Pisicile își recunosc numele, chiar dacă aleg să te ignore când le strigi. Studiu

Pisicile sunt cunoscute pentru indiferența lor față de oameni. Orice stăpân de pisică îți va mărturisi cât de ușor este ignorat de pisica sa atunci când o strigă.
Potrivit unui studiu publicat în Scientific Reports, pisicile domestice își recunosc numele, chiar dacă se îndepărtează când îl aud. 

Știai că pisicile își recunosc numele? Doar că multe dintre acestea își ignoră stăpânii


Atsuko Saito, un cercetător la Universitatea Sophia din Tokyo, a arătat anterior că pisicile pot recunoaște vocile stăpânilor lor. În ultimul său studiu, a restrâns cercetarea, investigând dacă pisicile răspund atunci când își aud numele. Studiul a inclus 78 de pisici din gospodării japoneze și dintr-o cafenea cu pisici. Aceste cafenele, unde oamenii pot interacționa cu felinele, sunt populare în Tokyo și au început să apară și în Londra și New York.

În timpul experimentelor, Saito și colegii săi au folosit o metodă psihologică, care implică în mod repetat expunerea unui subiect la un stimul (în acest caz, un cuvânt vorbit) până când subiectul nu mai prezintă nicio reacție.
Apoi, subiectului îi este prezentat un stimul de test (în acest caz, numele său), iar cercetătorii observă dacă reacționează. Acest pas ajută la excluderea răspunsurilor la stimuli aleatorii.

Pentru noul studiu, oamenii de știință au avut mai întâi întâlniri cu stăpânii de pisici în mod repetat, în care aceștia au spus patru cuvinte care erau similare cu numele pisicilor lor, până când pisicile s-au obișnuit cu acele cuvinte. Apoi stăpânii au spus numele reale, iar cercetătorii au analizat dacă pisicile au putut să distingă numele lor, mai ales pisicile care trăiau printre alte pisici. Felinele au avut răspunsuri mai accentuate la propriile nume, mișcându-și urechile, capul sau cozile, decât la cuvintele similare sau la alte nume de pisici.

Apoi, cercetătorii au rugat oameni necunoscuți să strige pisicile pe nume, pentru a testa dacă acestea își recunosc numele.
Deși răspunsurile au fost mai puțin evidente decât atunci când le-au chemat stăpânii, pisicile au părut totuși să-și recunoască numele după ce s-au obișnuit cu alte cuvinte.

Acest nou studiu arată în mod clar că multe pisici reacționează la propriile nume când sunt rostite de stăpânii lor. Însă unii oameni de știință sunt mai puțin convinși că pisicile își pot recunoaște numele atunci când vorbește cineva necunoscut. Este foarte posibil ca unele pisici să poată generaliza între o voce umană și alta.

Este posibil ca pisicile domestice să învețe să își recunoască numele pentru beneficiile care pot apărea.
Pisicile își pot asocia numele cu unele recompense sau pedepse. Este puțin probabil ca pisicile să înțeleagă că numele lor sunt apelativul pe care îl folosesc stăpânii lor. Nu există dovezi că pisicile au abilitatea de a se recunoaște. Așadar, recunoașterea numelui lor este diferită de a oamenilor. Totuși, este posibil ca pisicile să fie învățate să recunoască alte cuvinte. Pisicile sunt la fel de pricepute precum câinii când vine vorba de procesul învățării. Cu toate acestea, felinele nu sunt atât de dornice să le arate proprietarilor ceea ce au învățat. Cei mai mulți stăpâni de pisici ar fi de acord cu această afirmație.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod