Pisicile britanice cu blana scurta

Pisicile britanice cu blana scurta - British Shorthair - denumite in trecut si "Britanicele albastre" (British Blue), fac parte dintr-o rasa care se numara printre cele mai...
Pisicile britanice cu blana scurta - British Shorthair - denumite in trecut si "Britanicele albastre" (British Blue), fac parte dintr-o rasa care se numara printre cele mai vechi din lume. Despre aceste feline se spune ca ar fi descendentele pisicilor domestice din Roma antica, aduse in Britania de catre Cezar si legiunile sale.

Istoria spune ca romanii, dupa ce au luat in stapanire teritoriile britanice si au inceput sa practice agricultura, in jurul anilor 400, au adus un numar mare de pisici, care sa pazeasca granele de rozatoare. Aceste animale s-au imperecheat intre ele, dar si cu exemplarele feline salbatice autohtone, dand nastere unei specii de pisici puternice, robuste, capabile sa indure conditiile climatice vitrege din Britania.

Initial, aceste feline au fost apreciate pentru calitatile lor fizice, agilitatea deosebita si rezistenta la efort, fiind renumite pentru abilitatile lor vanatoresti.
Cu timpul, insa, pisicile britanice au reusit sa cucereasca afectiunea oamenilor datorita caracterului lor linistit, calm si echilibrat, dar si prin loialitatea de care dadeau dovada. In timpul secolului al XIX-lea, in Marea Britanie, interesul pentru pisicile cu pedigree a inceput sa creasca foarte mult. Cum, in acea perioada, tot mai multe Persane si Siameze au fost aduse din Orientul apropiat, britanicii iubitori de pisici si-au indreptat atentia catre aceste pisici exotice.

Astfel, preocuparea pentru British Shorthair a inregistrat o scadere dramatica, avand in vedere succesul repurtat de rasele nou aparute. Pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, pisica Cheshire, din povestea "Alice in tara minunilor", scrisa de L.Carroll (1865), este descrisa ca avand exact aspectul unui British Shorthair tigrat clasic.
Cam prin aceeasi perioada, Harrison Weir a inceput sa selectioneze cele mai frumoase exemplare de pisici britanice de rasa comuna. Acestea au fost denumite British Shorthair pentru a le deosebi de exemplarele feline aduse din alte tari, cu ar fi Orientalele si pisicile cu blana lunga (Angora).

In 1871 a avut loc primul show felin din lume, la Crystal Palace, in Londra, British Shorthair fiind prima rasa expusa. Cel mai important titlu al expozitiei a fost acordat de catre arbitri unei femele British in varsta de 14 ani, cu blana albastra tigrata. Aceasta rasa a devenit astfel cea mai populara dintre toate cele prezentate la show-urile feline de la Crystal Palace. Rasa a revenit in atentia iubitorilor de pisici dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, cand unii crescatori englezi, atrasi de ideea imbunatatirii aspectului fizic al pisicilor britanice, le-au incrucisat cu Persane.
Drept urmare, exemplarele British Shorthair au aparut intr-o bogata varietate coloristica, formele lor au capatat rotunjimi mai accentuate, dar si-au pastrat aspectul caracteristic de "ursuleti plusati".

Pisici britanice domestice existau in America de pe vremea cand primele nave engleze au acostat pe tarmurile acestui continent, dar exemplarele British Shorthair cu pedigree au ajuns abia prin anii 1900. In S.U.A., importul de pisici britanice a continuat, acestea fiind inregistrate ca Domestic Shorthairs pana in anii 1950, dupa care asociatiile feline americane au infiintat rasa British Blue (Britanicele albastre). Multe alte pisici britanice, cu blana de diferite culori, au fost importate in S.U.A. si apoi inregistrate ca American Shorthair. Astfel de feline au castigat titluri importante in cadrul expozitiilor americane, lucru care a starnit multe controverse, acestea avand insa darul de a deschide ochii specialistilor asupra faptului ca pisicile respective erau mai curand britanice decat americane.


Unele pisici, considerate de catre multe asociatii feline varietati British Shorthair, sunt clasate de catre Asociatia britanica a iubitorilor de pisici ca apartinand altor rase distincte.

Aspect general
Comportament
Alimentatie & Ingrijire
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod