Li se spune "chiriasi"...

Sosirea verii este un prilej de buna dispozitie pentru oameni, dar pentru pisici se dovedeste a fi o adevarata perioada de chin. Vremea calda si umeda este un...

Sosirea verii este un prilej de buna dispozitie pentru oameni, dar pentru pisici se dovedeste a fi o adevarata perioada de chin. Vremea calda si umeda este un adevarat paradis al puricilor si capuselor.

De obicei, oamenii nu constientizeaza cam ce are de indurat biata mata de pe urma vietuitoarelor astora "mancacioase", de fapt noi luam cunostinta de "chiriasii" pisicii noastre atunci cand printre doua ture de teritoriu, ea mai sinchiseste sa treaca si pe acasa pentru o gustare rapida.

In cel mai "bun" caz, parazitii raman la locul lor, in blana pisicii, continuand sa-i faca viata un calvar, dar in cel mai rau caz acestia pot transmite boli grave oamenilor. Cei mai des intalniti paraziti externi la pisici sunt puricii. O persoana care tine la pisica sa si la igiena casei sale nu va lasa parazitii sa-si faca de cap.

Viata de purice...

Puricii adulti isi petrec intreaga viata in blana pisicii. Cand un purice ajunge in blana animalului, primul lucru pe care il face e sa inceapa sa se hraneasca cu sange, pe care il digera cu rapiditate. In urma digestiei, rezulta niste puncte minuscule de culoare brun-roscat, pe care noi le numim popular "mizerie de purici".

Puricii incep perioada de imperechere imediat dupa ce s-au hranit, femelele depunand primele oua 12-48 de ore mai tarziu.

In fiecare zi sunt depuse in jur de 40-50 de oua. Acestea cad din blana pisicii, adunandu-se in fibrele materialului pe care doarme animalul.

Perioada de eclozare dureaza intre una si sase zile, larvele evitand lumina naturala, ascunzandu-se in covoare, despartituri ale dusumelei/parchetului sau zone umede, precum pavajele de beton sau pivnitele intunecoase. Hrana larvelor consta in particule organice, incluzand chiar si "mizeria de purici", cazute din blana pisicii.

Dupa 5-11 zile, larvele torc un cocon unde are loc transformarea in pupe si apoi in adulti. De obicei, adultii parasesc coconul dupa 21-35 de zile si nu fac altceva decat sa pandeasca momentul cand o pisica se va ivi prin preajma. Pisica ta se alege in felul asta cu noi si noi "autostopisti", pe care ii imprastie prin toata casa. Toata aceasta tevatura a nasterii unui purice dureaza doar intre trei si sase saptamani.

Muscaturile de purici pot provoca pisicii alergii puternice; spre deosebire de caini, care se "purica" pentru a scapa de mancarime, pisica ii indeparteaza prin lins, suprafata abraziva a limbii sale iritand pielea. Puricii transmit pisicii un microorganism numit Bartonella henselae, care se transmite apoi de la o pisica la alta si, in final, la oameni, provocand mari batai de cap celor care au un sistem imunitar slabit.

De cele mai multe ori, este greu sa-ti dai seama cand pisica este infestata cu Bartonella, rareori aparand manifestari clinice, precum febra, letargie, inflamatii oculare, gingivita.

Dermatita alergica felina este cea mai intalnita afectiune a pielii pisicii. Cand puricii musca in mod repetat o pisica, proteinele din saliva acestora pot induce animalului o reactie hipersenzitiva. Aceste reactii alergice provoaca accese de mancarime, iar pisica respectiva prezinta mici cruste la nivelul pielii, precum si o cadere masiva a parului de pe gat, fata si spate.

Hranindu-se cu sange, puricii pot ameninta viata animalelor slabite sau a pisoilor, provocand anemii puternice, precum si paraziti cardiaci.

Capusele, in schimb, nu reprezinta un pericol atat de mare pentru pisici, deoarece, de cele mai multe ori, sunt inlaturate inainte de a apuca sa se prinda in pielea animalului. Ca si in cazul puricilor, capusele pot transmite prin muscatura lor organisme patogenice. Din fericire, rareori o pisica poate contacta de pe urma capuselor boli deosebit de grave, foarte des intalnite in cazul cainilor.

Cum sa scapi de ei

Pentru ca agentii patogeni transmisi de catre purici pot afecta si oamenii, deparazitarea anuala este recomandata si binevenita. Metodele folosite sunt diverse, insa pentru a da rezultate ar trebui sa includa trei pasi esentiali: deparazitarea gradinii si a spatiului din jurul curtii, a interiorului casei si apoi a pisicii.



Piata produselor destinate deparazitarii animalelor de companie este vasta, tot timpul imbunatatindu-se cu cate ceva, unele dintre ele foarte eficiente. Acestea sunt fie aplicate direct pe blana pisicii, injectate sau administrate pe cale orala. Scopul oricarui tratament antiparazitar este acela de a elimina puricii inainte ca acestia sa se reproduca.

Un produs antiparazitar ideal ar trebui sa inglobeze doua caracteristici esentiale: sa elimine puricii adulti si sa asigure o protectie suficient de indelungata intre aplicari.

Cititi cu mare atentie etichetele de continut de pe ambalajele acestor produse, deoarece majoritatea contin o substanta numita permethrin. Acesta este un insecticid obisnuit care se gaseste in concentratie scazuta in majoritatea sampoanelor si a sprayurilor antiparazitare feline, cat si canine.

Pisicile suporta aceasta substanta decat daca nivelul de concentrare se mentine scazut, altfel poate produce intoxicatii grave si, de cele mai multe ori, fatale felinelor. De obicei, produsele antiparazitare destinate cainilor contin o doza mai mare de permethrin; in consecinta, daca folositi un astfel de produs si aveti in casa si o pisica, cel mai bine ar fi sa o tineti separata de caine pentru cateva zile. In acest fel este eliminat riscul expunerii pisicii la aceasta substanta toxica.



Ultima, dar nu cea mai putin importanta problema, ramane in slujba proprietarului, deoarece nici un produs antiparazitar nu este 100% eficient. Calitatea acestor produse este mult umbrita daca nu este completata de o igiena riguroasa.

Asadar, proprietarului ii revine misiunea de a spala si aspira toate covoarele si carpetelele de prin casa si, in special, asternutul sau patutul in care doarme pisica. Nu uitati nici de pernitele de pe scaune, canapele si zona de sub acestea, unde ouale si larvele de purici se dezvolta in voie.

O buna strategie de lupta impotriva acestor insecte care fac "mizerabila" viata oricarei pisici implica, in primul rand, o intelegere completa a ciclului vietii puricilor. Cel mai bine ar fi sa se ceara sfatul unui medic veterinar inainte de a demara actiunea de deparazitare.

Folosirea unor produse nepotrivite poate aduce cu sine un tratament care intarzie sa dea rezultate si, mai ales, consecinte nedorite asupra sanatatii pisicii.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • gabriela pe 11 Aug 2010, 14:54
    alergie...

    Buna ziua, cainele meu are o alergie... sau 2. Test bacteorologie stafilococ intermedius, face tratament cu antibiotic si asteptam si rez de la test micologic. Un medic spunea ca are alergie la proteina, am facut tratament si a fost ok, dupa care scarpinatul a revenit. acum tratam stafilococul.... oare poate cineva sa imi recomande teste si un tratament sa nu mai sufere animalul? Eu sincer cred ca e o intreaga arta de a tine cu dintii de pacient, chiar nu se poate sa se vindece sau sa se tina in frau acest PRURIT? Sunt disperata!!!!!!!!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod