Refuzul de hrana

Una dintre cele mai frecvente probleme intalnite este aceea a otravirii cainelui, intentionat sau accidental. Tocmai de aceea unul dintre cele mai importante...

Una dintre cele mai frecvente probleme intalnite este aceea a otravirii cainelui, intentionat sau accidental. Tocmai de aceea unul dintre cele mai importante lucruri pe care cainele trebuie sa il invete este refuzul de hrana, fie ca aceasta este gasita pe sol sau oferita din mana. In plus, trebuie sa intelegeti ca un caine poate fi otravit nu neaparat prin ingurgitarea unor substante toxice. Exista posibilitatea ca animalul sa calce intr-o substanta care ii provoaca mancarimi la nivelul pernutelor si este nevoit sa se linga. 

Cum inveti puiul sa manance doar din castronul sau 

Trebuie sa invatati puiul, de la cea mai frageda varsta, sa manance numai din castronul lui si sa il certati atunci cand mananca de pe jos. Este de preferat sa tina minte ca a fost pedepsit pentru ca nu v-a ascultat, decat sa treaca printr-o experienta neplacuta, cum este aceea a otravirii.

Tocmai de aceea va recomand sa folositi zgarda, cu telecomanda, care poate fi actionata de la distanta, chiar si in cazul in care este vorba despre mai multi caini. 


Avantajul oferit de zgarda electrica este acela ca o puteti utiliza si in cazul in care cainele fura alimente de pe masa sau face alte greseli. In plus, puteti sta la o distanta suficient de mare, care sa nu ii permita acestuia sa isi dea seama cine a folosit telecomanda.

Important este sa il pedepsiti numai atunci cand greseste! Daca il pedepsiti retroactiv, el nu va intelege cu ce a gresit.

Hrana pe care o folositi pentru a-l dezvata sa manance de la straini nu trebuie in nici un caz sa aiba mirosul stapanului sau al unei persoane cunoscute. Bucatelele de hrana ii pot fi oferite din mana, aruncate pe jos sau pur si simplu presarate pe sol.

Important este sa folositi cat mai multe terenuri de antrenament, cat mai multe persoane si cat mai multe feluri de hrana, tentante pentru el.

De fiecare data cand greseste, fie doar si pentru ca miroase hrana, trebuie sa primeasca un mic impuls electric. Va fi suficient ca sa nu mai repete acea experienta.

Refuzul hranei oferite de alti oameni 

Trebuie sa stiti ca inainte, pentru a invata cainele sa refuze hrana oferita de persoane straine, erau folosite firele electrice. Dezavantajul consta in faptul ca animalul simtea prezenta firelor in castronul cu hrana si, in plus, in timpul antrenamentelor, nu puteau fi folosite crochetele sau biscuitii. Cu zgarda electrica cu telecomanda, cainele poate fi penalizat pentru orice tentativa de a manca de pe jos.

In orice caz, nu ii montati cainelui zgarda electrica inainte de inceperea exercitiilor, pentru ca exista posibilitatea ca acesta sa constientizeze ca respectivele corectii apar doar la scurt timp dupa ce i se pune colierul cu pricina.

Asadar fixati-i zgarda cu cateva ore inainte.

Exercitiile pe care le-am amintit trebuie repetate si acasa. Aruncati-i mancarea peste gard sau presarati-o pe parchet, in cazul in care locuiti la bloc. Chiar daca sunteti convinsi ca a inteles ca nu trebuie sa manance de pe jos sau de la straini, reluati exercitiile la cateva luni.

Exista posibilitatea ca animalul sa refuze hrana si sa devina agresiv, repezindu-se la persoanele care i-o ofera, deoarece le asociaza cu corectiile care urmeaza. Acest fapt nu este de dorit, pentru ca nu intotdeauna cineva care ii ofera un biscuite unui caine intentioneaza sa ii faca ceva rau. Asa ca nu ii lasati posibilitatea unui caine lasat singur, in asteptare, sa se repeada la un copil care ii ofera ceva, cu cele mai bune intentii.

Puteti considera ca a invatat toate aceste lucruri atunci cand nu mananca de pe jos, oriunde s-ar plimba, si atunci cand refuza hrana oferita de un strain, desi este lasat in asteptare fara sa fie supravegheat.


Este adevarat ca exista si metode mai putin dure. Puteti, de exemplu, sa il corectati punandu-i palma pe ochi atunci cand i se ofera hrana, daca nu intoarce capul.

Tinand cont de riscuri, de consecintele otravirii, este important ca animalul sa asocieze hrana gasita pe jos si cea oferita din mana cu ceva neplacut. Doar asa va trece peste tentatii...

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • george pe 10 Sep 2008, 22:41
    intrebare

    eu doresc casa imi aiu un caine.....bishon.....si o sa il iau de cand e pui..ce trebuie sa aiva neaaparat knd il aduk ???

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod