Pot pisicile să mănânce zmeură?

O porție de zmeură este un deliciu tentant pentru oameni dar este la fel de benefică și pentru pisici? Trebuie să fii foarte atent la alimentația lor pentru a preveni problemele digestive și a avea o pisică energică, gata de joacă în orice moment.
Atunci când pisicile consumă zmeură sau orice alt aliment care face parte din meniul specific oamenilor este foarte ușor să te îngrijorezi, mai ales dacă nu știi sigur ce efecte poate avea. Deși nu este foarte periculos pentru pisica ta să mănânce zmeură, este în continuare important să știi care sunt riscurile potențiale, precum și beneficiile pentru sănătate atunci când o consumă.

 
Cât de sigur este pentru pisici să mănânce zmeură?

Chiar dacă alimentația pisicilor trebuie să se bazeze în principal pe carne, mulți stăpâni aleg să le dea pisicilor din când în când câte o gustare dulce cum este și zmeura. Componentele active din zmeură sunt toxice pentru ficatul câinilor, dar acest lucru nu se întâmplă și în cazul pisicilor.
Micile feline nu vor avea probleme semnificative dacă li se dă zmeură, dar nu trebuie să consume decât o cantitate moderată din acest fruct. Meniul carnivor al pisicilor asigură de obicei toți nutrienții de care au nevoie, iar zmeura sau orice alt aliment din meniul pentru oameni nu trebuie să reprezinte decât un răsfăț ocazional.
Zmeura furnizează o combinație benefică de nutrienți printre care potasiul, vitamina C, magneziul, vitamina A, manganul, vitamina K, calciul și fibrele. Acest mix de substanțe nutritive este util atât pentru oameni, cât și pentru pisici. În plus, zmeura este o sursă excelentă de compuși fenolici și antioxidanți. Astfel, consumul ocazional de zmeură va stimula digestia pisicilor, susținând abilitatea organismului lor de a lupta împotriva afecțiunilor cronice și menținând sănătatea sistemului cardiovascular și a ritmului metabolic.

 
Cât de multă zmeură poți să-i dai pisicii?

Înainte de a transforma zmeura într-o parte a meniului pisicii tale trebuie neapărat să testezi tolaranța pentru acest fruct. La fel ca pentru orice alt aliment din meniul oamenilor, nu trebuie să-i dai pisicii decât o cantitate foarte mică la început pentru a observa cum reacționează.
1-2 fructe sunt suficiente pentru a determina dacă tolerează zmeura sau ar trebui să o eviți în meniul ei. De asemenea, nu este indicat să-i dai zmeură în fiecare zi pentru că ai putea cauza un dezechilibru în cantitatea totală de nutrienți și alte efecte secundare.
1-2 bucăți de zmeură de 2-3 ori pe săptămână sunt o cantitate fără efecte negative și pisica ta nu ar trebui să aibă probleme dacă respecți această frecvență a gustărilor aromate. Dacă ai nelămuriri sau crezi că pisica ta are anumite alergii este indicat să discuți cu un medic veterinar înainte de a-i varia meniul pentru a înțelege mai bine ce nevoi are și cum o poți ajuta să fie mereu sănătoasă.

 
Efectele secundare posibile pentru consumul de zmeură în cazul pisicilor

Dacă pisicile consumă o cantitate prea ridicată de zmeură pot apărea reacții negative precum disconfortul gastrointestinal, diferite afecțiuni renale sau deshidratarea. Principalul indiciu cu privire la o cantitate excesivă de fructe sau legume consumată de pisică este mirosul foarte puternic al fecalelor.
De asemenea, pisicile ar putea avea și o stare de vomă dacă au loc schimbări drastice ale meniului zilnic și nu li se oferă un anumit interval de adaptare.
Voma va predispune pisica la deshidratare, ceea ce poate fi foarte periculos pentru feline deoarece ar putea provoca leziuni renale și va crește nivelul de substanțe toxice din organismul lor. 
Transformă zmeura într-un răsfăț ocazional și în niciun caz nu o combina cu alte fructe sau legume în aceeași zi sau săptămână.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod