 ani sa se plateasca pe langa intretinerea lunara si o cota de 800.000 lei pe luna pentru fondul de reparatii?Sunt 6 scari ale unui bloc in mare parte cu pensionari care isi iau de la gura ca sa plateasca armata de angajati ai administratiei si facturile supraevaluate ale reparatiilor.Astept un raspuns multumindu-va anticipat

    8
    0

  • Alexandra pe 13 Apr 2010, 12:37
    fond rulment

    Buna ziua! Situatia mea e urmatoarea: locuiesc in Bucuresti in apartamentul unor rude plecate din tara, fara vreun contract de inchiriere pt ca nu exista chirie, doar ca eu platesc intretinerea. Avem constituit si fond de rulment si fond de reparatii acoperite integral. In ce conditii ma pot folosi de fondul de rulment? spre exemplu il pot folosi pt a putea plati cota de intretinere si apoi sa il reacopar lunar? Si daca este restanta la intretinere,in conditiile in care se acopera din fondul de rulment aceasta suma, de ce se mai pun penalizari de intarziere? Pana la urma tot banii mei sunt si aceia. Va multumesc anticipat pt raspuns si sper sa imi fi inteles nelamurirea.

    10
    5

  • radu sacagiu pe 26 Mar 2010, 09:47
    Nelamurire

    m-am mutat intr-un bloc nou, unde era deja facuta asociatia de locatari, deci am intrat in ea la impuse. problema este in felul urmator: gazele le platesc singur, am contuar pe apartament, lumina la fel, apa este gratis deoarece fiecare are putul lui, singurul lucru care se plateste la comun este gunoiul. intrebarea este urmatoarea: trebuie sa fiu membru al asociatiei? administratoarea cere 2 milioane vechi fond de rulment, enorm dupa parerea mea, deci pot sa ies din asiciatie?

    0
    6

  • violeta stika pe 15 Feb 2010, 20:55
    fond de rulment

    va rog sa-mi spuneti daca fondul de rulment este anual si cine trebuie sa il plateasca :chiriasul sau propietarul.?in contractul de inchiriere se mentioneaza ca trebuie sa platesc doar intretinerea si lumina

    0
    0

  • ionut pe 1 Dec 2009, 17:56
    obligativitate fond de rulment

    Buna ziua. Sunt un chirias din Bucuresti si am cateva curiozitati. FONDUL DE RULMENT pe care il platesc in fiecare luna trebuie este raspunderea mea sau a proprietarului?? Daca eu l-am platit pot sa-l cer inapoi in momentul cand vreau sa ma mut?? Va rog sa nu ocoliti aceasta intrbare. Multumesc.

    3
    3

  • IONUT pe 26 Oct 2009, 14:38
    fondul de rulment

    Sunt din craiova. Am achitat pana acum, timp de trei ani, la o garsoniera de 42 mp fond de rulment cam 160 lei si niciodata n-am primit chitanta separata pentru acesta, nici macar nu mi-a trecut pe aceeasi chitanta cat e fondul de rulment, din acea intretinere. Mentionez ca fondul de rulment il incaseaza asociatia la comun cu intretinerea, pe aceeasi chitanta. Ca intrebari la dvs care sunteti in domeniu: 1 Fondul de rulment este obligatoriu sa-l platesc sau e optional? 2 Daca e obligatoriu, sunt obligat sa-l platesc lunar sau la o anumita perioada? Mentionez ca niciodata nu am intarziat cu plata la intretinere. 3 Asociatia este obligata sa-mi dea chitanta separata pentru fondul de rulment? Mentionez ca administratoarea taxeaza fondul de rulment la garsoniera cu 2 persoane 10 lei/luna (in cazul meu), identic cu apartament cu 3 camere si 3 persoane-tot 10lei. Este corect??? Astept raspunsuri, va multumesc.

    6
    1

  • cristina pe 25 Oct 2009, 00:14
    fondul de rulment

    As dori sa stiu daca din fondul de rulment al primariei se pot achita datorii

    10
    1

  • emilia roman pe 1 Oct 2009, 15:06
    fond de rulment

    buna ziua? va rog sa-mi spuneti daca exista obligativitatea ca fondul de rulment sa fie depus intr-un cont sau poate fi tinut in casa de casier, indiferent de suma care s-a constituit, (in jur de 12000roni) .multumesc

    4
    1

  • Moise Ana Maria pe 30 Sep 2009, 10:29
    fond rulment

    Sunt presedintele unei asociatii de locatari, din buc sector6.,as dori sa stiu cum ar trebuii sa procedez sa le inpun(daca se poate)locatarilor Fondul de Rulment..suntem datatornici..si nu avem Fond de rulment din 2003...nu gasim o solutie in care sa rulam datoriile...avem apa calda oprita de 9luni din cauza restantelor...luna aceasta am facut angajament pt deschidere...dar noi trbuie sa mai platim datoriile vechii..facturile...si as vrea sa introduc in lista de plata si fondul de rulment in asa fel sa rumal banii sa ne puten achita angajamentu si datoria furnizorului de apa calda! Va multumesc pt timpul acordat!!Astept un raspuns oricare ar fii! Moise Ana Maria

    4
    0

  • mihai pe 21 Iul 2009, 22:59
    plata fondului de rulment

    as vrea sa stiu daca eu ca chirias trebuie sa platesc fondul de rulment la asociatia de proprietari care de fapt sunt tot chiriasi obligandune firma de apa sa ne facem asociatie ca de nu vor taia apa si nu vom putea incheia contracte cu ei

    5
    6

  • aneta diaconu pe 24 Ian 2009, 14:52
    Ref. fond de reparatii

    Sunt din Braila.Ca proprietar ,sunt un platitor corect al tuturor taxelor de intretinere ( al fondului de rulment cat si al fondului de reparatii.) Doresc sa stiu daca din fondul de reparatii , Asociatiei de locatari ii revine si obligatia de a face lucrarea de higienizare (reparat si varuit) a scarilor , precum si inlocuirea cutiilor postale , care practic la scara unde locuiesc sunt un jaf ,corespondenta nu mai prezinta siguranta., precum si sarcina de inlocuire a becurilor de iluminat pe scari ,care se ard in timp. Multumesc.

    2
    6

  • Hilgers Marius Eugen pe 15 Dec 2008, 21:48
    fondul de rulment

    Sunt din Brasov, din ianuarie 2008 locuiesc in cartierul Steagu Rosu pe str.Soarelui nr.9, bl. 10, sc.A , sunt platitor al taxelor de intretinere la asotiatia Transilvania, asociatie care ami cere bani pt. fondul de rulment, nu sunt de acord cu acest lucru si as dorii sa stiu daca gresesc in opinia mea....cat de mult ma pot obliga asupra platii......este optional....sau sunt la mana lor????

    8
    6
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod