Selkirk Rex - Pisicuta ondulata

Una dintre cele mai noi rase feline, aceasta pisica cu par carliontat provine dintr-o pisica de casa, pe numele ei Miss DePesto of Noface, gasita intr-un...
Una dintre cele mai noi rase feline, aceasta pisica cu par carliontat provine dintr-o pisica de casa, pe numele ei Miss DePesto of Noface, gasita intr-un adapost din Montana. Aceasta rasa a fost facuta cunoscuta lumii de catre Jeri Newman din Livingston, Montana, in jurul anului 1987.

Ea a explicat ca denumirea rasei provine de la numele unui lant muntos din Wyoming, dupa care a recunoscut ca, de fapt, pisicile Selkirk au primit acest nume dupa bunicul ei. Astfel, Selkirk Rex este singura rasa felina care a fost denumita dupa o persoana.

Trasaturi

Selkirk Rex are trasaturile unei pisici mari, cu structura osoasa solida, asemanatoare din punct de vedere al conformatiei cu rasa British Shorthair.

Capul este rotund, fara portiuni plate.

Blana are un aspect plusat, iar onduleurile sunt mari, fiind mai pronuntate la exemplarele cu par lung.

Pisicile Selkirk sunt sanatoase si viguroase.
Sunt incredibil de rabdatoare, iubitoare si tolerante.

Inca de la nastere, pisoii care vor avea par ondulat se pot distinge de cei cu parul drept datorita mustatilor carliontate. Acestea sunt fragile si se pot rupe usor pe masura ce cresc in lungime.

Nici parul si nici mustatile nu se modifica pe parcursul vietii pisicii, deci daca acestea sunt carliontate la nastere, atunci isi vor pastra acest aspect si la pisica-adult. Chiar daca, mai tarziu, blana poate aparea ca avand mai putine onduleuri, pisica isi pastreaza gena care imprima aceasta trasatura, ea fiind evidenta la nivelul mustatilor.

Personalitate

Temperamentul pisicii Selkirk le reflecta pe cele ale raselor folosite pentru formarea si evolutia acesteia.
Astfel, aceste pisici mostenesc caracterul usor delasator si rezervat al pisicilor British Shorthair, firea afectuoasa a Persanelor si temperamentul jucaus al Exoticelor. Sunt foarte rabdatoare, tolerante si iubitoare.

Aceasta rasa nu este compatibila cu un tip de stapan rigid si foarte organizat. Stapanul ideal trebuie sa fie pregatit sa se confrunte cu tot felul de remarce rautacioase de genul: "Pisica ta are nevoie disperata sa mearga la un coafor felin", "Spala-ti pisica si apoi atarn-o la uscat, poate scapa de onduleuri!", etc.

Posesorii de Selkirk Rex sunt frecvent opriti de oameni ale caror maini nerabdatoare tanjesc sa atinga blana atat de fina a pisicilor lor, dar cei cu adevarat norocosi sunt cei care pot imbratisa si alinta acasa aceste "jucarii" de plus.

Intretinere

Un mascul ajuns la maturitate sau o femela sterilizata vor avea o blana impecabila.
Exemplarele ideale au blana puternic ondulata pe partile laterale ale corpului, pe abdomen si in jurul gatului, iar spatele este zona in care blana este mai putin ondulata.

Blana pisicilor Selkirk Rex poate fi de doua tipuri: scurta si lunga. Fiecare tip se constituie intr-o diviziune separata in cadrul punctajului acordat la arbitraj.

Intretinerea celor doua tipuri de blana se face exact ca la celelalte pisici cu par scurt sau lung.

Daca se doreste pastrarea aspectului ondulat al blanii, nu se recomanda un periaj frecvent, in nici unul dintre cazuri. Cele mai potrivite sampoane sunt cele care nu imbacsesc blana si care ii confera un aspect matasos si curat, intretinand in acelasi timp si onduleurile.

Standard

Aceasta pisica este rezultatul unei mutatii dominante si spontane care a cauzat ondularea usoara a parului, ceea ce ii imprima o senzatie placuta la atingere.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod