Menajeria din familie...

Animalele de companie aduc intotdeauna bunadispozitie si veselie, chiar si in sanul celor mai monotone familii. Prezenta lor, jocul, lucrurile marunte pe care le facem pentru...

Animalele de companie aduc intotdeauna bunadispozitie si veselie, chiar si in sanul celor mai monotone familii. Prezenta lor, jocul, lucrurile marunte pe care le facem pentru ele ne determina sa lasam necazurile deoparte, ne invata sa uitam si sa iubim. Dragostea pe care un stapan o poarta pisicii sale il face insa de multe ori sa ia decizii in numele ei, cum ar fi sa-i aduca in casa un partener de joaca...

Lucrul acesta se intampla, de obicei, cand stapanul nu are destul timp sa se ocupe de pisica sa si are impresia (de multe ori gresita) ca doua animale isi tin de urat si le trece plictiseala mai repede. Majoritatea detinatorilor de pisici care gandesc in felul acesta sfarsesc prin a avea doua animale de companie plictisite, stresate si cu purtari indoielnice.

Convietuirea pisicii cu alte animale necesita respectarea catorva reguli, care sa-i ajute pe toti "membrii familiei" sa fie fericiti si mai ales sanatosi.



Constientizarea riscului

Oricat de docila ar parea o pisica, intotdeauna va reprezenta un pericol pentru animalele de companie de talie mica. Pisicile sunt nascute animale de prada, iar lucrul acesta nu poate fi schimbat. In general, toate animalele mici sunt amenintate cand traiesc in casa cu o pisica, dar pasarile sunt deosebit de vulnerabile.

Cunosc destui proprietari de pisici care au facut greseala sa creada ca o pisica si o pasare pot fi cei mai buni prieteni... Nu a durat foarte mult si au venit plangandu-se ca vioiul lor papagal (care mai si vorbea pe deasupra!) ajunsese delicatesa in meniul pisicii...

In ciuda miilor de ani de domesticire a felinelor, cand ceva zburataceste prin casa, instinctul lor de vanatoare se trezeste la viata. Si aici nu este vorba decat de pericolul ca micul Tweety sa fie mancat.

Pisicile poarta in ghearele si in dintii lor bacterii care sunt deosebit de periculoase pentru pasari.

Chiar si cea mai mica zgarietura este o amenintare a vietii zburatoarelor, deoarece bacteriile pe care le transmite se inmultesc foarte repede.

In afara acestor aspecte, o pasare poate muri inainte ca pisica sa se atinga de ea. Fiind foarte sperioase, pasarile mor din cauza atacurilor de panica.

Un pericol si pentru pisici

Desi nimanui nu-i poate trece prin cap ca o pasare ar putea face ceva rau unei pisici, lucrul acesta este o realitate. Desi cazurile de acest fel sunt destul de rare, se poate ca pisica sa contacteze diferite boli in urma convietuirii cu o pasare. Pasarile produc, prin curatarea penelor, foarte multa pulbere si praf, ceea ce poate dauna pisicilor cu probleme respiratorii.

Pentru ca nimeni sa nu pateasca nimic, este bine ca animalele sa fie tinute separat. Cele mai multe boli sunt transmise prin contactul cu saliva, urina sau fecalele celuilalt animal, asa ca nu lasati pisica sa bea apa din bolul pasarii sau invers.
Si, mai ales, nu lasati pasarea sa se apropie de litiera pisicii!

Pasarile exotice de talie mare, cum sunt papagalii Macaw, reprezinta o amenintare a integritatii corporale a pisicii, din cauza ciocurilor lor foarte puternice. Un Macaw suparat poate cu usurinta sa raneasca o pisica. Cusca pasarii trebuie sa fie amplasata astfel incat pisica sa nu poata ajunge la ea.

Daca totusi observati ca pisica devine din ce in ce mai interesata de cusca pasarii sau de acvariul cu pesti, incercati sa puneti in jurul acestora folie de aluminiu, stropiti pisica cu pulverizatorul sau puneti capcane zgomotoase in calea ei. Pana la urma va intelege mesajul...

Animalele "de buzunar"

Nu mai e de mult un secret ca animale precum hamsterii, porcusorii de Guineea sau alte rozatoare nu ar avea o viata prea buna in compania unei pisici. In viziunea pisicii, ele reprezinta prada, hrana de zi cu zi.
In momentul in care vor ajunge sa impartaseasca aceeasi casa, se vor stresa reciproc.

Micul rozator va avea de suferit de pe urma atacurilor pisicii, alegandu-se cu leziuni interne si infectii cauzate de zgarieturi, asta in cazul cel mai fericit. Cusca in care se afla rozatorul trebuie sa fie amplasata cat mai departe de ochii lacomi si labutele curioase, dotata cu bare care sa poata rezista unui asalt.

Adevarul este ca exista si cazuri exceptionale, cand o pisica poate fi vazuta jucandu-se cu un soarece, lingandu-l, dormind impreuna ca doi buni prieteni si totul decurge normal, fara nici o neplacere sau amenintare. Dar, cum spuneam, sunt cazuri extrem de rare, care totusi necesita o minima supraveghere din partea dumneavoastra.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • voichita pe 13 Mar 2008, 15:20
    pisica plictisita

    Stau la bloc...ajutati-ma sa gasesc o solutie pentru ca mata mea sa nu se mai simta singura acasa, sa-i gasesc o preocupare ... sa o mentin in forma ...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod