Psiho-sociologie felina

Trebuie sa recunoastem ca nu este deloc usoara convietuirea cu pisica noastra, mai ales atunci cand nu cunoastem anumite reguli care sa nepermita intelegerea actiunilor ei...
Trebuie sa recunoastem ca nu este deloc usoara convietuirea cu pisica noastra, mai ales atunci cand nu cunoastem anumite reguli care sa ne permita intelegerea actiunilor ei. In domeniul psihologiei feline sunt foarte multe de spus deoarece adevarul este ca pisica reprezinta inca o enigma a lumii animalelor de companie. Din nefericire, proprietarii de pisici nu cunosc prea multe despre aceasta specie si de aici apar nenumarate conflicte in familie sau cu propria pisica, nu rareori verdictul fiind "pisica asta trebuie sa plece din casa".

Dragi iubitori de animale, inainte de a va lua o pisica incercati sa va autoevaluati prin prisma considerentelor prezentate in continuare. Fiti sincer cu dumneavoastra si daca nu credeti ca puteti intelege, suporta si convietui cu o pisica, mai bine renuntati. In acest caz, va sfatuiesc sa va luati o broasca testoasa, un acvariu cu pesti, un hamster sau orice alta vietuitoare mai docila, care va poate aduce relaxarea mult dorita.

Sfaturi pentru cei care-si doresc un animal de companie
V-ati gandit bine si ati ajuns la concluzia ca un animal in casa ar fi bine venit, deoarece dumneavoastra, copilul sau un alt membru al familiei isi doreste asta. Nimic mai frumos si mai laudabil decat aceasta intentie! Dar din aceasta faza si pana la o "catastrofa" in familie nu mai e decat un pas. Daca nu veti alege cu discernamant animalul pe care il veti aduce in casa, nu veti face decat sa sporiti rata animalelor abandonate.

V-ati hotarat sa adoptati o pisica?
Fiti sincer si recunoasteti ca ati facut calcule de genul: "o pisica mananca mai putin decat un caine, nu trebuie sa o scot dimineata si seara la plimbare, este extrem de curata, poate chiar mai prinde un soarece, acolo." Nu spun ca ati gresit, ci ca nu ati vazut decat "partea roz" a fenomenului numit pisica.
Daca v-ati hotarat pentru adoptia unei pisici si daca va simtiti atrasi de aceasta specie, meditati la cele afirmate in continuare si intrebati-va daca sunteti pregatiti sa acceptati ca:

1. Pisica va pretinde intotdeauna sa o tratati ca pe o fiinta egala cu dumneavoastra!
Da! Aceasta este axioma elementara in convietuirea cu o pisica. Daca nu o puteti accepta sau intelege sau daca aceasta afirmatie vi se pare cel putin socanta, fiti convinsi ca nu veti putea lega o prietenie cu o pisica. Ea nu va accepta niciodata o relatie de tip master-slave (stapan-sclav). Poate va da uneori impresia ca va accepta autoritatea, daca va vede prea nervos sau tulburat, dar aceasta numai pentru ca sa va simtiti mai bine, nicidecum pentru ca ea este convinsa de autoritatea dumneavoastra. Relatia de subordonare pe care v-o doriti in cazul in care visati sa va impuneti autoritatea in fata cuiva o veti obtine daca veti lua un caine, care va va "rasfata" cu recunostinta fara margini, pentru fiecare colt de paine sau pentru o simpla mangaiere. De aceea, atunci cand se face referire la proprietarul unei pisici (proprietar in sens legislativ - desi in Romania inca nu se fac acte de vanzare-cumparare pentru pisici ca in alte tari), cea mai corecta desemnare a acestuia se poate face cu termenul de "prieten", si nicidecum "stapan".

2. Numai daca pisica dumneavoastra este intr-o buna dispozitie si are chef, va va accepta manifestarile de afectiune!
Multi dintre noi, chiar daca nu avem caine, am vazut ca este suficient ca stapanul sa faca un simplu gest si animalul este deja la picioarele lui, cu o privire care implora afectiune; este de ajuns o simpla mangaiere si cainele radiaza de fericire, tavalindu-se cu burta in sus.
Sa nu va asteptati la astfel de gesturi din partea unei pisici, decat intr-o anumita situatie: daca sentimentul este reciproc si daca ea este bine dispusa! In aceasta situatie, va va oferi un "recital" care va va deconecta cu siguranta, iar cand va toarce, efectul va fi calmant si relaxant. In concluzie, nu fiti surprins daca dorind sa va alintati pisica atunci cand va intoarceti de la serviciu, aceasta va fugi incruntata sa se ascunda sub canapea, suparata poate pentru ca ati lasat-o singura toata ziua. Fiti intelegator, ii va trece si va veni singura sa se alinte (mai ales daca este ora mesei) si, in bucatarie, veti face pace cu siguranta.

3. O pisica poate crea mici neplaceri si chiar mici pagube in gospodarie!
Ati adoptat un pisoi mic si dragalas care, pe langa bucuriile pe care vi le aduce, a gasit de cuviinta sa-si ascuta ghearele in tapiteria mobilei noi, cumparate cu mari sacrificii. Sau care, intr-un exces de energie, alearga intr-o goana nebuna prin toata casa, oprindu-se undeva sus pe o galerie, pe care a ajuns catarandu-se pe perdeaua proaspat spalata, ce va trebui inlocuita, deoarece arata jalnic. Vasul dumneavoastra pretios Galle, Daum Nancy, sau vaza de cristal de la bunica, la care tineati foarte mult, a cazut de la inaltime si s-a prefacut in sute de cioburi! Cu siguranta nu a fost un cutremur de pamant, ci iubitul dumneavoastra pisoias, care a incercat sa faca o acrobatie mai putin reusita! Nu fiti suparat pe el si nici nu-l pedepsiti. Nu a facut-o intentionat! Daca cei care au un caine pun toate obiectele fragile undeva la inatime, aceasta masura nu serveste la nimic in cazul unei pisici jucause. Vremea a trecut si iata ca pisoiul dumneavoastra a ajuns la varsta "pubertatii", cuprins de cel mai nestavilite chemari ale naturii.
Nu-i asa ca nu va pasa ca ati gasit dimineata, inainte de a pleca la serviciu, singura dumneavoastra pereche de pantofi "parfumata" si stropita de urina cotoiului mult iubit?! In miezul noptii dragalasa dumneavoastra pisica trezeste tot blocul cu miorlaituri sfasietoare, fara nici un motiv aparent! Ingrijorat, sunati imediat la medicul veterinar si aflati ca, de fapt, favorita dumneavoastra nu face altceva decat sa-si strige perechea?! Nu va necajiti nici de aceasta data, din fericire toate au cate un remediu.

4. Pisica are cateva trasaturi de caracter fundamentale. Ea este: independenta, capricioasa, curioasa.
Aceste caracterizari pot continua, dar eu zic sa ne oprim aici. Daca le puteti accepta si intelege, totul este perfect. Daca nu, este cazul sa va mai ganditi inainte de a lua o pisica in casa. Nu doresc sa ma intelegeti gresit: acestea nu sunt argumente impotriva deciziei de a va lua o pisica, deoarece nimic nu se compara cu eleganta, rafinamentul si dragalasenia unui asemenea companion. Cele scrise anterior reprezinta numai un avertisment pentru cei care nu au avut in viata lor o pisica, dar isi doresc una. Nu este obligatoriu ca toate cele prezentate sa se intample. Totul depinde de factorul individual, deoarece fiecare individ in parte reprezinta un unicat si nu se pot trage concluzii universal valabile pentru tot neamul pisicesc. Desigur ca altfel se pune problema pentru cei care locuiesc la casa si au o curte pe care o pot pune la dispozitia pisicii. In acest caz, deja multe dintre inconvenientele prezentate mai sus dispar, dar apar in schimb altele, despre care vom vorbi intr-un numar viitor.
Nu va recomand sa luati o pisica pentru copil, daca acesta nu are cel putin varsta de 8-10 ani (fetite) si 12-14 ani (baieti).
Sunteti curiosi sa aflati de ce? Va voi lamuri pe viitor, tot in cadrul acestei rubrici. Este cunoscut faptul ca un copil care creste alaturi de o pisica isi dezvolta incontestabil anumite calitati, devenind ulterior un adult de exceptie in multe privinte, iar rata infractorilor proveniti dintre copiii care au crescut si au iubit o pisica este aproape nula.
Iata suficiente argumente care sa cantareasca pro si contra, in balanta deciziei dumneavoastra. Trebuie mentionat bineinteles faptul ca pisica este un animal cu o personalitate extrem de complexa, capabila chiar de sentimente contradictorii, manifestate simultan, ceea ce o face poate mai atractiva si mai facinanta. Psihologia caracteristica acestei specii se bazeaza pe cunoasterea foarte buna a legilor ce guverneaza comportamentul felinelor, deoarece pisica nu este un animal salbatic. Ea are numeroase interactiuni de grup, atat cu oamenii cat si cu alte pisici sau animale din alte specii cu care vine in contact permanent sau temporar.

Daca dupa ce ati citit toate aceste randuri puteti afirma cu convingere: "Da. imi doresc o pisica!", atunci eu nu pot decat sa va intreb: "Ce mai asteptati?"
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod