Vanatoarea de trufe - un sport de... miliarde!

In urma cu vreo trei ani, am auzit pentru prima oara vorbindu-se de "vanatoarea" de trufe. "Cum o mai fi si asta? Ca doar, din cunostintele mele, trufele sunt niste ciuperci...

In urma cu vreo trei ani, am auzit pentru prima oara vorbindu-se de "vanatoarea" de trufe. "Cum o mai fi si asta? Ca doar, din cunostintele mele, trufele sunt niste ciuperci - scumpe, rare si, mai ales, foarte gustoase. Oare cum pot fi... vanate?", m-am intrebat in sinea mea, uimita de aceast nou "sport", de care habar nu avusesem pana atunci.

Mai tarziu, am avut placerea de a viziona pe un binecunoscut canal TV, un reportaj filmat in Franta despre cainii folositi la cautarea trufelor. Am descoperit ca exista si competitii foarte bine organizate, care au ca subiect "vanarea" acestor "diamante negre" (cum mai sunt denumite trufele).

Din cauza distribuirii geografice a trufelor, aceste competitii canine se desfasoara cu precadere in Franta. In alte tari, raritatea trufelor nu permite pasionatilor acestui sport sa desfasoare concursuri, ei multumindu-se cu cautarea trufelor doar de distractie, ca hobby.

Prima vanatoare canina de trufe a avut loc in Dordogne, in 1970, reunind iubitori de trufe, cultivatori de trufe si handleri. Regiunile invecinate le-au urmat exemplul, organizand si ele competitii carora le-au stabilit si reguli precise.

Dar aceste reguli au fost standardizate si acceptate de Societatea Canina Centrala abia in data de 29 septembrie 1982.

La inceput, 99% dintre cainii participanti nu erau inregistrati. Acum, acest lucru s-a schimbat, in competitiile de astazi procentul cainilor neinregistrati situandu-se intre 25 si 30%.

"Vanatoarea" de trufe se desfasoara pe doua categorii:

1. Clasa A - pentru incepatori - aceasta nu acorda Certificat de Aptitudini pentru Campionatul de Munca. In aceasta categorie, se inscriu cainii tineri (10 luni), care nu au prea multa experienta. Un caine care va obtine doua calificative de "Excelent" nu va mai concura la aceasta categorie, trecand la urmatoarea.

2. Clasa B - Clasa deschisa - este accesibila tuturor cainilor care fac dovada participarii in Clasa A si care au obtinut cel putin un calificativ "Excelent".

Calificativele sunt acordate astfel:

"Excelent" - pentru cainii care au obtinut cel putin 70% din punctaj;
"Foarte Bine" - pentru cainii care au obtinut cel putin 60% din punctaj;
"Bine" - pentru cainii care au obtinut cel putin 50% din punctaj;
"Insuficient" - pentru cainii care au obtinut un punctaj mai mic de 50%.



Certificatul de Aptitudini pentru Campionatul de Munca este acordat in Clasa deschisa cainelui care obtine "Excelent" si mai mult de 80% din punctaj. Intr-o competitie, Certificatul de Aptitudini se acorda o singura data, pentru un singur caine.

In cazul in care doi caini au acelasi numar de puncte, Certificatul se va acorda cainelui care a gasit cele mai multe trufe in cel mai scurt timp. Titlul de Campion poate fi acordat unui caine care a primit trei Certificate de Aptitudini de la cel putin doi arbitri diferiti.

Cum sunt organizate "vanatorile" de trufe?

Fiecare organizator va lua cate 6 trufe (nu conteaza in ce ordine), care, ulterior, vor fi ingropate in pamant, la o distanta una fata de cealalta de cel putin 30 de cm si la o adancime care poate varia intre 3 si 10 cm.

Trufele trebuie sa aiba in diametru intre 2 si 4 cm si trebuie acoperite cu pamant, in asa fel incat handlerii sa nu-si dea seama unde sunt. O schema exacta, care va indica locul de ingropare a trufelor, va fi realizata de catre membrii juriului.

Organizatorii trebuie sa se ocupe temeinic de buna desfasurare a competitiei, astfel incat cainii sa se poata concentra si lucra in liniste.

Cainii bolnavi si cei agresivi vor fi exclusi din competitie.

Spre deosebire de alte concursuri, in cazul de fata, masculii sunt evaluati in aceeasi categorie cu femelele. Punctajul maxim alocat unei competitii porneste de la 200 de puncte:

durata cautarii: 72 de puncte;
numarul de trufe gasite: 123 de puncte;
impresia generala: 5 puncte.

Cum ne dam seama ca patrupedul a gasit trufa?

Cainele va trebui sa indice cu labuta, zgariind pamantul, locatia exacta unde a fost ingropata trufa. Handlerul o va lua fara sa sape dupa ea pe o suprafata mai mare de 20 de cm. Daca handlerul nu va prezenta trufele la timp in fata juriului, va fi descalificat. Daca patrupedul indica o locatie gresita, va fi depunctat cu 10 puncte, iar daca indica un loc de unde trufa a fost deja luata, va fi depunctat cu 5 puncte.

Orice comanda, semnal, gest, smucirea lesei de catre handler, lucruri care pot impiedica gasirea unei trufe, vor fi penalizate ca si cand animalul ar fi indicat locatia, dar fara trufa. Punctajul pentru impresia generala se bazeaza pe obedienta cainelui, dorinta cu care lucreaza, bunul sau comportament.

Stiai ca?...

Trufele sunt ciuperci foarte rare, deosebit de gustoase, numarandu-se printre cele mai scumpe delicatese.
Sunt considerate alimente de lux, fiind folosite numai la prepararea celor mai rafinate mancaruri, in cele mai extravagante restaurante ale lumii. Intre aspectul "ponosit" al trufelor, asemanator unui cartof negru, si gustul lor deosebit este o diferenta ca de la cer la pamant...

Trufele se gasesc la cativa centimetri de pamant si cresc sub radacinile de stejar, alun, tei, fag sau plop, de aceea este nevoie de un caine pentru detectarea lor.

Cainele "vanator" de trufe trebuie sa fie foarte bine dresat in acest scop (costul unui astfel de caine se ridica la aproximativ 5.000 de euro, dar nu este de mirare, avand in vedere faptul ca un kilogram de trufe este evaluat si la 3.000 de euro!). In timpul cautarii, cainele adulmeca solul, iar in momentul in care simte mirosul trufelor, scormoneste in pamant 20 sau chiar 70 de cm.

 

Comentariile 101-150 din 222

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • liviu pop pe 23 Ian 2012, 23:15
    trufe

    Din cei ce se invart in jurul subiectului "trufa" in romania cca 90% sunt fraierii ce alearga si cheltuie pentru fiecare gram de trufa si restul sunt jmecherii care posteaza tot felul de anunturi gen "cumpar trufe" vand caini" vand plante micorizate| etc- si cum a zis evreul " cine munceste nu are timp sa castige| asa ca aviz amatorilor - bransa e plina de ticalosi - nu sunt mai mult de 10 oameni seriosi . Liderul banditilor din bransa e un smecher de Bistrita - ALIN - hotoman la drumul mare.

    9
    1

  • anonim pe 22 Ian 2012, 10:57
    trufa

    Fratilor luativa gandu de la trufe o sa ajungeti in sapa de lemn asa ca mine sunt doar povesti cea ce se aude si ce se spune sunt doar minciuni credetima cas patit vor doar sasi vanda caini mai bine zis javrele care pretind ca cauta trufe nu exixta asa cva daca vreti incercati si o sa pierdeti si ce mai aveti

    8
    1

  • Nicu pe 19 Ian 2012, 18:23
    pentru Gaby

    deiu7zu@yahoo.com sau ma poti suna la nr:0784968811

    0
    0

  • gabby pe 17 Ian 2012, 19:18
    trufe

    pentru nicu da-mi id-ul tau

    0
    0

  • NIcu pe 14 Ian 2012, 22:29
    pentru Gaby

    daca vrei sa devii trufar,ai mare grija cum incepi,si mai ales cu cine.Deja am vazut ca ti-a sarit in,,ajutor''un mare specialist care i-ti ofera caine.Nici sa nu te gandesti sa divulgi zona de unde esti,sau ceva detalii despre localitatea unde crezi tu ca sunt trufe.Acum,in aceasta perioada nimeni nu i-ti poate face proba la un caine pentru ca nu mai exista materia prima,adica trufa.Nu sunt vreun samaritean sau ceva de genul,dar ma enerveaza la culme vagabonzii astia cu vocea lor mieroasa care te fac sa le dai o spinare de bani pe o potaie care de multe ori e mai prost ca al tau din curte,si pe deasupra i-ti mai culeg si trufa din zona.Daca vrei sa nu patesti ca mine [adica sa alergi un an si jumatate dupa o javra care cauta soareci si cartite]contacteaza-ma.Acum doi ani am facut aceeasi greseala pe care si tu esti gata sa o faci.Semneaza ;UN FOST FRAIER

    5
    3

  • alexander pe 14 Ian 2012, 16:54
    cumpar caine

    Ce parere aveti despre zona moldovei? de padurile din jud. Iasi, sunt sanse sa se gaseasca in aceste zone ceva? in ce conditii cresc trufele? Ma intereseaza sa cumpar un caine, daca cineva ma poate ajuta cu asta e-mailul meu este night.angell@yahoo.com aceeasi adresa e si ptr yahoo messenger. Multumesc

    5
    1

  • alex pe 9 Ian 2012, 18:08
    pt gabby

    te pot ajuta, sau iti pot vinde caine. ecco_53@yahoo.com pt mai multe informati

    2
    0

  • ovidiu pe 9 Ian 2012, 14:58
    caini pentru trufe

    dresez caini pt recoltarea trufelor/asigur initiere incepatorilor/proba in teren/ 0732356040

    3
    1

  • gabby pe 9 Ian 2012, 09:55
    trufe

    eu as vrea sa devin trufar de anul acesta...stiam de mult de trufe...dar nu prea credeam....acum cind am fost odata cu ciinele meu la plimbare prin padure am gasit 2 persoane cu ciini si niste lopeti mici..mi-am dat seama ca nu au cum sa fie vinatori...si am si gasit locuri linga pomi...scormonit...am hotarit sa iau un ciine sa-l dresez ...cine ma poate ajuta ii multumesc anticipat

    3
    1

  • daniel pe 6 Ian 2012, 15:44
    trufe

    fara caini dresati cum se mai pot gasi trufe. va multumesc

    3
    1

  • sincu pe 19 Dec 2011, 11:37
    cumpar trufe.

    cumpar 100 sau 200 g.de trufe albe sau negre in timisoara, oferte la tel.0724510246.

    3
    0

  • Florin pe 14 Dec 2011, 13:14
    Trufe in Romania

    Pentru informatii suplimentare despre soiurile de trufe care cresc in Romania incercati si www.trufe-negre.ro sau pentru cei interesati de caini pentru recoltat trufe www.lagoto.ro

    4
    0

  • Florin pe 13 Dec 2011, 13:43
    Trufe din Romania

    Pentru informatii incercati www.trufe-negre.ro sau daca doriti un caine de recoltat trufe www.lagoto.ro

    4
    1

  • vlad pe 10 Dec 2011, 13:46
    Vand trufe negre

    Vand trufe negre(proaspete) in Brasov, maxim 1-2 kg. 0741768341

    3
    0

  • Violeta pe 22 Nov 2011, 23:13
    Cumpar trufe

    Sunt interesata sa cumpar trufe. va rog sa ma contactati cu oferta la emailul : iasivioleta64@teachers.org , sau ID messenger : amarieivioleta sau pe Skype : violeta.amariei. Rog si ofer seriozitate.

    2
    0

  • Seby pe 15 Nov 2011, 20:15
    RASPUNS

    Pt Dan... am colindat multe paduri din zona Fagarasului cu mult timp an urma,cand putini stiau de trufe,mi-a trebuit zeci de zile si multi bani de motorina,cu cheltuiala si cu timpul pierdut am ramas. Trufelor le place caldura,nu zona rece.merita ancercat an padurile din sudul meridionalilor.Pt asta ati trebe un caine foarte bun cu ce-l putin doua sezoane de cules trufe,nu o potaie cumparata cu 1000 de euro... de la unii tzepari care se dau dresori si trufari.Apropo... daca nu-ti place sa mergi multi km prin paduri si n-ai bani sa-ti cumperi o masina 4x4... mai bine joci la loto,ca din trufe nu vezi bani,bafta.Seby Deva.

    6
    1

  • dan pe 31 Oct 2011, 21:34
    trufe

    an zona de munte se gasesc trufe?adica an zona fagarasului

    4
    1

  • Razvan pe 17 Oct 2011, 14:24
    Vand Trufe/Tartuffo

    Vand Trufe (albe/negre) Pret Bun !!! Contact ( id: Cocker_xxl )

    8
    1

  • seby pe 13 Oct 2011, 00:24
    caine

    mail sebyyyyx@yahoo.com

    5
    1

  • seby pe 13 Oct 2011, 00:23
    caine

    asa vrea sa cumpar un caine de trufe..bun

    1
    0

  • kwr33 pe 11 Oct 2011, 06:04
    traducere

    STIATI CA CUVANTUL TRUFA IN LIMBA ITALIANA SEMNIFICA : INSELACIUNE,, FURT ? AVIZ AMATORILOR ... pe scurt cine doreste sa vanda direct unor restaurante din vestul europei pentru 20% profit acordat intermediarului ...transport asigurat ... poate contacta aceasta adresa de Email anidi68@yahoo.it cordiali saluti a tuti

    1
    0

  • Florin pe 26 Sep 2011, 13:03
    Informatii pentru viitorii trufari

    Cine doreste mai multe informatii despre trufarit sa-mi scrie pe adresa florintt@yahoo.com si in masura in care am timp disponibil am sa raspund. si... atentie mare de unde va achizitionati cainii si unde vindeti trufele. Sa culegi un kg de trufa presupune multa munca (mai ales in anul asta secetos) si e pacat sa o dati pe nimic...

    1
    2

  • R Mihaela pe 6 Sep 2011, 18:55
    Cumpar trufe

    Cumpar trufe in cantitati mari,cei care vor sa vinda rog sa imi scrie la adresa de email mikyleasca@yahoo.com. Cer si ofer seriozitate. Multumesc

    5
    2

  • www.caini-trufe.ro pe 27 Aug 2011, 00:14
    Lagotto Romagnolo

    Vindem catei din rasa Lagotto Romagnolo din parinti cu experienta in recoltat trufe albe .

    4
    2

  • un roman pe 22 Aug 2011, 21:00
    nevoia de informatii

    as dori sa cunosc mai multi trufari si sa discut cu acestia pe marginea subiectului si totodata sa invat.de 4 luni umblu dupa trufe si nu am gasit mare lucru.dati-mi o adresa de forumori id de mess pentru a vb despre acest subiect.

    3
    2

  • Florin pe 14 Aug 2011, 10:53
    Vand caini de recoltat trufe cu experienta

    Vand Lagotto romagnolo-femela, cu 3 ani experienta si brac german cu 2 ani experienta la cules de trufe (Salaj). Efectuez proba de lucru la domiciliul clientului. Pentru informatii suplimentare: florintt@yahoo.com sau telefon 0720-660-278

    5
    3

  • un roman pe 29 Iul 2011, 18:01
    incepator

    am cumparat un ciine cu care am cautat o vreme si am gasit cam un kg,dar mai trz.nu a mai vrut sa caute,se retrage la masina si nu mai asculta comenzile!! zonele unde caut sunt pline de rimaturi si propice dezvoltarii trufelor.am gasit cu viermi sau formatiuni ce semana cu cenusa arsa,imi poate oferi cineva mai multe amnunte?este adevarat ca e cheltuiala,dar cred ca si satisfactiile sunt pe masur,cele financiare,bineneteles,dar cum poti ajunge la aceste rezultate?exista cineva care poatre oferimai multe amanunte?

    3
    2

  • ghiorghe pe 12 Iul 2011, 21:45
    Vand trufe

    vand trufe negre proaspete nr 0749362269

    10
    2

  • savin marius pe 25 Iun 2011, 20:53
    cumpar trufe

    cumpar trufe orice cantitate,ma deplasez la adresa.tel..0786442828

    5
    3

  • www.voo.ro pe 25 Iun 2011, 19:00
    www.voo.ro

    Cumparam trufe,orice cantitate,preturi maximale. Vindem caini dresati pentu trufe ,(Lagotto Romagnolo cu pedigree) experienta 1 an , multiple probe in teren , zonele dvs sau ale noastre , bonus un gps de munte cu harta Romaniei.

    9
    6

  • ovidiu pe 21 Iun 2011, 22:27
    pt Bodhi

    sovovidiu@yahoo.com nr tel: 0732356040

    0
    7

  • Bodhi pe 17 Iun 2011, 13:32
    ID mess

    Ovidiule, lasa un ID de mess, te rog. Mersi !

    2
    2

  • Ionut pe 28 Mai 2011, 00:16
    Colaborare

    Va salut pe toti chiar daca vad ca sunteti cam suparati unii pe altii :) .sunt stabilit in canada de ceva timp si mi-am facut destule relatii ,am pe langa mine o gramada de gurmanzi care si-ar dori sa guste din bogatia ce tara noastra le poate oferi ,am nevoie de cineva care sa imi ofere ceva trufe de calitate pe termen lung si cand zic pe termen lung nu glumesc ,daca este cineva interesat aveti adresa mea de mail raileanubvionut@yahoo.com ma puteti contacta sunt deschis sa colaborez cu oameni seriosi ,va multumesc

    3
    2

  • claudiu pe 25 Mai 2011, 21:51
    trufe

    am cautat un an cu caini deosebit de bine dresati care mergeau pe carare iar eu prin padure... am avut norocul sa intalnesc un om care m-a ajutat si m-a indrumat si de la care am invatat foarte multe.daca spun marian,si sper sa se recunoasca aici,ii multumesc. e unul din putinii trufari care pot oricand demonstra nu fuga dupa castig cat mai ales pasiunea si cavalerismul pe care o astfel de indeletnicire ar trebui sa ne caracterizeze pe toti. asa ca ne vedem pe forum fiecare cu tot felul de comenturi dar sinceri sunt prea putini.si pescarii chiar daca sunt minicinosi si tot solidarizeaza,ca si vanatorii de altfel...dar trufarii sunt cam trufasi si ascunsi,individualisti si nu de putine ori rauvoitori. ca marian poate ca mai sunt eu si din cauza asta am pierdut amandoi in favoarea altora. aveti grija de la cine luati caini! toti sunt buni,cand ai cumperi,dar la final nu gasesti nici macar un loc de trufe..."- nu ai stiut sa lucrezi cu cainele..." succes la vanatoare tuturor trufarilor!!!!!!

    7
    0

  • marius pe 15 Mai 2011, 19:01
    AM REVENIT

    asa cum va spuneam despre caini aveti mare grija de unde ii achizitionati.Unu ca DAN cautis care cere avans si iti da cainele in jumatea sezonului este unul dintre excroci.daca vreti sa luati caini de la cautis trebuie sa platiti avans 1000E si el va da cainele cand este prea tarziu sa mai faceti ceva cu el,in primul rand pana se acomodeaza cainele cu tine dureaza ceva dar tu nu prea ai rabdare cu el ca ai dat 3000E si trebuie sa recuperezi banii si mai investesti si in combustibil si in cazare daca esti departe de locul unde vrei sa cauti si mancare tu si mancare caine informatiile sunt neclare(ca el iti spune"cauta in toate padurile"etc...etc...)si dai in disperare ca ai cheltuit multi bani si nu te-ai ales cu nimic ca sa terminat sezonul si tu daca ai descoperit un loc esti prea norocos. SI MAI SUNT SI ALTII ASEMANATORI NU MAI INTRU IN DETALII eu va spun decat atat;un caine care nu are macar un sezon la activ nu trebuie sa se vanda cu mai mult de 1500e,orice caine care este dresat face acelasi lucru. daca are macar un sezon pretul poate sa difere.PENTRU MAI MULTE DETALII CONTACTATIMA ,,,k_dreptul@yahoo.com sau 0734474979... asa oameni buni ca aveti grija ce faceti cu banii vostrii..... si sa revenim!!!! mai sunt unii pe piata si foarte vestiti care se ocupa doar cu achizitionare si revanzare trufe si care nu ofera pretul corect de exemplu;cand trufele la ei costa 90e calitatea 1 la latii tot in tara sunt si 120e si mai este ceva VOI STITI CUM SE EVALUEAZA TRUFELE CAND LE VAND EI MAI DEPARTE???? calitatea extra de la 20/30grame in sus( care costa mai mult decat ne da ei pe calitatea 1) calitatea 1 intre 10 si 20/30 grame iar calitatea 2 ce ramane.....deci faceti si voi socoteala cat poate sa castige ei dupa urma noastra cei care alergam prin paduri de ne sar ochii din cap sau cine stie prin ce mai trecem. nu am nimic cu ei ca asta inseamna comert dar prea mare este diferenta de castig,nu mai vorbesc ca pe incepatori ii nenorocesc de tot le da un pret de kkt. toate aste vi le spun din proprie experienta. daca vreti sa testati ce v-am spus,este foarte simplu,incercati sa luati legatura cu trufari din italia sau franta(cei care aveti cunostinte pe acolo). nu vreau sa ma intelegeti gresit,nu am scris toate astea ca sa ii trag pe ei in jos si sa cresc eu in ochii vostrii cu gandul sa veniti sa va dresez eu cainii sau alte chestii,dar urasc calicimea asta si faptul ca oamenii isi bat joc unii de altii si in domeniu asta chiar iti da informatii eronate ca sa nu ajungi cumva prin locurile lor sau sa tina pretul sus la trufe....intrebati voi pe unu unde se gasesc trufe albe si o sa vedeti ce am incercat sa va spun...nu zice nimeni sa iti dai in vileag locul tau dar spune ma nene ceva ca sa stie omu unde sa caute. DE ACEEA am ales sa dresez caini la pret mic ca sa isi incerce si altii noroc care nu au 3000e dar poate de 500e se mai imrumuta,face ce face si da si el drumu la treaba........ sunt mai multe de explicat despre mafioti dar nu cred ca vreti sa va incarcati de energie negativa,asa ca o sa incei aici..... apropos!!! se face bani din trufe!!! si inca multiiiiiiii!!!!

    13
    0

  • marius pe 15 Mai 2011, 11:40
    ADEVARAT

    multe comenturi aici!!!!am avut rabdarea sa le citesc pe toate.cei care vor sa intre acum in afacerea asta trebuie sa fie foarte atenti de unde ia cainele in primul rand,multi spun sa iti dresezi tu singur cainele,EU SPUN ASA:poti intradevar sa iti dresezi singur cainele dar asa cum spune comentul lui FLORIN(cititil cu atentie)trebuie sa ai ceva cunostinte despre dresajul cainilor. sa zicem ca il dresezi,unde cauti ca sa vezi daca cainele a invatat sau nu? va spun eu ca poti sa dresezi cainele singur numai dupa ce ai unul deja cu care ai descoperit niste locuri si unde poti sa il testezi pe cel dresat de tine,si mai este ceva cainii in general se copiaza unul pe altul iar daca vrei ca sa inveti ce trebuie sa faca dul in padure cu un caine care are experienta!!!! deci ca sa dresezi singur un caine trebuie sa ai deja un caine sau un prieten care are si care stie ceva despre truffe si care vrea sa te ajute. daca cineva ma contrazice si care a dresat singur cainele fara sa aibe cel putin conditiile scrise de mine inseamna ca este prea bun.sa poste un coment. O SA MAI REVIN CU UN COMENT MAI AM MULTE DE SPUS DESPRE MAFIOTII DRESORI DE CAINI SI NU NUMAI,DAR ACUM AM CEVA TREABA SI TREBUIE SA PLEC.

    12
    0

  • Victor pe 6 Mai 2011, 17:20
    FEKETE OSKAR & Dan Cautis Trufe

    TEAPA si FEKETE OSKAR Atentie mare la cine vindeti trufele si de la cine cumparati caine nu va lasati pacaliti de fekete oscar sau dan cautis sunt tepari au papagal Fekete +40-751-223.555 +40-268-476.880 Cautis 0766 306 156 0237 268 384

    6
    3

  • roman sergiu pe 30 Apr 2011, 10:08
    pt alex si un roman

    eu am fost la catalin ;ovidiu e nepotul lui ,este un om deosebit om cu mult bun simt o zi intreaga a stat cu mine am facut 100 km cu el in zona lui si mi-a demonstrat tot ce trebuie pt trufe ce de fapt de la calculator si din carti nu se invata luati va caini buni si veti gasi si trfe si nu mai pupati pe altii in cur daca nu stiti nimic apropoi tastati o singura data trimite nu de doua ori infantilor vreti trufe da nu stiti sa trimite ti un e mail cataline salutari lui sony si zii ca in decembrie o sa i satisfac dorinta

    2
    5

  • sergiu pe 19 Apr 2011, 16:27
    trufe

    nr tlf.0763692293 -0234585738

    2
    2

  • sergiu pe 19 Apr 2011, 07:44
    trufe

    am caine special dresat in cautare de trufe,l-am adus din italia zona trufarilor cimita vechia doresc colaboratori in zona bacau

    2
    2

  • viorel pe 13 Apr 2011, 10:49
    TEAPA cu TRUFAROM si FEKETE ATTILA

    TEAPA cu TRUFAROM si FEKETE ATTILA Atentie mare la cine vindeti trufele. Dupa cum stiti multi cumparatori nu accepta plata ramburs vor sa vada marfa. Am trimis 10 kg la trufarom, la pretul stabilit de 30 euro/kg. dupa ce au primit marfa mi-au trimis banii cam la 2 zile. atunci am vazut k am luat teapa, mi-au dat 21 euro pe kg. Cand l-am sunat pe FEKETE Attila mi-a spus ca acesta este pretul saptamanii si ca ii pare rau, iar asociatul lui mi-a spus ca sa nu ii consider tembeli ca ei nu ofera 30 de euro pe kg si nu vor sa recunoasca ca am stabilit acest pret. Restul de bani sunt pierduti. Daca la suma aceasta de 30 de euro pe kg ei dau teapa inchipuiti-va ce se intampla la sume mai mari. Aveti mare grija sa nu patitit cum am patit si eu cu nenorocitii astia.

    8
    0

  • ovidiu pe 7 Apr 2011, 18:06
    caini

    dresez caini pt trufe.proba in padure.initiez incepatorii/fara costuri suplimentare///0732356040fd44

    2
    5

  • truffles pe 1 Apr 2011, 15:01
    Cumpar trufe sezon 2011

    Cumpar trufe de sezon , ofer pret bun, ma deplasez la domiciliu orice cantitate pot face contract de lunga durata . Astept sa ma contactati TEL +40768631548

    3
    1

  • Truffles pe 1 Apr 2011, 15:00
    Cumpar trufe 2011

    Cumpar trufe de sezon , ofer pret bun, ma deplasez la domiciliu orice cantitate pot face contract de lunga durata . Astept sa ma contactati TEL +40768631548

    3
    1

  • marian din tulcea pe 31 Mar 2011, 22:35
    trufe

    eu l-am trait pe ovidiu indeaproape timp de 3 luni ,zi de zi este un OM DEOSEBIT nu cred ca merita ca cineva ,oricine ar fi {anael ,un roman ,aleX} sa vorbeasca asa despre el nu cred ca ei il cunosc cu adevarat pe ovidiu asa ca eu personal cred ca este vorba de o concurenta care este neloiala daca cei mentionati mai sus ati fi avut un pic de obraz ati fi icercat sa vorbeasca directpedirect cu el eu mentionez ca are printre cei mai buni catei si este un dresor fff bun si ajuta cat poate pe orcine asa ca lasativa de vrajeala si punetiva pe munca daca vreti sa reusiti cu trufenet

    0
    4

  • marian din tulcea pe 31 Mar 2011, 22:32
    trufe

    eu l-am trait pe ovidiu indeaproape timp de 3 luni ,zi de zi este un OM DEOSEBIT nu cred ca merita ca cineva ,oricine ar fi {anael ,un roman ,aleX} sa vorbeasca asa despre el nu cred ca ei il cunosc cu adevarat pe ovidiu asa ca eu personal cred ca este vorba de o concurenta care este neloiala daca cei mentionati mai sus ati fi avut un pic de obraz ati fi icercat sa vorbeasca directpedirect cu el eu mentionez ca are printre cei mai buni catei si este un dresor fff bun si ajuta cat poate pe orcine asa ca lasativa de vrajeala si punetiva pe munca daca vreti sa reusiti cu trufenet

    3
    3

  • Horatiu pe 31 Mar 2011, 18:19
    Culegatori

    Sunt incepator in treaba asta cu trufele,deci am putina experienta.Am avut un caine la dresat la Ovidiu,care m-a ajutat foarte mult pt a descoperi "tainele" trufaritului.Chiar si acum dupa o perioada de timp il pot deranja cu telefoane si cu intrebari despre cum sa se perpetueze activitatea mea cu trufele si ma ajuta de ficare data cand am nevoie de un sfat.Pot spune ca am ramas intr-o relatie de prietenie si il consider ca un frate ;un mentor.Asa ca cei care sunt dezamagiti ca nu le merge treaba cu trufele si dau vina pe Ovidiu sa se duca la culcare.Pt Alex,romanul si anael.

    2
    6

  • Truffle2Truffle pe 31 Mar 2011, 17:47
    despre trufe

    ii dau dreptate lui adi lucrez de 3 ani cu trufe am inceput cu un caine cumparat de la suceava care mi-a lucrat foarte bine, spun asta pt. ca vad mai sus pe cativa care se plang, bani din trufe faci abia dupa ce cunosti bine terenul si umblii foarte multi kilometrii patrati, asa ca aviz soarecilor de biblioteca care stau in fata calculatorului cu ochelarii pe nas si acneea spuzind in popcornul de pe masa : Nu va cumparati caine daca nu aveti de gand sa va murdariti, adica sa faceti kilomertii in fiecare zi, pt ca asa e la inceput pana incepi sa gasesti cateva zone sa ai de unde culege. In afara de asta este o afacere de sezon. Eu am inceput aceasta afacere ca pe un hobby si in scurt timp mi-am scos banii pe investitie (catelul) si inca ceva pe deasupra, dar pot sa zic ca am avut noroc ca imi plac excursiile pentru ca cele mai multe zone le-am gasit din noroc cand nici nu gandeam. Asa ca mare atentie celor care vor sa se apuce de cautat trufe, cainele e doar 10% restul e persoana care il indruma. Informati-va bine inainte sa bagati banii in ceva pe care nu cunoasteti.

    2
    1

  • Cristian pe 31 Mar 2011, 00:12
    Cumpar Trufe

    CUMPAR TRUFE ORICE CANTITATE SE POTE FACE CONTRACTE DE LUNGA DURATA . Astept sa ma contactati TEL +40768631548 ID.mess trufflesro

    4
    1

  • anael pe 20 Mar 2011, 16:27
    trufe

    si eu am cumparat un caine de la ovidiu-catalin care ma chlnuit mult pana a inceput sa lucreze ... am crezut ca orlce incepator ca asa ar trebui sa fie dar am aflat ulterior ca nu este asa eu ca sa imi amortizez investitia a trebuit sa lucrez cu catelul cred ca are dreptate alex acest om este in cautare de locuri prin mai toate jud ......alex trimitemi te rog un tel sau un id sa mai vorbim cred ca avem multe de spus acest om trebuie oprit sa mai faca asa

    4
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod