Reguli de toaletare

Vizitarea unei expozitii canine este un moment de relaxare si, de ce sa nu recunoastem, un prilej de usoara invidie, mai ales ca apar imediat si intrebarile: "De ce exemplarul de...

Vizitarea unei expozitii canine este un moment de relaxare si, de ce sa nu recunoastem, un prilej de usoara invidie, mai ales ca apar imediat si intrebarile: "De ce exemplarul de pe podium are blana asa de sanatoasa, iar carliontatul Elmo naparleste ingrijorator?", "De ce Frise-ul din concurs este atat de alb, iar Missy al nostru are blana ca in reclama?".

Solutia nu este un secret. Trebuie doar respectate anumite reguli foarte simple, care, odata cunoscute si bine aplicate, ii vor asigura cainelui o stare de bine, iar stapanului confortul psihic.

Toaletarea cainelui poate fi facuta acasa, mai ales daca aveti si concursul medicului veterinar. Si daca tineti cont si de faptul ca orice schimbare ce intervine in aspectul blanii cainelui poate insemna aparitia unei probleme de sanatate, atunci aveti raspunsul pe care il cautati. Blana cu aspect tern, pielea iritata sau ochii lacrimand sunt doar cateva dintre semnele carora trebuie sa le acordati atentie atunci cand apar.

Perierea - in functie de textura firului de par

Blana trebuie ingrijita in functie de textura si lungimea firului de par. Asadar, in nici un caz nu alegeti la intamplare instrumentele pentru toaletarea cainelui.

Pentru cainii cu parul scurt este recomandata o periere saptamanala, cu o perie din fibre naturale si cu un pieptene des.

Cainii cu parul lung au nevoie de o periere mai frecventa - in general, de doua sau de trei ori pe s

Cand trebuie sa toaletati un caine cu parul lung, aveti nevoie de o perie metalica, un pieptene cu dintii rari si un pieptene cu dintii desi, pentru paraziti. Daca observati zone fara par sau pete rosii, nu ezitati sa-i cereti ajutorul medicului veterinar.

Caderea parului, un motiv de ingrijorare?

Caderea parului nu este neaparat un motiv de ingrijorare, mai ales la cainii de apartament, care naparlesc pe toata perioada anului. O periere bine facuta si hrana de calitate vor asigura regenerarea firului de par. Proteinele, acizii grasi poli-nesaturati si vitaminele contribuie, evident, la sanatatea pielii si a blanii.

Daca, in ciuda unei alimentatii echilibrate, blana are un aspect sters, cereti sfatul medicului pentru administrarea unor suplimente alimentare.

La originea denaturarii sau a caderii parului stau si diferite boli, precum micozele (ciuperci microscopice care ataca radacina firului de par) sau parazitoza intestinala (care produce carente alimentare ce duc la pierderi in greutate). In situatiile in care blana capata un aspect neplacut, tratati cainele cu substante vermifuge, periati-i blana regulat, spalati-l cu un sampon special ales pentru tipul sau de blana si echilibrati-i regimul alimentar.



Cat de des trebuie sa il spalati?

Este indicat sa spalati cainele doar cand se murdareste sau incepe sa emane miros urat, pentru ca baile foarte dese ii pot usca pielea sau ii pot dauna texturii firului de par. Trebuie mentionat faptul ca PH-ul pielii unui caine este foarte diferit de cel al pielii unui individ. Asa ca nu folositi pentru baia cainelui samponul dumneavoastra, ci unul special, antialergic, care sa nu-i dezechilibreze secretia seboreica si sa nu-i produca mancarimi.

Pentru cainii cu parul scurt, cum sunt Bracul sau Teckelul, sunt recomandate de la doua la patru bai pe an, in timp ce pentru cainii cu parul de lungime medie, cum sunt Setterul sau Cockerul, este indicata o baie la doua luni. In cazul cainilor cu parul lung si de talie mica, precum Shih Tzu, Bichon sau Westie, este recomandata o baie pe luna.

De obicei, cainele percepe baia ca pe un joc: ii place sa se zbenguie, sa sara si sa se scuture in cada. De aceea, pentru a evita accidentele, este bine sa puneti in cadita un covoras cu asperitati; avand un loc sigur pe care sa calce, cainele nu va aluneca si nu se va speria. Udati-i blana, dupa care aplicati o pelicula de sampon, avand in acelasi timp grija sa nu ii intre spuma in ochi. Clatiti-l cu apa calduta si protejati-i urechile.
Inainte de a-l scoate din baie, uscati-i blana cu ajutorul unui prosop.

Pe timpul iernii, puteti folosi un uscator de par, pe care nu trebuie sa-l apropiati foarte mult de blana, pentru ca aceasta se poate arde foarte usor. Oricum, in cazul in care nu are blana uscata, nu ii permiteti sa iasa din casa, chiar daca afara este cald. Atunci cand temperaturile coboara sub 10 grade, tineti cainele mai multe ore in casa dupa ce i-ati facut baie, pentru a evita aparitia racelii.

Cum ii taiati unghiile?

Cand unghiile catelului incep sa se agate de covor sau de hainele dumneavoastra, trebuie taiate. Folositi pentru aceasta operatiune o forfecuta speciala, pe care o gasiti in magazinele de specialitate. Nu utilizati niciodata o unghiera pentru ca aceasta ii poate rupe unghiile cainelui sau il poate rani. Pentru ca animalul sa nu fie ranit atunci cand ii taiati unghiile, este bine sa ii cereti ajutorul unei alte persoane, care sa-l tina.

Evident, daca nu are cine sa va ajute, trebuie sa va puteti descurca singura, tinand cainele pe podea, intre genunchi. Asigurati-va ca este destula lumina in camera, pentru a putea vedea bine partea din unghie care trebuie taiata. Imobilizati cainele sub genunchi, cu un brat; tineti-i labuta in palma si despartiti-i degetele, astfel incat unghia care trebuie taiata sa fie departata de celelalte.
Taiati unghia cu atentie, pentru a nu-i perfora zona de culoare roz, acolo unde se afla terminatiile nervoase si vasele sangvine.

Ce inseamna prezenta unor iritatii?

Ochii unui caine trebuie sa fie clari si stralucitori. Asa ca este important sa-i curatati secretiile oculare cu bucati de vata (in lipsa unui material special). Inrosirea sau opacizarea ochilor aduc in discutie posibilitatea existentei unei infectii. Tocmai de aceea, la cel mai mic semn, trebuie sa consultati medicul veterinar.

Semnele de iritatie a urechilor sau mirosul puternic pe care acestea il emana arata existenta unei infectii. In asemenea cazuri, cainele se scarpina continuu in zona urechilor sau isi scutura tot timpul capul. Pentru a-i curata urechile, utilizati un betisor prevazut cu tampon de bumbac si o solutie recomandata de farmacist.

Aveti grija insa! Nu-i introduceti betisorul prea adanc si nu-i turnati solutia direct in ureche. Petele rosii sau crustele negre indica prezenta unui parazit, iar pentru inlaturarea acestuia este indicata interventia medicala specializata.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod