Labradorul in Romania

Rasa a devenit din ce in ce mai populara si in tara noastra, mai ales in ultimii 7 - 8 ani. Cu cativa ani buni in urma, arbitram intr-o expozitie in tara, cand, in ring imi intra un caine pe care il vazusem mai demult in poze si "pe viu", cateva exemplare razlete in expozitiile putine, vazute de mine, la acea vreme, in strainatate. Era o femela neagra de Labrador, prima importata in Romania si care era intr-adevar ceea ce trebuia sa fie! Nu semana nici pe departe cu Labradorii "nomenclaturisti" ce erau extrem de "premiati" pana in acel moment! Afirmatia mea, facuta in gura mare, a fost: "Uite, in sfarsit, un Labrador!".


Cainele ii apartinea lui Mate Csaba, cel care, in anii care au urmat, a prasit si raspandit rasa in tara la un ridicat nivel de calitate. Din ce in ce mai numerosi sunt detinatorii acestei rase si, se pare ca, usurel, apar, cum este si normal, tot mai multi crescatori. Dar, pe langa fateta pozitiva a lucrurilor, trebuie sa o vedem si pe cea mai "intunecata". Cresterea in popularitate a acestei rase poate duce, asa cum s-a intamplat si in tari mai avansate intr-ale chinologiei, la "poluarea excesiva" a efectivului si asta numai din ratiuni pur "economice".
Labradorul se vinde! Sfatul meu este sa nu va cumparati un Labrador inainte de a consulta pe cineva competent si care va poate da o garantie minima de calitate asupra cainelui pe care doriti sa-l cumparati.

De-a lungul vremii
Un caine polivalent
Articol
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod