Dogul argentinian, un foarte bun caine de paza

Creat in Argentina pentru vanatoarea de mistret si puma, Dogul Argentinian a sosit in Europa cu faima unui caine agresiv si feroce. In realitate, el este complet diferit...

Creat in Argentina pentru vanatoarea de mistret si puma, Dogul Argentinian a sosit in Europa cu faima unui caine agresiv si feroce. In realitate, el este complet diferit de aceasta imagine si, in cadrul acestui articol, vom incerca sa va convingem ca asa stau lucrurile.

Cu siguranta ca acest caine nu este lipsit de personalitate, insa el poate fi in acelasi timp un paznic de temut si un prieten atasat si devotat familiei, inclusiv copiilor. Nu exista caini ucigasi, ci doar stapani iresponsabili. Randurile urmatoare speram ca vor constitui o dovada a faptului ca un Dog Argentian bine crescut si educat este un caine echilibrat.

In ultima perioada au aparut diverse scrieri referitoare la Dogul Argentinian, insa anumite aspecte si amanunte nu au fost prezentate pana acum. Asa cum se stie, Dogul Argentinian a luat nastere in Argentina, prin grija si pasiunea fratilor Antonio si Agustin Martinez.

Fratii Martinez si-au dorit sa realizeze o noua rasa de caine care sa faca fata conditiilor specifice vanatorii din Argentina (o tara bogata in tinuturi salbatice si in vanat de talie mare). Trebuia creata o rasa care sa se poata lupta cu puma, cu porcul mistret si cu orice alt fel de vanat existent in pampasul argentinian.

Un temerar de incredere
Dogul Argentinian este un caine echilibrat si sigur pe sine. Alte caracteristici esentiale ale sale sunt inteligenta si, mai ales, curajul.

Iar acesta din urma se datoreaza faptului ca prin vinele Dogului Argentinian curge sange de: Boxer, Dog German, Bull Terrier, Bulldog, Irish Wolfhound si, nu in ultimul rand, de Perro de Pelea, toti acesti caini fiind, la randul lor, deosebit de temerari.

El este un excelent caine de paza si aparare care face fata, datorita taliei si musculaturii sale, aproape oricarui pericol. Pe deasupra, acesta este extrem de afectuos cu stapanul si cu familia in care traieste, sociabil si prietenos, atat timp cat acestia nu se afla in primejdie.

In ceea ce priveste echilibrul, urmariti un Dog Argentinian in cadrul unui concurs chinologic, unde se afla inconjurat de alti caini. El isi pastreaza cu usurinta calmul si nu va reactiona decat daca este provocat. Bine socializat, acest caine nu va avea reactii necontrolate.

Fiind un caine inteligent, Dogul Argentinian surprinde imediat inflexiunile vocii stapanului asa ca, pentru a te face inteles in fata acestuia, este nevoie doar de o voce ferma. Daca este bine educat si dresat, el poate face aproape orice i se cere, iar fata de cei mici manifesta o afectiune speciala.

In Argentina circula chiar o legenda referitoare la celebrul Dog Argentinian KOB de la Pampas, vanator temut de puma si mistreti, care era cel mai bun prieten al copiilor din casa stapanului sau. Totusi, trebuie sa aveti grija, caci datorita staturii sale impozante, cainele ii poate accidenta din greseala pe micuti.

El nu este doar docil, ci si "interesat" in acelasi timp, incercand, in permanenta, sa intre sub pielea stapanului.

Elemente de dresaj
Creat initial pentru a se lupta cu animalele salbatice, Dogul Argentinian este folosit in prezent mai mult drept caine de paza sau pentru show, ceea ce a determinat o atenuare a caracterului exagerat combativ. Numarul de exemplare este intr-o continua crestere, fapt imbucurator, insa, din cauza staturii si fortei, se recomanda supravegherea cainelui doar de persoane echilibrate fizic si psihic.

Sangele de luptator, forta deosebita, precum si mandria il fac imposibil de dresat numai prin metode coercitive. De aceea, dresorul trebuie sa laude si sa recompenseze cainele, ori de cate ori acesta executa corect comenzile. Experienta in dresaj ne-a invatat ca datorita caracterului puternic al Dogului Argentinian, este indicat sa incepeti pregatirea acestuia la varste cat mai timpurii (imediat dupa terminarea calendarului de vaccinari), astfel incat eventualele crize de personalitate sa poata fi eliminate din timp.

Asa cum am mai afirmat, acest caine este la origine un combatant de temut, dar printr-o pregatire corecta si minutioasa a ajuns sa fie utilizat drept caine de serviciu (in armata Argentinei), ca ghid pentru nevazatori sau pe post de salvator in cazul calamitatilor (in S.U.A.).

Datorita raselor care au stat la baza crearii sale (in mod special Pointerul), Dogul Argentinian se descurca multumitor la capitolul urma, fara a fi, insa, un as in domeniu.

Disciplina este esentiala pentru aceasta rasa, iar legatura dintre stapan si caine trebuie sa fie puternica, pentru a mentine in permanenta cainele sub control. De aceea, se recomanda sa se lucreze combinat, utilizand atat stimulii (hrana sau obiecte miscatoare), cat si metodele mecanice (de exemplu coarda de control).

Numai dupa ce cainele parcurge perfect exercitiile de disciplina, se poate trece la partea de atac. Proba de atac reprezinta o placere pentru majoritatea exemplarelor de Dog Argentinian, astfel incat efortul nostru trebuie sa se concentreze mai mult asupra disciplinei atacurilor (de exemplu: lasat la comanda si escortari) decat asupra muscaturii in sine. Urmand strict pasii corecti de pregatire, vom avea un Dog Argentinian care nu ne va oferi surprize neplacute.

Concluzia este ca, inainte de a cumpara un caine din aceasta rasa, viitorul proprietar ar trebui sa se cunoasca suficient de bine pe sine insusi. Dogul Argentinian nu este un caine periculos, insa ajuns pe mana unui stapan iresponsabil, poate deveni astfel.

Comentariu la standard
Standardul unei rase citit de un novice poate sa fie insuficient de relevant pentru a descoperi daca un Dog Argentinian este sau nu de calitate.

De aceea, credem ca se impune un comentariu la standard.

Daca pentru orice rasa capul este important, pentru Dogul Argentinian capul este totul. Privit din profil, capul este usor convex in partea craniana si usor concav in partea nazala. Capetele cu prea putina convexitate sau cu o slaba reliefare musculara ori cu arcade zigomatice putin pronuntate nu pot corespunde functionalitatii rasei si sunt considerate atipice.

Nasul Dogului Argentinian trebuie sa fie in totalitate negru. O usoara depigmentare este admisa, nu insa un nas alb cu pete negre. La pui, un nas mai decolorat poate fi acceptat, deoarece pigmentatia se definitiveaza in jurul varstei de un an.

Situatia rasei in tara noastra
In ultimii ani, se poate vorbi despre o crestere a popularitatii Dogului Argentinian si in tara noastra. In anul 2002 era situat pe locul 16, in topul celor mai populare rase din Romania. Desi randurile admiratorilor acestei rase par sa sporeasca pe zi ce trece, totusi cifrele comunicate de Cartea de Origine Romana arata ca, dupa o usoara perioada de ascensiune, numarul de asemenea exemplare canine inscrise a scazut.

 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Sile pe 5 Dec 2014, 10:40
    Dog Argentinian

    Am un puiut de 2 luni , lucram la facutul afara si la locul lui in casa. Colaboreaza excelent pentru un pui e varsta lui .Testeaza dar daca ia fost interzis numai face . Un catel perfect , sper sa evolueze bine . Daca ma tem de ceva, este sa nu fie agresiv , am vazut atacul devastator pe care il are si sigur nici un om nu iar face fata.

    0
    0

  • X09 pe 24 Sep 2014, 04:19
    Dog Argentinian

    Am un Dog Argentinian in varsta de 2 luni e mai greu acuma la inceput dar daca o tine tot asa stai linistit YULY ca trece peste doberman cu mult. Ia pune tu 2 dobermani la lupta cu o puma sa vezi daca-i mai ai dupaceia apoi pune un Dog Argentinian cu o puma chiar daca o doboara mai greu dar iti spun ca o doboara asa ca nu mai ridica in slavi rasa aia ca gresesti enorm

    2
    0

  • sergiu pe 3 Oct 2011, 08:59
    ha ha

    documenteazate yuli pt ca dogul argentinean este un caine exceptional ciar daca il inveti foarter rau nu o sam te atace niciodata in schimb dobenrmanul daca nu aim dai de mancasre 1-2 saptamani te va manca pe tine ,dar dogul isi va cauta singur hransa si fiind ca stie sa atace sio va prada singur in schimb dobermanul nu stie sa muste

    3
    2

  • michael2602 pe 2 Ian 2011, 18:14
    perfectiunea canina intruchipata!

    yuli,documenteaza-te mai bine sa vezi,dobermanul e caine de paza dar dogul e cainele care te pazeste de aproape orice(ma refer de(om dar si animal).

    4
    0

  • Alex pe 7 Mai 2008, 12:05
    Dog Argentinian

    Este foarte atasat de stapan ink de mic si este un caine super ku o personalitate uimitoare

    4
    0

  • cifarone pe 22 Apr 2008, 14:17
    cainele perfect

    un caine care crescut corespunzator poate fi cainele perfect

    5
    0

  • YULY pe 14 Mar 2008, 18:18
    ba ieu cred ca dobermanul este mai bun

    eu cred ca dobermanul este mai bun la paza

    1
    7

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod