Obisnuieste-l cu masina!

Cainele tau latra, saliveaza excesiv sau vomita? Calatoria cu masina alaturi de micul tau prieten patruped a devenit un cosmar? Nu trebuie sa te ingrijorezi, deoarece...

Cainele tau latra, saliveaza excesiv sau vomita? Calatoria cu masina alaturi de micul tau prieten patruped a devenit un cosmar? Nu trebuie sa te ingrijorezi, deoarece exista solutii pentru a imbunatati confortul tau si al animalului de companie, pe durata calatoriei.

Stresul si raul de masina

Unii caini traiesc clipe cu adevarat dramatice in timpul calatoriilor cu masina. Acestia tremura, latra excesiv sau se ascund intr-un colt. In afara de aceste manifestari, in timpul drumului, cainii pot saliva abundent sau pot avea stari de greata sau de voma.

Tulburarile digestive pot fi provocate de raul de masina, in timp ce starea de voma nu este cauzata de anxietate, ci de o dereglare a organului echilibrului din urechea interna. Daca tremuratul legat de stres poate disparea de-a lungul timpului, pe masura ce cainele se va obisnui cu plimbarile cu masina, greata poate persista pe tot parcursul vietii sale.

Indiferent de cum se manifesta, un animal stresat nu trebuie certat niciodata pentru ca i se face rau in autoturism.

El nu este raspunzator pentru situatia in care se afla, iar mustrarile nu vor face decat sa agraveze situatia.

Ce trebuie sa faci pentru o calatorie sigura si placuta?

Pentru a reduce riscurile aparitiei anxietatii legate de transportul cu masina, este important ca animalul sa fie obisnuit de mic cu acest mod de deplasare. De obicei, cainii tineri sunt cei care refuza sa urce in masina. De cele mai multe ori, frica de masina este motivata prin faptul ca animalul anticipeaza ceea ce i se va intampla (de exemplu, o vizita la veterinar).

Singura solutie pentru a depasi acest sentiment este sa-i arati ca masina poate fi utila si in scopuri frumoase, cum ar fi o plimbare pe plaja sau prin padure.

Totusi aceste iesiri trebuie facute progresiv. Incepe prin a face drumuri scurte, apoi mareste treptat distanta. Incearca sa-l faci sa asocieze automobilul cu ceva vesel, astfel incat este indicat sa il duci cu masina si in locuri placute, nu numai la veterinar.

Ce etape trebuie sa parcurgi pentru a-l obisnui cu masina?

Prima etapa: lasa-l in masina cateva minute, fara sa pornesti motorul, si lasa-l sa coboare cand vrea el.

Repeta scena in fiecare zi, timp de o saptamana.

A doua saptamana: da-i sa manance ceva bun atata timp cat este in masina, jucati-va impreuna, dezmiarda-l, insa nu porni motorul.

A treia saptamana: in timp ce se afla in autoturism, pune contactul si lasa motorul sa mearga timp de cateva minute, fara a misca masina de pe loc.

A patra saptamana: Plimba-l cu masina - pentru inceput, distanta de 50 de metri este suficienta. Mareste distanta progresiv, apoi du-l la o plimbare care ii va face placere.

Cum trebuie sa te comporti cu un caine crescut intr-un mediu izolat?

In cazul in care catelul nu a fost bine educat sau a fost crescut izolat, nu a intrat in contact cu zgomote puternice, lumini sau oameni, este normal ca totul sa il sperie. Scoate-l pe strada, pune-i muzica in camera si, daca ii este teama, comporta-te ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat (nu trebuie sa-l mangai sau sa vorbesti cu el).
Pentru aceleasi motive, urca-l in masina si mareste progresiv durata sedintelor.

Daca achizitionezi un catel mai mare de doua luni, nu trebuie sa te ingrijorezi daca la inceput va avea stari de rau in timpul calatoriilor. Continua sedintele pana cand masina ii va deveni un obiect familiar.

Acest comportament nu este unul ingrijorator, dar, daca nu dispare o data cu inaintarea in varsta, trebuie consultat un medic veterinar.

Obisnuieste-l repede cu masina!

Inca de la varsta de 6-7 saptamani, unui catel care se urca in masina nu-i va lua decat cateva minute sa se obisnuiasca cu micile plimbari. Cand pleci in vacanta sau faci calatorii mai lungi, opreste la un interval de doua ore, pentru ca animalul sa poata sa-si dezmorteasca picioarele si sa bea apa.

Atentie la temperatura din masina! Cainele se poate deshidrata daca este exagerat de cald!

Pentru siguranta, in timpul calatoriei, tine catelul intr-o cusca de transport sau apeleaza la centurile de siguranta pentru caini existente in pet-shop-uri.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod