Puteti ajuta o pisica sperioasa sa devina increzatoare

Anxietatea este o problema obisnuita in randul pisicilor, iar cauzele ei sunt multiple. Si, totusi, este tratabila in majoritatea cazurilor, prin modalitati care variaza de la desensibilizarea...

Anxietatea este o problema obisnuita in randul pisicilor, iar cauzele ei sunt multiple. Si, totusi, este tratabila in majoritatea cazurilor, prin modalitati care variaza de la desensibilizarea gradata pana la folosirea unei medicatii antianxiolitice.

Natura si alimentatia contribuie in mod egal la aparitia si dezvoltarea sentimentului de anxietate. De asemenea, materialul genetic poate constitui o cauza a acestei afectiuni si s-a constatat ca rasele orientale sunt mult mai sensibile si, de aceea, predispuse sa sufere de anxietate.

Majoritatea pisicilor anxioase, un procent estimat la 90%, devin fricoase din cauza unei socializari necorespunzatoare cu oamenii, dupa ce sufera o trauma, cum ar fi: un abuz, neglijarea sau agresarea de catre un alt animal.

Pe masura ce incidentul se desfasoara, creierul pisicii primeste un val de adrenalina, care ii creeaza o amintire de nesters.

Interesant este ca pisicile care devin anxioase din cauza unei traume, nu renunta definitiv la contactul cu oamenii - ci numai la acel gen de persoane care le-au agresat (de obicei, un barbat sau un copil).

Pisici specioase - cum le poti ajuta


Frica se poate manifesta in trei moduri, care pot fi denumite "Triunghiul Bermudelor anxietatii". Primul este teama de oameni, alte pisici sau alte animale, cum ar fi cainii. Al doilea este teama de obiecte statice sau de sunete, cum ar fi cel al aspiratorului. Cel de-al treilea aspect este frica de anumite situatii, de exemplu mersul la veterinar sau despartirea de stapan.

Cand o pisica traieste toate cele trei puncte ale triunghiului, aceasta este denumita anxietate totala si animalul este intr-o stare deplorabila.

Oamenii de stiinta considera majoritatea tipurilor de anxietate ca un raspuns la agresiuni si la sperieturi.

Cand pisicile se tem sau se simt amenintate, ele au ca reactie ramanerea pe loc sau fuga. Majoritatea pisicilor prefera sa fuga, in loc sa se confrunte cu o situatie in care sa fie in pericol. Teama excesiva poate avea urmari grave asupra unei pisici si a stapanului sau. Stresul cronic poate cauza:

slabirea sistemului imunitar, ceea ce face ca pisica dumneavoastra sa fie mai predispusa la boli si ii reduce capacitatea de a lupta impotriva unora, cum ar fi cancerul;
evitarea litierei;
toaletare excesiva;
atasament anormal fata de stapan;
evitarea oamenilor in general.

Cel mai trist lucru este ca nu poti ajunge sa te bucuri de calitatea interactiunii pe care o doresti, deoarece pisica sta tot timpul ascunsa.
Chiar si atunci cand pisica nu se ascunde, nivelul stresului ei face ca ea sa nu fie cea mai buna companie. Anxietatea reprezinta deseori mai mult decat o simpla inrautatire a starii unei pisici - ea poate pune in pericol viata acesteia.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod