De ce nu am voie ciocolată?

Este întrebarea pe care mi-o pun de fiecare dată când mami mănâncă ciocolată (şi nu rar) şi refuză s-o împartă cu mine. Rezistă chiar şi privirii mele de miloagă dulce şi-mi spune

Este întrebarea pe care mi-o pun de fiecare dată când mami mănâncă ciocolată (şi nu rar) şi refuză s-o împartă cu mine. Rezistă chiar şi privirii mele de miloagă dulce şi-mi spune arătând cu degetul că ciocolata nu-mi face bine. De ce ea se poate bucura de acest desert minunat şi eu nu?

Măcar 2 bucăţele de ciocolată cu alune mari, cu cremă de căpşuni sau chiar simplă... asta este dorinţa mea de fiecare dată când aud foşnetul ambalajului. Însă răspunsul vine de fiecare dată: "Maia! Jos! Nu ai voie! Ciocolata îţi face rău!".

Înghit în sec, pun botul pe labe, mai arunc o privire de căţeluş trist că poate-poate... şi mă pun la somn.

După un vis dulce, cu valuri de ciocolată şi o Măiţă fericită tăvălindu-se prin ele, m-am trezit cu o singură întrebare în minte: "Dar de ce nu am voie?" Şi m-am pus pe cercetat. Răspunsul (care mi s-a părut extrem de nedrept) m-a şocat :(. Iată ce am descoperit: consumul de ciocolată poate fi fatal pentru animale! Studiile arată că cei mai sensibili dintre animale mici la ciocolată sunt câinii.

"În cantităţi suficiente, teobromina găsită în ciocolată este toxică pentru organismele animalelor precum caii, câinii, papagalii, rozătoare mici şi pisicile, deoarece acestea nu sunt capabile să metabolizeze substanţa chimică în sine. Dacă sunt hrăniţi cu ciocolată, teobromina va rămâne în sistemul lor circulator până la 20 ore, iar animalele pot experimenta crize epileptice, infarct miocardic, hemoragii interne şi pot chiar muri. Tratamentul în astfel de cazuri implică inducerea stării de vomă în cel mult două ore de la ingerare sau contactarea de urgenţă a unui medic veterinar pentru stabilirea tratamentului medicamentos." (wikipedia)

Hmmm...

Deci mami avea dreptate... Şi eu care credeam că vrea să ţină doar pentru ea bombonelele dulci. Chiar plănuiam un mic "jaf" la raionul de dulciuri pentru mult râvnita ciocolată.

O să fiu mai ascultătoare de acum înainte, mami! Şi nu o să mai zic nici "Ham" când îmi interzici ceva :)

maia
De Maia
maia
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod