Un Craciun fericit alaturi de pisica

Sprayul repulsiv poate chiar descuraja pisicile sa se catere in brad, daca este pulverizat pe tulpina si suportul bradului. Cojile de lamaie si portocale, precum si frunzele de menta pot inlocui cu succes sprayul repulsiv, pisica ocolind locurile unde acestea sunt amplasate.

Ornamentele sunt cele care completeaza atmosfera de Craciun, multe dintre ele fiind periculoase pentru pisici. Ele trebuie foarte bine prinse in brad, pentru a nu fi date jos sau chiar sparte de pisica.

Este bine ca globurile de sticla si alte ornamente fragile sa fie amplasate pe crengile de sus ale bradului, iar cele mai rezistente, in partea de jos. Zapada artificiala este toxica pentru feline, iar beteala poate duce la blocaje intestinale daca este inghitita.


Pisicile sunt atrase si de ambalajele sau panglicile cadourilor. Imediat dupa ce cadourile au fost desfacute, ambalajele si panglicile trebuie indepartate din calea pisicii. Chiar daca aceasta va fi extrem de fericita sa se ascunda printre hartiile colorate si fosnaitoare sau sa se joace cu vreo panglica, pisica poate inghiti bucati mici, ceea ce ar duce la complicatii.

Pisica si musafirii

Unele pisici sunt foarte prietenoase si adora ca orice nou venit in casa sa le acorde atentie, in timp ce altele sunt foarte stresate in preajma strainilor. De Craciun, casa se umple deseori de musafiri care vin si pleaca.

Daca pisica este speriata si cauta un loc sa se ascunda atunci cand vin musafirii, gaseste-i un loc mai retras si linistit (eventual poti s-o duci in alta camera), unde sa-i lasi castronelul cu mancare si litiera.

Nu o forta sa stea in mijlocul musafirilor si incearca sa ii intelegi comportamentul.

Chiar daca pisica sta numai in casa, o zgarda de identificare poate fi extrem de utila. Pisica poate scapa din casa, fara a fi observata de cineva, atunci cand musafirii vin si pleaca.

Cadouri pentru pisica

Cadourile de Craciun reprezinta un moment de bucurie pentru toata lumea, dar si pentru pisica. Inainte de a cumpara o jucarie pe care sa i-o oferi de Craciun, verific-o atent pentru a te asigura ca nu este periculoasa pentru felina. Jucaria trebuie sa fie dintr-un material non-toxic si sa nu prezinte parti care pot fi inghitite de pisica.

Ce ii dam pisicii sa manance?

Printre obiceiurile sarbatorilor de iarna se numara si prepararea unor mancaruri traditionale.
Insa nu tot ce este bun pentru om, este bun si pentru pisica. Sosurile, mancarurile grase, preparatele din carne tocata sau afumata, ciocolata si alte dulciuri trebuie evitate, deoarece pot pune in pericol sanatatea pisicii.

Nu lasa resturile de alimente neacoperite, iar pe cele care urmeaza a fi aruncate infasoara-le intr-o folie de aluminiu, pentru ca pisica sa nu fie tentata sa manance din ele.

Indiferent cat de agitata este aceasta perioada a anului, important este sa nu uitam ca pisica are nevoie de mai multa atentie din partea noastra decat de obicei. Nu trebuie ignorata, chiar daca avem alte prioritati, ci, din contra, trebuie sa ne rezervam putin timp si pentru ea, astfel incat Craciunul sa fie un moment de bucurie nu doar pentru noi, ci si pentru pisica.

Un articol de Luiza Bardas, preluat din revista "Pisica"

de Luiza Bardas
Articol preluat din revista "Pisica"
www.pisica.ro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod