Primii pasi in dresajul perusului

Daca sunteti proaspatul detinator al unui perus tanar si doriti sa-l dresati, nu exista nici cea mai mica problema in acest sens. Iata cativa pasi pe care va recomandam...

Daca sunteti proaspatul detinator al unui perus tanar si doriti sa-l dresati, nu exista nici cea mai mica problema in acest sens. Iata cativa pasi pe care va recomandam sa-i urmati pentru ca actiunea dumneavoastra sa aiba succes.

1.Dupa ce perusul s-a asezat pe suport, introduceti usor mana in colivie. Initial, pasarea se va feri de mana dumneavoastra, dar insistati si tineti un deget la nivelul pieptului acesteia, apoi coborati-l catre picioarele sale.

2.Indepartati usor degetul de perus si apoi apropiati-l, pana candacesta va fi tentat sa se urce pe el.

Adesea, pasarile isi folosesc ciocul pentru a se catara pe ramuri, iar perusul va folosi si el acelasi sistem. Acest lucru nu trebuie insa sa va dea impresia ca ar incerca sa va ciuguleasca. Papagalii mai utilizeaza ciocul si pentru sprijin sau pentru a testa suprafata pe care urmeaza sa se aseze.

3.Nu trebuie sa lasati perusul sa iasa din colivie o zi sau doua, pana ce va invata sa se urce pe degetul dumneavoastra.

4.Odata ce ati reusit sa dresati perusul sa va stea pe deget in interiorul coliviei, dati-i acestuia libertatea de a explora camera.

Intr-o prima faza, pasarea va zbura haotic, speriata, dar nu trebuie decat sa va asezati confortabil intr-un fotoliu si sa o lasati sa inspecteze incaperea.

5.Dupa o vreme puteti sa va apropiati de perus pentru a observa daca acesta se va urca din nou pe degetul dumneavoastra. Daca pasarea se afla pozitionata mai sus de nivelul capului dumneavoastra, amintiti-va ca degetul trebuie sa se afle la nivelul pieptului sau pentru ca aceasta sa se poata urca pe el, altfel ea nu va accepta niciodata sa coboare.

6.Uneori, perusii zboara inapoi in colivia lor din proprie initiativa,dar acest lucru se va intampla numai daca aceasta nu este considerata a fi o inchisoare, ci o casa confortabila.

Cu cat perusul are mai multa libertate, cu atat va avea mai putine motive sa se impotriveasca reintoarcerii in colivie.

7.Daca totusi trebuie sa luati perusul in mana pentru a-l introduce in colivie, apropiati-va usor de pasare si, in timp ce ii vorbiti incet, incercati sa o prindeti, astfel incat ciocul sau sa se afle in palma dumneavoastra.

O alta solutie ar fi sa diminuati lumina din camera, deoarece, in aceasta situatie, perusul ar fi mai putin tentat sa zboare. Odata ce perusul a invatat sa stea pe degetul dumneavoastra, va veni oricand bucuros sa aterizeze pe umarul, capul sau bratul dumneavoastra.

Daca ati achizitionat un perus matur, deja dresat, folositi aceeasi metoda prezentata anterior.

In aceasta situatie trebuie sa dati dovadade multa rabdare, deoarece un perus adult va fi mult mai nervos decat unul in varsta de doar cateva saptamani.

Cum invatati perusul sa vorbeasca
Perusul in timpul vacantei
Pericolele din casa

 

Comentariile 51-100 din 155

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • D pe 3 Ian 2012, 12:20
    PERUSI

    Salut! Voi vati dresat perusi de la o saptamna 2 sau de cand siu pus puful pe ei??

    5
    3

  • catalina pe 1 Ian 2012, 16:35
    ruperea penelor

    pachela si paco iasi rup amandoi penele si puful ce pot face?tr la gardinarucatalina52 mess mersi!

    3
    4

  • Dacian pe 30 Dec 2011, 00:45
    Miky

    http://www.youtube.com/watch?v=pDBtIsV0x2E il puteti vedea aici :)

    4
    5

  • Dacian pe 30 Dec 2011, 00:41
    Perusi

    Si eu mi-am luat un perus acum trei ani...si l-am tinut inchis vreo trei zile in cusca, dupa care l-am invatat sa vina pe un bat mai subtire pt ca pe deget nu voia sa vina, dar acum este foarte bland si deja a invatat cateva cuvinte, stie sa isi rosteasca numele (Miky) foarte clar si mai vb el ceva dar trebuie sa fi foarte atent sa il intelegi... trebuie sa aveti multa rabdare cu ei si sa le vorbiti mai ales...

    9
    3

  • Dragos pe 23 Dec 2011, 09:28
    Perusi mei nu vor sa stea pe deget.

    Salut am citit si ieri aceste instructiuni dar perusi mei fug si nu se apropie de el am tinut decetul si 15 min lam si indepartat si nu vor sa se urce de nici un caz dar se uita la el.. Si acuma de dimineta am incercat din nou si sau ctarat pe barile de la colivie .Te rog mult de tot sa ma cntactezi pe adresa de meil dragos_4000@yahoo.com te rog forte mult

    5
    5

  • ticusan sebastian pe 22 Dec 2011, 14:47
    bucuros

    eu nuam cautat nici o informatie pe net.si am reusit sa il dresez pe perusul meu Cipi si e foarte jucaus si deciteori ma joc cu el,incepe sa cinte cum fac perusi si ma duc si ma joc ca si cum ma-r chema sa ma joc cu el e minunat nu am crazut niciodata ca o sa se dreseze un perus

    7
    1

  • stelian pe 17 Nov 2011, 20:32
    perusi

    de cand am scris data trecuta despre perusi mei ,puii s-au facut mari ,deja au anceput sa manance singuri .femela care era bolnava sa facut bine .acum le-am luat cuiburile sa nu mai oua pina in primavara,pentru ca ei deja incepuse sa se imperecheze din nou,

    14
    1

  • stelian pe 6 Nov 2011, 14:28
    perusi

    eu am 11 perusi dar am inceput sa cresc perusi facand cadou copiilor mei doua femele .ulterior am cumparat si doi masculi si i-am imperecheat cu cele doua femele .la aproape doua luni au inceput sa oua amandoua in aceeasi zi .au facut cate 6 oua si cand au inceput sa scoata pui numai una dintre femele a ingrijit pui la cealalta au murit de foame cea care ia ingrijit a scos 6 pui si au trait toti dar cind au anceput sa iasa din cuib femela care nu a ingrijit puii a omorit doi dintre ei'acum am iarasi trei pui si sint mari dar mi sa imbolnavit femela am fost la veterinar si m-ia spus ca are raie si m-ia dat mibazon.am tratato doua zile dar nu mai dadea la pui sa manance si nu i-am mai dat acum vad ca a anceput sa ai treaca

    12
    1

  • alexduta pe 25 Oct 2011, 09:58
    sunt de acord cu adi

    al meu facea la fel e baiat dar iam loat o fata si sunt amandoi perusi si can am cumarat fata iam bagat pe amandoi intro cusca si acu nu mai e speriat ei se iubesc cateodata ii prind ca se pupa

    4
    1

  • Laurentiu pe 18 Oct 2011, 19:01
    Coco

    Eu am 3 perusi.Am 1 de mai 2 ani si 2 de aproape 1 an.Adevarul e ca nu am avut timp de ei,dar nici nu cred ca as fi reusit.Leam dat drumu prin casa cand era mai frig si prin balcon vara.Chestia e ca sunt dea dreptul speriati,nu stiu ce sa fac.Daca sunt in cusca si doar ma apropii de ei,zboara prin toata cusca ca nebunii,iar dimineata e simfonie.Voi incerca chestiile scrise mai sus,dar cred ca este mult prea greu cand sunt mai multi sau depinde mai usor,cred ca daca rezolv pe unu restu vin de la sine.

    3
    3

  • Adela pe 7 Oct 2011, 20:59
    Koko

    Koko , papagalita mea este agresiva ,ma ciupeste tot timpip de dsegete Vine din zbor la mine ,se pune pe mana ,pe umar ,cand stau la calculator vine la mine si se uita cu nuste ochisori din acei ca mai e putin si plangi,ma duc si ii aduc niste patrunjel si se inveseleste pe data. E de culoarea albastru foarte palid. De ceva vreme isi tot smulge puful si penele!!! Ce ar trebui sa fac???????????Va rog sa ma ajutati add idul adelutza_dragutza67@yahoo.com

    6
    1

  • iuli pe 24 Sep 2011, 15:15
    Paco

    Paco (perusul meu ) zboara si se aseasa mereu pe mine pe tata si pe mama. nu l-am dresat eu

    4
    1

  • Adrian pe 11 Sep 2011, 18:50
    Ros

    Cum il invat pe Poco sa nu mai roada ?

    3
    2

  • Adrian pe 10 Sep 2011, 19:24
    Poco

    Sa stiti ca Poco (perusul meu) a vrut sa vina din prima zi la mine dar ii era prea frica ( stiu asta pt ca tot zbura deasupra mea incercand sa se aseze). Odata ma uitam la tv si el a venit pe pat. am intins mana si a venit pe mn. De atunci vine si pe masa, si la computer, si in pat. L-am ademenit cu patunjel (preferatul lui) si a intrat in colivie. De atunci intra singur in colivie. Apropo, la baieti nasul se face albustru la 5 luni iar la fete galben

    3
    1

  • andreea pe 10 Sep 2011, 13:23
    al meu

    al meu nu prea e cuminte si are decat 4 luni daca la mine nu o sa mearga

    3
    1

  • aurel pe 17 Aug 2011, 23:01
    perechea

    va rog frumos sa imi spuneti .. daca am o singura pereche imi poate face pui ca am inteles de la cnv ca nu poate sa faca pui .. decat daca am 2 perechi.. mascul+feminin , mascul+feminin. Va rog spunetimi

    5
    1

  • Paula pe 20 Iul 2011, 23:00
    Ciipy :))

    Buna, eu am avut niste zebre australiene dar mi-au murit asa ca tata ca sa ma inveseleasca mi-a adus un perus...galben cu verde.....i-am pus numele Ciipy :-X ...in prima zi(azi), eram foarte vesela ca la adus si l-am invatat sa se puna pe deget,,,,sa danseze,,,,sa iasa din cusca in camera......sper sa invete sa vorbeasca deoarece e mascul.....Ii dau mancare de zebre australiene(pasari exotice)..dar e ok ...asa a zis cea de la magazin de unde l-a luat tata...:) ....Sunt niste pasari tare dragute.....Sper sa nu moara :(.....V-am pupat pe toti si sa aveti grija de pasarile voastre!

    5
    6

  • klaw pe 4 Iul 2011, 11:06
    the.clau95 DATI ADD:)

    Va ajut eu se poate dresa fara sa faci mare lucru DATI ADD the.clau95 :) va ajut !!

    3
    3

  • nyko pe 18 Mai 2011, 08:19
    perusul meu

    eu am un perus de vreo 3 saptamani si este foarte salbatic nici chip sa se aseze pe mana mea.Este baiat si si am inteles ca ei invata mai repede sa vb.mi-ar placea tare mult dar nu stiu cum sa il dresez.

    2
    3

  • corneci stefan pe 2 Apr 2011, 18:57
    PAPAGALII INJURA! CHEMATI PSIHOLOGUL DE PAPAGALI!!!!!

    Am un papagal minunat care stie sa vorbesca.Ieri a imitat o manea de la kiss fm de la radio si a fost ,,minunat".Uneori injura, ca,de fata cu invitatii, el a zis cuvantul ala cu ,,d",stiti voi si ne-am facut de ras!!!!!!

    2
    5

  • adela corneci pe 2 Apr 2011, 18:50
    INFARCT LA PERUSI!!!!!

    Eu am un perus frumos.Inainte aveam o pereche, dar femela a murit fiindca a facut infarct.Masculul meu e sanatos tun si vorbeste!

    3
    5

  • aLLeee pe 24 Mar 2011, 13:42
    Perusul

    Perusul meu a fost foarte usor de dresat:P . Cand l-am cumparat era puisor,i-se vedea dupa piciorusele fragede si cioc,era un ghindoc:)),si cum am ajuns cu el acasa,entuziasmata fiind am bagat degetelul la el in cusca si am inceput sa ii spui"puiutu meu,puisoru`meu,puuui" si el fiinda era asa micut nu prea ii era frica:P..si am inceput prin mangaierea unghiutei de la piciorus,dupaia tot piciorusul,si am ajuns si la burtica:> dupaia vazand ca sta:D l-am luat pe degetel si l-am scos din cusca..s`a cam"inrautatit" se vedea ca ii e frica:-s,si l-am luat cu usorul si nu a vrut,asa ca m-am enervat si l-am alergat pana a obosit si l-am bagat la cusca:))..am continuat cu mangaiatul degetelului si burticii 2saptamani,iar cand l-am scos..statea sus pe sifonier si ma lasa sa i ating putin pe burtica asa ca l-am lasat in pace..eu invatam si a venit la mine in cap:D iii ce happy am fost:)),si tot a continuat sa vina in fiecare zi pana s`a obisnuit cu noi:P,dupa ce s`a obisnuit si nu ii mai era frica deloc,dupa circa..o luna eu trebuia sa plec la scoala si stiu bine ca imi faceam tema si el din cusca a spus"pui" mi-sa parut ciudat ca nu prea a semanat bine cuun cuvant:)) seara cand mama mea a venit acasa i-am spus si ea a continuat sa ii spuna timp de 10minute"pui pui" si a doua zi intrunaaa zicea"puuui" statea putin si iara spunea:)).asta a fost un inceput:P acuma vorbesc orice:P,daca azi ii spunem un cuvant mai des a doua zi combina vorbele p[e acre le stie bine bine cu acel cuvant:)) ultimul cuvant repetat in fata lui a fost"te iubesc" si acuma combina aceasta fraza cu orice aude prin casa:))..uneori ies lucruri urate din `gurita lui` x_x dar e adorabil:))

    10
    4

  • nicu pe 22 Mar 2011, 15:05
    perusi

    am doi perusi si nu stiu daca sant pereche, desi se gigiulesc dar nu se inperecheaza(sar putea sa fie mai mic baiatul ?)

    6
    3

  • Iasmina pe 18 Mar 2011, 14:36
    AJUTOR

    Papagalul meu(Perus) Paulie, este foarte gras!Ce sa ii fac? Arata cam ca si acest papagal de gras(de culoare si tot la fel dar doar e mai gras cred): http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQffXUWDOY9dIAXDXv5GKZPmxCjVJMUL4ZsmvBJQESZkMlgScL0Yg&t=1 . Va rog sa raspundeti cat de repede puteti!!

    7
    4

  • elena pe 13 Mar 2011, 14:52
    perusul meu

    Salut. Am mare nevoie de ajutor.Nu stiu ce sa mai fac.Am un perus de un an vorbitor,activ,etc,dar nu stiu ce sa fac in privinta zborului.Nu stie deloc sa zboare(atunci cand incearca pica ca un bolovan si imi este tare mila de el) si merge pe covor ca un sobolan,iar atunci cand l-am luat avea decat o luna.Va rog ajutati-ma!!!!!!!!!!

    5
    3

  • bianca pe 8 Mar 2011, 20:14
    ...

    Eu am un perus de doi ani si nu vrea sa stea cu mine... fuge intruna ce sa fac>>>>>>:((

    3
    5

  • claudiu pe 22 Feb 2011, 17:08
    cipi

    Buna!Am si eu un perus verde si il am de vre-o 2 luni cand mi-a murit baiatul iar apoi mi-a murit si fata.Deci il mai am doar pe el.Acum i-am cumparat oglina ,o perusita din plastic,jucarii si toate cele,ii schimb totul o data la 2 zile dar el tot sta ca si cum e obosit toata ziua sta asa...cate o data apuc sa il vad ca piueie intru-na...Cum pot sa il fac sa fie mai activ?

    6
    2

  • lory-dana pe 29 Ian 2011, 16:39
    kira

    salut eu am 9 ani si am un papagal pe nume kira ea este fetita si are 4-5 luni eu am invatato sa daie labuta si sa stea pe deget dar eu nu o pot face sa vorbeasca dar cand ai spun numele ei ia ciripeste va rog datimi un sfat cum so fac sa vb?

    5
    5

  • ali pe 23 Ian 2011, 18:43
    pentru perusul meu ady

    este atasat foarte mult de tine si din cauza asta face galagie pentruca el nu vrea sa pleci

    6
    5

  • florina pe 15 Ian 2011, 14:13
    PERUSI

    am si eu o pereche de perusi ,s-au imperecheat si fata mia fac 2 oua insa acum nu le mai cloceste imi vomita si sta bleaga,c sa ii fac?va rog ajutati-ma!

    9
    5

  • klau pe 9 Ian 2011, 00:11
    ................

    ma scuzati am si eu o intrebare:c fel d nisip ii trebuie unui perus?

    5
    8

  • COCO pe 6 Ian 2011, 21:42
    Dresajul

    Salut,am si eu un perus femela are vreo 8-9 luni si tot ma chinui sa o invat ceva,este cam rea..mereu cand vreau sa o invat sa stea pe deget ma ciugule cu ciocul..insa papa din palma...imi puteti da vreun sfat?

    2
    5

  • simona pe 17 Nov 2010, 10:31
    perusii

    daca perusii nu sta pe degetul tau sau se sperie de tn prindel cu japca si mingaiel pe cap si vorbestei usor asa se va invata eu pe ai mei asa iam invatat imediat cind iam luat la 2 zile se puneau pe mine bine ca eu acum am la vreo 30 de perusi si 15 nimfe va dati seama sa stai cu fiecare in parte sai dresez dar cei mai dragalas sunt cocuta miki kiki poposu si toni

    9
    2

  • Hamlet pe 27 Oct 2010, 17:38
    El si ea.

    Cine ma poate ajuta il rog sa introduca adresa de mess: alin_cool_1995 ,multumesc frumos!

    1
    7

  • Hamlet pe 27 Oct 2010, 17:15
    El si ea.

    Am si eu 2 perusi un mascul si o femela,dar ai am de mult timp pot spune 3-4 luni si nu am reusit nici macar sa stea pe degetul meu,cand ma apropi de cusca de obicei sar dar am observat ca masculul sta la o distanta de cativa cm de mine dar nu am putut sa-l fac sa vina la mine.Ajutati-ma si pe mine,va rog multumesc mult!

    7
    2

  • ady pe 12 Sep 2010, 10:03
    kiki

    pai teas sfatui sa il tii mai mult inchis si in camera cu tine pt a se obisnuii.Daca faci acest lucru si nu da roade incearca ''[rimi pasi in dresajul perusilor,,de mai sus.acel ghid de dresare il obisnuieste sa stea pe mana ta.poate asa te va placea mai mult

    7
    1

  • adi pe 12 Sep 2010, 09:40
    kiki

    eu sunt un baiat de 10 ani acum doi miam luat o pereche de perusi si sa-u inperecheat iar puiul a trebuit sal iau eu in grija pentru ca parinti au inceput sal bata inainte macar sa poata zbura atunci lam ingrijit.S.A. si acesta a facut chestia asta fara dresaj dar acum a invata sa zboare de trei luni si acum deca sa sttea pe mine cai place mult in par sta mai degraba intr-o planta ca un copacel si so manance dar nu e vorba de foame ci ca ma rog ii place mai mult acolo ce ma sfatuiti sa fac sai placa mai mult pe mine

    6
    1

  • ady pe 17 Aug 2010, 12:13
    cristina

    sfatul meu ar fi sa ti fetita intro alta colivie si sa vezi daca face tot asa.Mie mia spus cineva ca daca o sa iau si o papagalita sa o tin un timp intr-o alta colivie pana ce se obisnuieste cu partenerul.Sa mi spui daca a dat rezultate

    3
    1

  • cristina pe 23 Iul 2010, 08:27
    perus

    Am un perus fetita si de cand am cumarat-o e f agitata : da mancare pe jos, strica tot in colivie, ii bate pe ceilalti perusi din colivie chiar si pe partenerul ei.In colivie am doua perechi, iar a doua pereche am achizitionat-o mai tarziu si ii bare tot timpul, nu ii lasa sa manance si nici sa stea pe bat.

    3
    4

  • dyana pe 30 Iun 2010, 23:42
    ady

    merci . acum am mai luat o papagalita pentru celalalt papagal si ea are ochii rosii o cheama Polly!

    1
    3

  • ady pe 22 Iun 2010, 18:02
    dyana

    uni perusi nu pot sa vorbeasca chiar daca petreci multe ore cu ei

    1
    5

  • dyana pe 28 Mai 2010, 13:39
    ady ...

    Eu nu-i tin in soare ii tin langa fereastra si pe celalalt fara pereche il tin in hol cu ceilalti pe scara . Daca cineva stie de ce papagalita mea nu vorbeste are cuibar are pereche mai are inca un papagal in alta cusca si amandoi sunt masculi si vorbesc mereu . Perechea ei este mai mare decat papagalul meu Paulie(cel fara pereche) si odata le-am dat drumul la toti deodata iar Kiri l-a lovit pe Paulie .. Asa mi-am dat seama ca paulie ii mai mic decat Kiri .. Va rog sa ma ajutati cu papagalita cum am spus are cuibar areinca doi papagali masculi vorbitori mereu vorbesc dar ea nu vorbeste deloc. Uneori cred ca incearca sa vorbeasca dar nu poate :| :(( !! Oare e semn ca o sa faca ou ? Va rog raspundetimi foarte repede !! !!! !!!!! !!!!!!!! !!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!

    1
    3

  • ady pe 21 Mai 2010, 09:03
    dyana

    aceasta este a doua ,,serie de perusi''a mea.am mai avut un ,,cuplu''si baiatul se invatase cu casa mergea pe jos venea la bucatarie manca cu noi si era foarte fericit pt ca avea o partenera.ei bine intr-o zi ea a murit de batranete cred si dupa moartea ei el statea continu posomorat.dupa aprox. 2 luni a murit nu stiu din ce cauza dar am citit pe net ca daca manaca sare moare.cred ca asta a fost cauza

    2
    3

  • ady pe 21 Mai 2010, 08:44
    perusii

    stiu ca nu e bine sa ii ti in soarele de vada pt ca arde prea tare dar daca ii tin in cel de primavara ca acum?Are ceva?

    0
    2

  • ady pe 21 Mai 2010, 08:39
    dyana

    iam luat si eu pereche la al meu si sunt foarte fericiti impreuna.Ea la acceptat din prima.Pe ea am luat-o de la o femeie din pitesti din piata si avea salmonela.am dus-o la doctor si am vindecato.. si al meu se batea cu oglinda cand era singur.Mereu o gaseam data jos(hahaha)era foarte amuzant

    3
    2

  • dyana pe 13 Mai 2010, 13:55
    raspuns nu prea sigur pentru ady

    aaaa .... ady nu stiu daca naparleste sau nu ca si eu am luat unul care cred ca este bolnav si este tot baiat nu iam luat inca pereche dar o sai iau ca iam lasat decat o oglinda si o ciugule (hehe) si acolo la el in cusca a ros hartia aia in loc de tava si a pus pene acolo ... chiar nu stiu de ce se roade pe pene . Si daca stie cineva de ce papagalul meu celelalt roade unghile ca are si pereche leam dat si cuib ..

    2
    1

  • ady pe 25 Apr 2010, 19:41
    naparleste?

    te rog dyana raspundemi si la intrebarea cu naparlitul

    3
    4

  • ady pe 25 Apr 2010, 19:40
    perusul

    este baiat dar mam lamurit dc se plictiseste.azi i-amluat o partenera si e foarte fericit

    4
    1

  • dyana pe 25 Apr 2010, 15:34
    raspuns pentru ady''perusul meu''

    ady perusului tau este fata sau baiat ? Pentru ca daca-i fata inseamna ca face pui dar de unde stiu eu decat daca are pereche face pui... Si ... Cred ca ii este frica singur doar daca mai e cineva acasa nu :| ar trebui sa faci niste poze cand vii acasa si un filulet mic pe youtube ca sa vad ca daca nu eu (cred ca decat EU) nu o sa stiu daca nu faci poza si film. Data viitoare incearca sa nu iesi deloc din camera can este el pe hol sau pe unde este si te uiti incet sa vezi ce si de ce face sau ii spui cuiva din familie sa stea acasa si sa vada ce face perusul tau. ady raspunde dupa ce citesti asta prin comentariu daca este fata sau baiat perusul tau.

    1
    4

  • ady pe 12 Apr 2010, 10:39
    perusul meu

    Va rog ajutatima.Perusul meu se tot pigule de pene.Credeti ca naparleste?Va rog datim un raspuns

    2
    3
Pagina « 1 2 3 4 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod