Tonkineza - Fidelitate si exuberanta

In jurul anului 1960, Jane Barletta din New Jersey si Margaret Conroy din Canada au fost cele care au initiat un program de crestere pentru a produce hibrizi din Siameza...

In jurul anului 1960, Jane Barletta din New Jersey si Margaret Conroy din Canada au fost cele care au initiat un program de crestere pentru a produce hibrizi din Siameza si Burmeza, ceea ce a dus la aparitia Tonkinezei.

Astfel a aparut o linie de pisici de culoare maro inchis, cu pointuri de nuanta mai inchisa pe fata, urechi, membre si coada. Culoarea a fost etichetata ca "nurca", pentru ca blana era foarte asemanatoare cu cea a acestui animal.

De obicei, crescatorii sunt dispusi sa ofere puii atunci cand acestia au varsta cuprinsa intre 12 si 16 saptamani. Dupa 12 saptamani, pisoilor le-au fost deja administrate vaccinurile de baza, s-au dezvoltat fizic si si-au format comportamentul social, astfel incat sa poata face fata schimbarii mediului de trai.

Elementele esentiale pentru a putea oferi Tonkinezei o viata lunga si sanatoasa sunt: traiul in interior, castrarea sau sterilizarea si asigurarea unor suprafete speciale pe care aceasta isi poate exersa ghearele.

Tonkineza imbina cele mai bune trasaturi ale stramosilor sai intr-un exemplar superb, de marime medie, care are un corp extrem de compact si un sistem muscular remarcabil.

Fie ca mosteneste tiparul de blana al Burmezei, cu ochii auriu-verzi, fie pe cel punctat al Siamezei, cu stralucitorii ei ochi albastri, fie tiparul similar nutriei remarcat in show-uri, Tonkineza este o pisica inteligenta, sociabila si cu simtul umorului.

Aceste pisici sunt ferm convinse ca oamenii au aparut pe Pamant cu unicul scop de a le iubi... Au reusit sa atinga statutul de campioane si sa patrunda in FCA in anul 1984.

Desi reprezinta niste aparitii noi in lumea expozitionala, ele sunt exponentele aceleiasi rase care a fost descrisa in "Poeziile Siamului" in perioada Ayudha (1358-1767) si importate in Anglia in anii 1800 sub numele de "Siameza ciocolatie".

Personalitatea Tonkinezei

Personalitatea plina de culoare a Tonkinezei face din ea un companion ideal.

Iti vor acapara poala sau umarul si iti vor supraveghea toate activitatile. Sunt calde si afectuoase, extrem de inteligente, au o memorie incredibila si simturi demne de un aparat radar.

Sunt hotarate si se recomanda ca oamenii sa fie foarte convingatori si consecventi atunci cand vor sa le dreseze. Sunt foarte inventive cand vine vorba de jocuri noi. Adora sa se joace de-a v-ati ascunselea, atat cu oamenii, cat si cu celelalte pisici.

Isi intampina stapanii la usa si vor fi in centrul atentiei si al amuzamentului atunci cand ai musafiri. Au fost descrise ca fiind jumatate catel (drept consecinta a faptului ca isi urmeaza stapanii peste tot in casa) si jumatate maimuta (datorita acrobatiilor de care sunt capabile).

Pe scurt: iau initiativa rapid si iti vor conduce viata.
Modul lor afectuos de a se purta este imposibil de ignorat, ele fiind capabile sa se faca rapid placute oricui.

Intretinere

Intretinerea Tonkinezei este la fel de usoara ca si hranirea ei. Trebuie doar sa-i tai ghearele saptamanal (de asemenea, este recomandabil sa-i pui la dispozitie un sisal), sa o periezi cu o manusa de cauciuc, sa-i oferi o hrana echilibrata si sa nu uiti de vizitele periodice la medicul veterinar.

Tonkinezele sunt exclusiv pisici de interior si, de aceea, inainte sa achizitionezi o astfel de pisica, este necesara o inspectie completa a casei tale, pentru a te asigura ca aceasta este sigura.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod