De ce e bine să dormi în pat cu câinele

Câinii sunt parteneri de somn mai buni pentru femei decât pisicile sau oamenii, potrivit unui nou studiu.
Cercetarea realizată de Colegiul Canisius a constatat că mai mult de jumătate dintre femei dorm alături de cel puțin un câine. Iar cele care au companie canină în timpul nopții tind să se culce mai devreme, să doarmă mai bine și să se trezească mai devreme dimineața. 

Motivul pentru care femeile ar trebui să doarmă alături de un câine


Dormitul alături de un câine poate face femeile să se simtă mai confortabil și mai în siguranță decât o poate face un partener uman. Oamenii și animalele au avut o relație simbiotică de mii de ani. Câinii și pisicile au stat în preajma oamenilor, în peșteri, la ferme și în case. Dar oamenii au dezvoltat o relație mult mai apropiată cu câinii.
Câinii sunt animale pe care oamenii le-au crescut pentru a-i privi ca lideri de haită și pentru a le instrui ca vânători și protectori. Avem o interacțiune chimică evidentă cu câinii noștri. Atunci când câinii și oamenii se privesc în ochi, nivelul hormonului dragostei, oxitocina, crește foarte mult în cazul oamenilor, după cum au descoperit cercetătorii. Câinii simt dragostea, având în vedere că nivelul lor de oxitocină crește cu 130% atunci când se uită la stăpânii lor.

Dar oamenii simt cu adevărat dragoste când privesc câinii în ochi. Oxitocina este aceeași substanță chimică ce face ca mamele să se simtă bine atunci când se uită în ochii bebelușilor lor, astfel încât să dezvolte atașament și să îi protejeze pe micuții lor neajutorați.
Când femeile și bărbații se uită la câinii lor, nivelul de oxitocină crește cu 300%. Acest lucru poate explica de ce mai mult de jumătate dintre cele 962 de femei adulte intervievate în studiu au simțit confort alături de câinii lor. 31% dintre femei care au avut cel puțin o pisică nu au avut aceleași sentimente. Oamenii nu sunt atât de apropiați de pisici, după cum arată cercetările.

În schimb, aceste animale s-au strecurat în viața noastră pentru a mânca resturile, pe care le preferă mai mult față de șoareci sau insectele pe care le prind în sălbăticie. Oamenii au lăsat aceste animale solitare în preajma lor pentru că au simțit că este ceva familiar la fețele lor.
Nu avem aceeași conexiune cum avem cu câinii, dar fețele pisicilor sunt, în mod bizar, proporționate ca fețele copiilor și sunt aproape de aceeași mărime. Acest lucru este suficient pentru creierul uman pentru a le permite acestor animale să stea în preajma noastra. 

Cu toate că femeile care au orice animal de companie sau un partener au avut mai multe tulburări de somn în general, cele care au adormit alături de o pisică sau de o persoană s-au trezit mai puțin odihnite.

7% dintre femeile care s-au culcat singure au avut un somn mai bun în general. Deci, dacă vrei cu adevărat să te odihnești mai bine, gândește-te să-i dai pe toți afară din pat. 

Deși dormitul împreună cu cineva eliberează aceeași substanță chimică magică, celor mai mulți oameni nu le place să doarmă alături de partenerii lor.
Doar 13% dintre oameni dorm în brațele partenerilor, în timp ce 63% preferă să doarmă singuri, fără parteneri. Bărbații spun că dorm mai bine cu partenera lângă ei, însă femeile spun exact opusul. În plus, femeile sunt mai susceptibile la treziri din cauza zgomotelor făcute de parteneri. Iar bărbații sforăie mai tare decât femeile.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod