Pisicile negre - "prezicatoarele" cu blana ca noaptea

Fascinante si misterioase, detestate si adorate in acelasi timp, pisicile negre si-au castigat un loc important in istoria umanitatii, au aparut frecvent in scrierile...

Fascinante si misterioase, detestate si adorate in acelasi timp, pisicile negre si-au castigat un loc important in istoria umanitatii, au aparut frecvent in scrierile literare si au inspirat adesea scenaristii.

Multe superstitii, in centrul carora domneste aceasta minunata felina cu blana de culoarea noptii, au "supravietuit" din vremurile indepartate ale anticei Caldei pana in zilele noastre.

De unde vine superstitia?
Toate pisicile sasaie si scuipa atunci cand sunt speriate sau enervate,dar daca pisica este neagra, atunci lucrurile se schimba radical. Imediat acest comportament - care este totusi natural, defensiv - este asociat cu prevestirea raului sau ghinionului si este privit ca mesaj venit din iad.

In acest caz, animalul nervos nu mai este o simpla felina,ci o viziune nefasta, care trezeste repulsie si frica. Si astazi exista multe persoane care nu se sfiesc sa afirme ca pisica este "diavolul inpersoana".

Unul dintre motivele care a determinat aparitia superstitiei este faptul ca pisica neagra a reprezentat obiectul de cult al religiilor pagane ale antichitatii. De aici, probabil, a aparut si aversiunea Bisericii Crestine fata de felina neagra, ura care a condus la reunirea intr-o singura categorie a ereziilor religioase si a ocultismului asistat de acest fel de pisici.

Sentimentul de aversiune fata de acestea nu este prezent doar in cultura noastra. Inca din antichitate, caldeenii aveau credinta ca pisica neagra este prevestitoare de rele si, pentru a indeparta ghinionul, foloseau exorcizarea strigand: "Hilka! Bescha!" - "Dispari! Blestemato!".

Se pare,insa, ca samanta urei inversunate fata de pisica neagra a fost adusa si in vechea noastra Europa. Cultul pagan inchinat zeitei Freia sau cel inchinat zeitei Holda, prevedea desfasurarea ritualului de initiere numai in prezenta unei pisici negre, iar vrajitoarea care dorea sa se alature cultului se prezenta la intalnire deghizata in pisica neagra.

Pe parcursul desfasurarii acestuia, vrajitoarele strigau cu frenezie "Har! Sabbat!". Multe legende din Europa de Nord mentioneaza Sabatul Pisicilor, care are loc in noaptea de Craciun.

Conform unei alte legende medievale, in ziua Judecatii Universale oamenii vor vedea pisicile negre agatate de zidurile infernului. In cartea "Evanghelia Diavolului", de exemplu, se afirma ca pisicile negre au facut un pact cu diavolul, prin care aveau dreptul sa-si bata joc de oameni in vinerea mare.

Papa Gregorio al IX-lea a emis o lege prin care ii condamna pe cei care se faceau vinovati de crima deosebit de grava de a creste o pisica neagra, aceasta culoare simbolizand raul si rusinea.

Incepand din secolul al XV-lea si pana in secolul al XVII-lea, literatura abunda in scrieri despre vrajitoare si pisicile lor negre.

Chiar si rezumatele proceselor intentate femeilor suspectate de practicarea magiei negre sunt pline de referiri la pisici negre.

De exemplu,in dosarul unei cauze se poate citi ca, in anul 1586, o femeie penume Anne Winkelzipfel a fost condamnata pentru vrajitorie deoarece a vizitat casa unui anume Jacques Boille deghizata in pisica negra, pentru a atrage asupra stapanului casei un grav blestem. Mai mult, in anul 1861, dramaturgul francez Regnard a scris ca, in timpul calatoriei sale din Laponia, a intalnit strigoi ai zapezii care aveau puterea dea transforma oamenii rai in pisici negre.

Contra argumente
Bombay - singura rasa de pisici complet negre

 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Angelica pe 17 Aug 2012, 17:27
    pisica neagra

    eu am o pisicuta neagra si e adorabila. Suntem in secolul XXI ar trebui sa incetam sa mai fim superstitiosi .O pisica, indiferent de culoare ( desi eu ador pisica mea neagra) nu iti poate aduce decat bucurii .

    6
    0

  • anonim pe 12 Iul 2012, 14:28
    PISICA NEAGRA

    AM O PISICUTA TARE DRAGUTA ESTE NEAGRA CU OCHI FOARTE VERZI DAR NAS PUTEA CREDE CA ARE DEA FACE CU DIAVOLUL

    4
    0

  • cristi pe 20 Mai 2012, 00:27
    buna

    mie nu imi plac pisicile,nici negre nici de nici o culoare,dar nush dak sa cred ce spuneti voi despre ele....

    0
    4

  • viorica pe 16 Dec 2011, 22:40
    pisica neagra

    Eu am 2 pisici negre si le iubesc mult . Cand le-am adoptat erau foarte micute, inca mai aveau nevoie de mama lor o birmaneza superba, dar fostul stapan nu le mai dorea in casa. Deoarece erau prea mici cand le-am adus acasa au inceput sa suga patura pe care dormeau. acum sunt mari si au avut si ele pui, dar si acum sug patura si orice gasesc mai pufos.

    5
    0

  • ANONIM pe 6 Aug 2011, 09:06
    PISICA NEAGRA

    PISICA NEAGRA NU ADUCE GHINION BA DIN CONTRA,SUNT DRAGUTE SI ADORABILE SI CE FACETI VOI AICI SE NUMESTE BARFA.VOI CUM VATI SIMTI DACA VAR SPUNE CA SUNTETI IN ASOCIAT CU DIAVOLUL?

    1
    0

  • ANONIM pe 6 Aug 2011, 09:05
    PISICA NEAGRA

    PISICA NEAGRA NU ADUCE GHINION BA DIN CONTRA,SUNT DRAGUTE SI ADORABILE SI CE FACETI VOI AICI SE NUMESTE BARFA.VOI CUM VATI SIMTI DACA VAR SPUNE CA SUNTETI IN ASOCIAT CU DIAVOLUL?

    0
    0

  • ANONIM pe 6 Aug 2011, 09:05
    PISICA NEAGRA

    PISICA NEAGRA NU ADUCE GHINION BA DIN CONTRA,SUNT DRAGUTE SI ADORABILE SI CE FACETI VOI AICI SE NUMESTE BARFA.VOI CUM VATI SIMTI DACA VAR SPUNE CA SUNTETI IN ASOCIAT CU DIAVOLUL?

    1
    0

  • buna pe 4 Sep 2010, 18:55
    voi ce credeti

    am avut doua pisicii negre si nu mi s-a intamplat nimic

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod