Test de inteligenta...

Inteligenta canina... este greu de definit! Insa modul in care reusesc aceste animale sa gaseasca rezolvarile unor situatii cheie poate spune mult despre gradul lor...

De cate ori te-a facut cainele de ras in fata prietenilor, cand ai incercat sa-l inveti comenzi simple precum "Sezi!" sau "Culcat!"?... Si de cate ori te-ai intrebat cum anume reusesc altii sa pazeasca turme de oi, sa salveze oameni de sub avalanse sau sa gaseasca droguri ascunse in cele mai ingenioase locuri?

Inteligenta canina... este greu de definit! Insa modul in care reusesc aceste animale sa gaseasca rezolvarile unor situatii cheie poate spune mult despre gradul lor de adaptabilitate mentala.

Ca si in cazul oamenilor, si la caini exista diferite tipuri de inteligenta, mai precis doua: inteligenta instinctiva si cea dobandita.

Inteligenta instinctiva este cea specifica fiecarei rase de caini in parte, ceea ce face ca fiecare caine sa aiba abilitati diferite. Spre exemplu, Greyhound-ul se bazeaza pe abilitatile lui vizuale, in timp ce Beagle-ul nu se poate lipsi de nasul sau fin pentru evaluarea mediului in care se afla.

Inteligenta dobandita este cea pe care cainele si-o insuseste prin invatarea de lucruri noi, ce tin de sociabilitate, adaptare la mediul inconjurator, limbaj si capacitatea de gasi o rezolvare unei sarcini date.



Diferenta dintre aceste doua tipuri de inteligenta este clara: chiar daca animalul trece cu brio un test de inteligenta sau altul, de cele mai multe ori nu desteptaciunea il face sa gaseasca solutii, ci abilitatea sa innascuta de a face fata unei situatii date.

In continuare, va oferim cateva teste si rezultatele lor, prin care puteti observa daca animalul dumneavoastra se ridica la nivelul faimoasei Lassie! Nu incercati sa le repetati zi de zi, deoarece, la un moment dat, cainele se va plictisi si nu va intelege in ruptul capului de ce il pui sa faca mereu lucruri atat de bizare.

Viteza prin care el duce la sfarsit sarcina nu este intotdeauna relevanta, perseverenta fiind la randul sau un factor important. Chiar daca ii ia ceva mai mult timp sa prinda trucurile, asta nu inseamna ca "rotitele" lui nu functioneaza cum trebuie.

Si cel mai important lucru: nu fiti negativisti! Tratati acest test ca pe un joc distractiv atat pentru dumneavoastra, cat si pentru caine. Nu conteaza cat de mare este scorul obtinut; indiferent care este el, oferiti-i cainelui toata atentia si dragostea, pe care oricum le merita din plin.


1. Capacitatea de rezolvare a problemelor

Testul "cu prosopul" - Aruncati peste el un prosop mai mare sau un cearceaf. Masurati cat timp ii ia sa se elibereze.

a) 0-15 secunde - 3 pct.
b) 15-30 secunde - 2 pct.
c) peste 30 de secunde - 1 pct.

2. Memoria pe termen scurt

Testul "de-a alba-neagra" - Se iau patru cani sau castroane, care se asaza in fata cainelui. Sub unul dintre vase se pune o bucatica de "ceva bun" sau jucaria lui preferata. Distrageti-i atentia pentru cateva secunde, apoi lasati-l sa caute recompensa.

a) cainele merge direct la vasul sub care este recompensa - 3 pct.
b) are nevoie de doua incercari pentru a gasi vasul corect - 2 pct.
c) recurge la metoda eliminarii - 1 pct.

3. Memoria pe termen lung

Testul locului preferat - Cand cainele nu este in casa, faceti o rearanjare rapida a mobilierului, astfel incat locul lui preferat sa fie schimbat. Urmariti reactia lui cand intra in casa.

a) merge direct la locul lui preferat - 3 pct.
b) are nevoie de 30 de secunde de investigatii - 2 pct.
c) alege un loc diferit - 1 pct.

4. Modul de rezolvare a problemelor si manipularea

Testul labutelor indemanatice - Asezati bucatica de "ceva bun" sub un scaun sau o masa joasa, care sa-i permita cainelui sa introduca pe sub ea numai labele, nu si capul.
Gaseste o cale de rezolvare a problemei?

a) gaseste o cale de rezolvare in timp de 1 minut - 3 pct.
b) isi foloseste labele si nasul - 2 pct.
c) se da batut - 1 pct.

5. Testul "hai la plimbare"

Intr-una din zilele (sau orele) in care el nu este obisnuit sa iasa la plimbare, luati cheile si lesa si urmariti-i reactia.

a) devine imediat bucuros si nelinistit - 3 pct.
b) reactioneaza abia cand ajungeti la usa si ii spuneti ca e timpul de plimbare - 2 pct.
c) asteapta si va priveste confuz - 1 pct.

6. Test "de baraj"

Construiti din carton un fel de paravan, suficient de lung, dar care sa poata fi ocolit, si de inalt, astfel ca atunci cand cainele se ridica in doua labe sa nu poata privi peste el. Amplasati de o parte si alta a acestuia doua cutii sau orice alte obiecte care sa-l sustina. In centrul paravanului, decupati un patrat prin care cainele doar sa poata privi, fara a putea trece prin el. De cealalta parte a barierei, puneti un castron cu mancare sau rugati pe altcineva sa agite o jucarie. Cum se descurca?

a) prinde trucul si ocoleste bariera in timp de 30 de secunde - 3 pct.
b) ocoleste bariera intr-un timp de 30 secunde - 1 minut - 2 pct.
c) ramane blocat in patratul decupat - 1 pct.

Punctaj si rezultate

16 pct.
sau mai mult - e un caine excelent!;
13-16 pct. - mult peste nivelul mediu;
9-12 pct. - nivel mediu;
5-8 pct. - sub nivelul mediu;
1-4 pct. - poate nu a luat coronita, dar asta nu ne impiedica sa-l iubim!

Testul acesta poate fi deopotriva distractiv si informativ, ajutandu-va sa aflati cat de departe poate ajunge inteligenta cainelui dumneavoastra. Poate ca nu intotdeauna cainele pe care il detineti e demn de un premiu Nobel, chiar mai uita uneori pe unde si-a lasat mingea sau osul favorit... Dar cand vine vorba de a te face fericita, nici un alt catel nu il poate egala!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod