Ocicat - chemarea salbaticiei

Succesul acestei rase si cresterea continua a popularitatii ei se datoreaza faptului ca patatele exemplare Ocicat isi imita cu succes rudele salbatice in aparenta, avand...

Scriitorul francez Fernand Mery a spus lucrurilor pe nume: "Dumnezeu a creat pisica domestica pentru ca umanitatea sa poata avea posibilitatea de a mangaia tigrul." Acest citat este foarte bine ilustrat de rasa Ocicat, descinsa exclusiv din stramosi domestici cu pedigree, care fusesera imperecheati selectiv pentru a semana foarte mult cu "pisica" din jungla.

Succesul acestei rase si cresterea continua a popularitatii ei se datoreaza faptului ca patatele exemplare Ocicat isi imita cu succes rudele salbatice in aparenta, avand in acelasi timp un temperament si o adaptabilitate care le face sa fie foarte cautate ca animale de companie.

Multi oameni sunt fascinati de aceasta rasa mai ales datorita aspectului. Ocicat este o pisica tigrata, cu alura salbatica, avand o marime medie spre mare si dand impresia unui animal de prada capabil sa atinga o viteza uluitoare.

Pisicile Ocicat de ambe sexe sunt mult mai puternice decat par, si aceasta datorita musculaturii bine conturate si a osaturii puternice. In ciuda aparentei atletice, aceste pisici impresioneaza prin temperamentul lor dragalas si chiar supus.

Genetica si istoric
Aparitia acestei rase ar putea fi plasata in jurul anului 1964, cand Virginia Daly din Berkeley, Michigan a incrucisat o Siameza seal-point cu o Abisiniana, in speranta crearii unei noi rase care sa imbine trasaturile celor doua. Primele generatii de pisici erau Abisiniene din punct de vedere fenotipic.

Imperecherea intre una dintre aceste femele si o Siameza a dus la obtinerea unei Siameze cu pete specifice Abisinienei, dar si a unei pisici "patate", Tonga, denumita Ocicat de catre fiica Virginiei Daly, ca urmare a asemanarii dintre acest exemplar si ruda lui din salbaticie, ocelotul sau "pisica-tigru".

Astfel, numele Ocicat reprezinta o combinatie dintre denumirea de ocelot si cuvantul cat (care in limba engleza inseamna pisica) si s-a pastrat pana astazi.

Temperament
Pisica Ocicat are un aspect care prezinta caracteristicile felinelor salbatice, dar temperamentul ei este intr-adevar acela al unei pisicute docile. Se aseamana cainelui prin prisma faptului ca este complet fidela stapanilor. Nu este o pisica pretentioasa, dar posesorul sau va fi intotdeauna insotit de aceasta oriunde va merge, pentru ca Ocicat este dependenta de compania stapanilor.

Din aceasta cauza, locul unde mai mult ca sigur veti gasi o asemenea pisica este in poala stapanilor sau, de ce nu, pe umerii lor, "permitandu-le" acestora sa le plimbe prin casa.

Aceste pisici sunt vesnic in cautarea unui nou partener de joaca, iar tendinta ludica si curiozitatea lor nelimitata sunt elementele care vor duce negresit la producerea unui numar semnificativ de ipostaze comice.

Pisicile Ocicat sunt extrem de jucause, dar, cand timpul alocat jocului ia sfarsit, se vor cuibari in poala stapanilor pentru o sesiune prelungita destinata torsului. Femelele Ocicat se imperecheaza usor si nu au probleme la nastere. Pisoii sunt foarte jucausi, dar si posesivi in ceea ce priveste obiectele cu care se joaca.

Este foarte important ca pisoii sa fie manevrati inca de la o varsta mica, mai ales in perspectiva participarii ulterioare la expozitii. Aceasta acomodare cu persoane straine si cu diferite sunte si mirosuri le va fi foarte utila pentru a-si dezvolta atitudinea placuta si prietenoasa atat de necesara unui exemplar adult.

Educatie
Pisicile Ocicat sunt inteligente si usor de instruit.

Mare parte dintre ele au un comportament asemanator cainilor, in sensul ca pot fi instruite sa aduca un obiect, sa mearga in lesa, sa raspunda la anumite comenzi si sa se adapteze rapid la regulile de purtare din interiorul casei.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod