Tratamentul veterinar corect

De curand, am avut neplacuta ocazie de a asista la o scena dureroasa: un tanar a adus in graba un pui de pisica in agonie. Aproape ca nici nu a apucat...

De curand, am avut neplacuta ocazie de a asista la o scena dureroasa: un tanar a adus in graba un pui de pisica in agonie. Aproape ca nici nu a apucat sa ne povesteasca ce se intamplase, ca biata faptura si-a dat duhul fara ca medicul sa o poata ajuta cu ceva.

Povestea era foarte simpla si, din pacate, nu o auzeam pentru prima oara: plin de bune intentii, tanarul proprietar a dorit sa faca deparazitarea interna a pisicii de curand adoptate si, din comoditate, in loc sa se adreseze unui medic veterinar, a mers la cea mai apropiata farmacie "umana", rugand-o pe doamna farmacista sa-i recomande un antiparazitar pentru pisica sa.

Nu era, de altfel, prima oara cand apela la aceasta solutie, mai ales in ceea ce privea numerosii caini pe care ii ingrijea. Nici el si nici farmacista nu au tinut insa seama de faptul ca pisica este un animal deosebit, mult mai sensibil in multe privinte decat cainele si chiar decat omul, un animal cu nevoi speciale si pentru care o doza infima dintr-un medicament banal precum Decaris-ul poate fi fatala!

Din pacate, acest caz nefericit nu este unul rar intalnit in clinicile veterinare. Numeroase animale de companie ajung tarziu la medicul veterinar, cu boli vechi, gresit tratate de catre proprietarii care, din ignoranta sau din comoditate, nu acorda atentie primelor semne de boala, iar atunci cand starea animalului se inrautateste vizibil, apeleaza la sfatul unor persoane care nu au nici o pregatire in acest domeniu ci, in cel mai bun caz, o serie de experiente personale mai mult sau mai putin concludente.

Este vorba de vecinii, rudele sau prietenii care au si ei unul sau mai multe animale care s-au confruntat cu vreo boala asemanatoare cu cea a pisicii suferinde si care, plini de bunavointa, vin cu diagnosticul si cu tratamentul care a avut efect in cazul cainelui sau pisicii lor.

Din pacate, de prea putine ori diagnosticele si tratamentele se potrivesc unor cazuri diferite si astfel sfaturile binevoitorilor au ca efect aplicarea unor tratamente inutile sau chiar contraindicate pisicii bolnave. In plus, asteptand ca aceste tratamente sa isi faca efectul, proprietarul intarzie si mai mult sa duca pisica la clinica veterinara, ajungand acolo abia atunci cand devine evident ca animalul este grav bolnav.

Pe de alta parte, este posibil ca proprietarul animalului bolnav sa primeasca si sfaturi ce nu au nici o legatura cu medicina stiintifica, sfaturi ce tin de sfera leacurilor "babesti"! Intr-o societate ca cea actuala, care inca penduleaza intre urban si rural, intre stiintific si arhaic, nu mira pe nimeni atunci cand persoane "bine informate" recomanda, in cazul cainilor, imunizarea prin ardere cu fierul incins pe nas in locul vaccinarii!

Iar in cazul unei pisici bolnave, nimic nu poate fi mai eficient, dupa parerea lor, decat un descantec de deochi! Desi ar putea parea incredibil pentru o tara europeana in mileniul al treilea, astfel de situatii chiar pot fi intalnite!...

In ceea ce priveste solutia adoptata de multi proprietari de animale de companie ce apeleaza la sfaturile si tratamentele oferite de farmaciile veterinare, si aceasta se poate dovedi de multe ori o eroare.

Desi una dintre conditiile de baza pentru functionarea punctelor farmaceutice veterinare este ca acestea sa fie deservite de un medic, in realitate nu intotdeauna persoana de la tejghea are calificarea necesara pentru a putea stabili un diagnostic si pentru a prescrie un tratament.

Rolul acestor farmacii veterinare este acela de a furniza medicamentele prescrise de medicul veterinar in urma consultatiei si de a oferi clientilor o serie de produse destinate cu precadere animalelor de ferma: furaje, premix-uri, antiparazitare si dezinfectante, pentru toate celelalte produse fiind in mod normal necesara o reteta de la medic.

Din dorinta de a rezolva problemele animalului lor bolnav cu cat mai putin efort si cat mai comod, multi proprietari prefera sa mearga la cea mai apropiata farmacie, in loc sa se deplaseze pana la clinica veterinara, si, dupa numai cateva minute, pot pleca acasa cu un tratament pentru animalul bolnav, multumiti ca nu a mai fost nevoie sa se deplaseze poate intr-un alt cartier, sa astepte la rand pentru a intra la consultatie, sa plateasca o taxa suplimentara pe care unele clinici o percep pentru serviciile lor.

Astfel, ei considera ca au facut economie si de timp, si de efort, si de bani.

De multe ori, daca au norocul sa fie serviti de un medic, problemele se pot rezolva si asa - mai ales atunci cand nu este vorba de cazuri grave - dar la fel de multe sunt cazurile cand tratamentele prescrise sunt departe de nevoile animalului suferind!

Desi multi proprietari de animale de companie manifesta, mai mult sau mai putin justificat, neincredere fata de medicii veterinari - cam la fel cum parintii nu sunt intotdeauna increzatori in pediatrii ce le trateaza copiii! - si sunt convinsi ca problemele protejatilor lor s-ar putea rezolva ca prin minune mult mai repede, mai eficient si mai ieftin, medicul veterinar este totusi cel mai in masura sa aprecieze starea animalului suferind, sa stabileasca un diagnostic si un tratament.

Poate ca a duce pisica bolnava la clinica veterinara nu este cea mai comoda si cea mai ieftina modalitate de rezolvare a problemei animalului, poate ca vizita la medicul veterinar necesita un efort fizic si financiar ceva mai mare decat solutiile de compromis pe care stapanul le poate alege, dar nu trebuie uitat faptul ca medicii veterinari sunt persoanele cele mai in masura sa ajute un animal suferind, ca majoritatea si-au ales din pasiune aceasta profesie si, odata porniti pe acest drum, au dedicat numerosi ani de studiu - studiu care nu inceteaza, practic, niciodata - tocmai pentru a fi intotdeauna pregatiti sa intervina atunci cand pisica dumneavoastra este in suferinta!

 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dana pe 12 Ian 2014, 16:23
    viermi la pisica

    am gasit o pisica ,am luat-o acasa are cred vreo 5 luni ,stau la bloc ,face la litiera mananca bine,dar azi am observat ceva(la anus ) alb ca un bob de orez care se alungea,un vireme..Ce tratament as putea sa-i dau ,nu avem medic veterinar in zona.Va multumesc !

    0
    0

  • maria pe 1 Apr 2012, 13:30
    pisicuta

    buna...am o pisicuta care recent a fost muscata de codita...locul muscat s-a infectat si are puroi nu stiu ce sa ii fac...ce medicamente ar trebui sa ii dau sa ii treaca puroiul sau ce ar trebui sa fac...am nevoie urgent de un sfat...va rog ajutati-ma...multumesc frumos!

    0
    0

  • stefy pe 16 Dec 2011, 21:36
    sfat pt pernuta pisici arse

    am o pisica care sa ars la labuta dreapta mai exact la pernita mare .are un fel de buba transparanta si mare .nu mai poate calca pe ea .am incercat so leg dar sio da jos.VA ROG FRUMOS DATIMI UN SFAT .multumesc...

    4
    0

  • sarah pe 24 Feb 2010, 23:46
    am un peste bolnav

    sall. Am un peste bolnav si nu pot sa imi dau sema ce are. I-au aparut niste pete pe corp, sta pe fundul acvariului si respira greu, nu prea mananca si sta izolat fata de ceilalti. Nu pot sa depistez nici una din bolile pe care le-am gasit pe internet. Nu stiu ce sa ii fac. A il tine singur intr-un pahar si sa-l ingrijesc special este o solutie bune? Va rog, ajutati-ma sa nu moara.

    0
    1

  • dana pe 22 Ian 2010, 21:30
    tratament pt a putea manca

    buna pisica mea vomita si tuseste si nici nu manca o hranesc cu forta cu seringa si nustiu cum sa o ajut.va rog ajutatima sa o salvez sa nu moara va rog

    8
    1

  • leu pe 12 Nov 2009, 17:52
    lipsa poftei de mancare la pisici

    am un metis de persan de cinci luni si de trei zile nu mananca nimic si este apatic.daca ma puteti ajuta cu un sfat pana ajung la o clinica veterinara

    8
    3

  • proica pe 24 Aug 2008, 10:59
    tratament vermicid la pisici

    sunt confuza. citesc si nu inteleg daca pot sa-i dau pisicii mele de 2 kg si 10 ani si 6 luni o patrime de decaris contra viermilor.ceea ce am citit pana acum am zapaceste.va rog luminati-ma urgent,saracuta are viermi dar nu stiu de care ca e slaba moarta si mananca enorm de mult.multam mult

    2
    6

  • lumi pe 24 Iul 2008, 19:15
    ajutor de la dr veterinar

    am un kokar spaniol si sa taiat la plabuta dar tare la noi in oras nu pre sunt cabinete veterinare .iam luat la catel ;apa oxigenata ,tablete de tetraciclina si acid boric ,dar problema este ca nu stiu daca ii face bine la labuta ca nu mai calca pe ia si nu o tine legata datimi un sfat va rog frumos multumesc.

    1
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod