De ce nu e bine să le dai carne crudă animalelor de companie?

Veterinarii avertizează oamenii cu privire la riscurile potențiale care vin în urma hrănirii animalelor de companie cu carne crudă.
Riscurile sunt atât pentru animalele de companie, cât și pentru proprietarii lor. Într-o nouă analiză a 35 de alimente, cercetătorii au descoperit că 86% din produse conțin bacterii potențial periculoase. 

Motivul pentru care nu ar trebui să le dai carne crudă animalelor de companie


Noul studiu a analizat mâncarea disponibilă pentru câini și pisici în Olanda, însă autorii studiului au confirmat că mâncarea crudă pentru animale este la fel și în alte țări precum cea testată în studiu. Dietele bazate pe carne crudă au devenit din ce în ce mai populare în întreaga lume.
Cu toate acestea, beneficiile aduse sănătății nu sunt susținute de dovezi, iar mai multe studii au raportat posibile riscuri. Însă riscurile nu se aplică doar animalelor de companie. Oamenii se pot îmbolnăvi din cauza bacteriilor și paraziților care se ascund în produsele din carne crudă. De fapt, oamenii se pot confrunta cu riscuri mai mari decât animalele lor de companie, care pot fi purtătoare ale acestor agenți patogeni chiar și atunci când nu se îmbolnăvesc. Oamenii pot fi expuși agenților patogeni nocivi și atunci când curăță deșeurile unui animal infectat sau când un animal infectat linge fața sau mâinile stăpânului.

Pentru a afla cât de reale sunt aceste riscuri, oamenii de știință au analizat mostrele de la 35 de produse alimentare congelate pentru animale de companie de la opt branduri diferite, toate fiind disponibile la pet shopurile din Olanda.
Preparatele conțineau carde crudă, oase și subproduse de origine animală din carne de vită, rață, pui, miel și cal pe lângă alte ingrediente. Bacteria E. coli a fost regăsită în 40% dintre preparatele alimentare pentru animalele de companie. Chiar mai îngrijorător, E. coli 0157, o tulpină deosebit de periculoasă, a fost regăsită în 23% dintre mostre. Cercetătorii au testat, de asemenea, bacteriile listeria și salmonella și le-au găsit în 43%, respectiv 20% din probe. 

Studiile au arătat și că pisicile și câinii care au diete bazate pe carne crudă sunt mai susceptibili de a fi infectați cu bacterii rezistente la antibiotice față de dietele convenționale pe bază de mâncare uscată sau conservată.
Acest lucru poate avea implicații suplimentare pentru proprietarii de animale de companie și pentru sănătatea publică în general. Fiecare stăpân decide cu ce să își hrănească animalul, însă ar trebui adăugate și avertizări pe produsele care conțin carne crudă.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod